Haos în Afganistan

17 aug. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 459

Odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan, talibanii au ocupat întregul teritoriu al țării, inclusiv capitala. Președintele american, Joe Biden, a motivat, luni seară, într-un discurs la Casa Albă, decizia retragerii trupelor americane din Afganistan.

„Am mers în Afganistan acum aproape 20 de ani cu obiective clare: să îi capturăm pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că rețeaua Al-Qaida nu va utiliza Afganistanul ca bază din care să ne atace din nou. Am făcut acest lucru. Am degradat sever rețeaua Al-Qaida și Afganistanul. Nu am renunțat niciodată la urmărirea lui Osama ben Laden și l-am prins. Acest lucru a fost acum un deceniu. Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată de a construi națiunea”, a afirmat Biden, conform CNN, arată Cotidianul.

„Interesul nostru vital în Afganistan rămâne acum ceea ce a fost permanent, să împiedicăm comiterea unui atac terorist pe teritoriul american”, a subliniat Președintele SUA, mai scrie Cotidianul.

„La începerea mandatului, am moștenit un acord pe care Președintele Trump l-a negociat cu talibanii. În virtutea acestui acord, forțele americane urmau să fie retrase din Afganistan până pe 1 mai 2021, la doar trei luni după începerea mandatului meu. Forțele americane fuseseră oricum diminuate în timpul Administrației Trump de la 15.000 de militari americani la 2.500 de militari. Iar talibanii aveau cele mai puternice capacități de după anul 2001. Alegerea pe care a trebuit să o fac în calitatea de președinte a fost fie să aplic în continuare acel acord, fie să fiu pregătit să reluăm luptele cu talibanii în sezonul de primăvară, după 1 mai. Nu mai exista niciun armistițiu după 1 mai, nu mai exista niciun acord de protejare a trupelor noastre după 1 mai. Exista doar o realitate rece, fie de a aplica acordul, fie de a escalada conflictul și a retrimite mii de militari americani în luptă în Afganistan. Ar fi fost al treilea deceniu de conflict. Îmi susțin decizia. Nu voi fi pasa responsabilitatea celui de-al cincilea președinte”, a mai precizat Președintele Joseph Biden, scrie Cotidianul.

Discursul președintelui Biden vine după ce, odată cu intrarea talibanilor în capitală, mii de afgani și străini au încercat să părăsească țara de teama represaliilor.

„Aeroportul din capitala afgană a fost luni teatrul unor scene de haos total, mii de afgani adunându-se pe pistă pentru a prinde un zbor cu care să fugă din țară. Cel puțin cinci oameni au murit în timpul busculadei. Discursul ținut de Joe Biden vine în contextul în care administrația sa a fost criticată de presa din întreaga lume pentru previziunile greșite asupra situației din Afganistan”, notează Hotnews.ro, citată de Libertatea.

Campanie Craciun UJmag 2020

Premierul Cîțu anunță că va trimite un avion militar pentru evacuarea românilor care încă nu au părăsit capitala afgană.

„În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru, care merge direct acolo. Dar în acest moment au dispoziție clară pentru Ministerul Afacerilor Externe și pentru Ministerul Apărării Naționale să trimită un avion cât mai rapid, pentru a-i aduce pe cetățenii români acasă”, a arătat Premierul, într-o declarație acordată presei, scrie România liberă.

„Aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment, nivelul de alertă este maxim, părăsiți imediat Afganistanul. (…) (Cei 35 de români, n.r.) nu sunt din cadrul ambasadei. Sunt și de la ONU și din mediul privat. Sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo, sunt în siguranță în acest moment. Ținem legătura cu toți. Noi am făcut toate demersurile. În acest moment am luat decizia să trimitem un avion oricum acolo. Cel mai rapid s-ar putea să fie cel împreună cu NATO. Vom vedea. Dacă este varianta NATO, românii vor fi aduși până în Georgia, după aceea trimitem noi avion acolo. Dacă nu, vom trimite un avion”, a mai spus premierul Cîțu, notează România liberă.

Presa mai notează și reacția premierului Florin Cîțu în legătură cu informațiile apărute în spațiul public despre un al doilea dosar în Statele Unite, în legătură cu o datorie de aproape 7.000 de dolari.

„A fost prezentat în spațiul public un dosar în SUA. M-am informat și eu, este de fapt o decizie de respingere a unei sentințe civile despre care nu am fost informat niciodată. S-a întâmplat în 2009, eram foarte ușor de găsit pentru oricine. Realitatea juridcă este că acel dosar a fost respins de instanța din SUA, iar eu am încredere în justiția din Statele Unite”, a declarat Florin Cîțu, scrie Digi24.

„Mediafax a publicat, duminică, un dosar din statul Iowa împotriva lui Florin Cîțu, deschis în anul 2008, la 6 ani după plecarea acestuia din SUA, pentru neplata unei datorii de aproape 7.000 de dolari la Maryland National Bank”, amintește Digi24.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că dezvăluirile recente despre trecutul premierului Florin Cîțu afectează Partidul Național Liberal.

„Orice face Florin Cîțu, bun sau rău, face bine Partidului Național Liberal sau face rău Partidului Național Liberal. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîțu și, din păcate, și în Partidul Național Liberal. Mie mi se rupe inima să văd cum munca noastră de patru ani de zile, din 2017, a unor liberali de bună credință, liberali serioși care practic au reușit să reclădească încrederea în Partidul Național Liberal, să redea, practic, gustul victoriei membrilor Partidului Național Liberal și care au adus Partidul Național Liberal în situația de a câștiga trei alegeri consecutive și ulterior de a deveni principalul partid de guvernământ, este pusă în umbră de niște dezvăluiri care, în mod normal, ar fi trebuit să apară mult mai demult și care pun sub semnul întrebării credibilitatea și moralitatea premierului care reprezintă Partidul Național Liberal”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Realitatea Plus, scrie News.ro.

O poziție oarecum contrară are liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, care a declarat, luni seară, că dosarele din SUA ale premierului Florin Cîțu nu au nicio relevanță din punct de vedere politic asupra actului de guvernare.

„Este o chestiune personală a prim-ministrului, din trecutul prim-ministrului, nu există în acest moment discuții în coaliție. La un moment dat, liderul USR, colegul meu, vicepremierul Dan Barna, spre sfârșitul ședinței coaliției, a pus întrebarea și a primit un răspuns din partea premierului, va spune el ce răspuns a primit. Nu am comentat, nu voi comenta niciodată problemele colegilor din coaliție, nu este corect să comentez eu, ce am avut de discutat cu premierul am discutat de fiecare dată. Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 20 și ceva de ani și nu au nicio relevanță din punct de vedere politic asupra actului de guvernare”, a afirmat Kelemen Hunor, notează România liberă.

Seară frumoasă!

Haos în Afganistan was last modified: august 17th, 2021 by Claudiu Pamuc
Monitor Dosare

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: