Preşedintele Trump a anunţat numele noului ambasador al Statelor Unite în România
Presa scrie astăzi despre schimbările produse în conducerea PSD. Marți, 20 mai, Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD, în cadrul Consiliului Politic Național al formațiunii. Votul Consiliului l-a propulsat în fruntea conducerii interimare a partidului pe Sorin Grindeanu. Acesta urmează să organizeze Congresul PSD, unde vor fi stabilite noile direcții și va fi votată noua conducere a partidului.
„În ședința Consiliului Național Politic s-a votat noul președinte interimar. 67 de voturi a primit Sorin Grindeanu, 14 a primit Daniel Băluță, iar alte 6 au fost anulate”, relatează Adevărul.
„PSD a fost și este partidul rațiunii și al soluției. Am ascultat foarte mulți colegi care au vorbit despre cum ar trebui să acționăm în perioada următoare. Este nevoie de un dialog mult mai direct și mai bun cu baza partidului”, a transmis Grindeanu, sugerând o reorientare a partidului către structurile locale, scrie Adevărul.
Întrebat dacă PSD ar trebui să intre la guvernare sau să rămână în opoziție, Grindeanu a precizat că discuțiile din partid indică o majoritate favorabilă unei opoziții constructive. Cu toate acestea, PSD va participa la negocierile pentru formarea noului Guvern.
„Opinia care pare să fie majoritară în PSD este de a avea o opoziție constructivă. (…) Viitorul guvern trebuie să aibă susținere în soluții raționale, logice și bune pentru români, indiferent de poziția pe care o vom avea”, a declarat liderul interimar al PSD, mai arată Adevărul.
Nicușor Dan a afirmat, marți seară, că este o veste bună că PSD nu exclude participarea la guvernare.
„E o veste bună că PSD-ul nu exclude participarea la guvernare alături de celelalte partide prooccidentale. Eu mi-aș dori să ajungem la o negociere astfel încât un guvern minoritar e o soluție, dar tot timpul e o discuție cu Parlamentul pe măsurile pe care vrea să le ia, pe care le propune Parlamentul. Eu mi-aș dori ca toate cele patru partide prooccidentale să-și asume o guvernare și așa cum am spus, cel mai important lucru, pentru că ăsta este momentul în care eu, președintele, intervin la numirea primului-ministru”, a declarat Nicușor Dan, la ProTV, scrie România liberă.
O altă știre prezentă în presa de la București de azi: Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în noaptea de marți spre miercuri că Darryl Nirenberg va fi noul ambasador al Statelor Unite în România. Anunțul a fost făcut de Trump pe rețeaua Truth.
„Am plăcerea de a anunța că Darryl Nirenberg va fi următorul ambasador al Statelor Unite în România. Darryl are 40 de ani de experiență în politica externă, inclusiv în calitate de consilier al Comisiei pentru relații externe a Senatului. Un mândru absolvent al Universității Colgate și al Facultății de Drept a Universității George Washington, Darryl a fost, și va continua să fie, un luptător neobosit pentru agenda mea America First. El ne va ajuta să consolidăm legăturile noastre cu România, să susținem parteneriatul nostru militar și să promovăm și să apărăm interesele economice și de securitate ale Americii în străinătate. Felicitări, Darryl!”, a scris Trump pe rețeaua Truth, scrie Ziarul Gândul.
Președintele ales, Nicușor Dan, a vorbit, marți seară, într-o intervenție la CNN, despre relația sa, dar și a lui George Simon cu administrația Statelor Unite ale Americii.
„Am primit o scrisoare de la Ambasada Statelor Unite. A existat și o postare, pe rețeaua X, a însărcinatului ad interim cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în România, cu care mă voi întâlni mâine (miercuri – n.r.). Am încredere că va fi începutul unei noi etape în parteneriatul nostru strategic”, a răspuns Nicușor Dan, scrie News.ro.
În ceea ce privește modul în care va aborda relația cu Președintele Donald Trump, Nicușor Dan a respins ideea conform căreia administrația Trump l-a favorizat pe George Simion în campania electorală.
„Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru dumnealui, doar domnul Simion spunea că primește acest sprijin, dar nu a existat acest sprijin”, a mai afirmat Nicușor Dan, mai arată News.ro.
Curtea Constituțională ar trebui joi să valideze rezultatul alegerilor de duminică. Pe agenda sa s-ar afla două contestații, una care vizează al doilea tur al alegerilor prezidențiale, formulată în cursul zilei de luni, precum și o altă contestație anunțată de liderul AUR George Simion.
„Vom acționa pe căile legale, și intern și internațional, pentru ca mișcarea noastră să aibă câștig de cauză. Așa că, pentru exact motivele menționate în decizia CCR din 6 decembrie 2024, eu, ca și competitor electoral, voi scrie Curții Constituționale și voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai, pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a declarat Simion, scrie News.ro.
„Am făcut numărătoarea paralelă, am recapitulat toate secțiile de vot și mulțumesc celor 40.000 de membri din secțiile de vot care s-au luptat pentru dreptate, la fel cum mulțumesc și celorlalți zeci de mii de oameni implicați în procesul de observare a întregului proces de fraudare. Observatorii internaționali au văzut ingerințe, nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a mai afirmat Simion, referindu-se la declarații făcute zilnic, începând din 18 mai, de fondatorul Telegram Pavel Durov, referitoare la scrutinul din România, mai arată News.ro.
Liderul AUR a cerut marți, 20 mai, audierea lui Pavel Durov de către statul român.
„Sunt gata să vin și să depun o declarație dacă asta ajută democrația românească”, a scris Pavel Durov într-o postare pe platforma X, distribuind și mesajul lui George Simion, arată Adevărul.
Odată cu deschiderea discuțiilor pentru formarea noului Guvern, în spațiul public reapare și tema concedierilor din sectorul bugetar. Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a afirmat, marți, la Ploiești, că cifra de 500.000 de bugetari care trebuie concediați, avansată de candidatul la prezidențiale, George Simion, este „absolut hazardată”. Costin înaintează o nouă cifră:100.000 de bugetari promovați în funcții pe criterii de partid.
„Eu am făcut o afirmație săptămâna trecută legată de cifra aia de 500.000. Am spus că este o cifră absolut hazardată, dar că, din ce cunosc eu, cred că la nivelul întregului sector public din România te oprești undeva în maxim 100.000 de pile venite pe criterii de partid, indiferent de culoarea acestora, cam 100.000 din total”, a spus liderul sindical, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Cotidianul.
Din punctul său de vedere, dacă se va dori reducerea angajaților din sectorul public, este nevoie ca pe fiecare ordonator de credite să facă analize diagnostice.
„Dacă se dorește acest lucru (reducerea angajaților din sectorul public – n.r.), atunci pe fiecare ordonator de credite din țara asta trebuie făcute analize diagnostic. Pentru că sectorul public în România suferă de niște dezechilibre majore. Avem componente în sectorul public în care avem deficite cronice și am explicat asta pe acea declarație halucinantă a domnului Simion cu jumătatea din milion de bugetari care să zboare. Sunt componente ale sectorului public care sunt în deficit cronic. Educația este o componentă. O a doua componentă în deficit cronic este cea a sănătății publice din România. (…) A treia componentă care se află în deficit cronic este cea de apărare – ordine publică. Pe fiecare din cele trei componente la fel ca și pe celelalte trebuie să se făcute analize de diagnostic”, a mai afirmat președintele BNS, mai notează Cotidianul.
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, anunță că apelul pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat.
„Succes major: apelul nostru pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat în Comisia pentru Bugete și Comisia pentru Afaceri Economice. Totodată, am obținut posibilitatea ca proiectele să continue cu alte finanțări europene. Raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, pe care l-am coordonat în numele Comisiei pentru Bugete, a fost adoptat (63 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 6 abțineri). Urmează votul final în plenul Parlamentului European de la Strasbourg”, anunță europarlamentarul pe Facebook, relatează News.ro.
„Secretarul de stat american, Marco Rubio, a afirmat marți că se așteaptă ca Rusia să își prezinte termenii în vederea unui armistițiu în Ucraina «în câteva zile»”, transmite AFP, scrie România liberă.
„La un moment dat, destul de repede, poate în câteva zile, poate săptămâna aceasta, partea rusă va prezenta termenii pe care ar dori să îi vadă pentru a avansa către un armistițiu”, a declarat Rubio în fața unei comisii a Senatului SUA, mai arată România liberă.
„Rușii vor oferi condiții generale care ne-ar permite să avansăm către un armistițiu, iar acel armistițiu ne-ar permite apoi să începem negocieri detaliate pentru a pune capăt conflictului”, a mai declarat secretarul de stat american, mai scrie România liberă.
Seară liniștită!