Fără soluţii

8 oct. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 273

Consultările de luni, de la Cotroceni, țin prima pagină a presei românești. După cum știți, Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja un calendar al consultărilor cu partidele politice pentru formarea unui nou Guvern, oferind partidelor o săptămână pentru analize și negocieri. Din declarațiile publice dinaintea consultărilor, majoritatea liderilor politici nu par dispuși să renunțe la pozițiile tranșante care au condus la actuala criză guvernamentală. Iată ce scrie presa:

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca partidele la consultări luni, de la ora 12:00. Primul partid care va ajunge la Palatul Cotroceni este PNL, urmat de PSD și USR”, scrie Libertatea, care anunță că AUR și UDMR vor încheia această zi de negocieri.

„Acest Guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România”, a mai spus șeful statului joi, într-o conferință de presă, scrie Libertatea.

„Nu putem să stăm în plină iarnă, în criză pandemică, fără Guvern”, a mai afirmat Președintele Klaus Iohannis, arată Libertatea.

Liberalii vor fi primii care vor discuta cu Președintele țării, la Cotroceni, despre formarea unui viitor cabinet.

„Delegația care va participa la consultările cu șeful statului va fi formată din Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu”, notează News.ro.

Inteligența artificială în materie penală

„Partidul Național Liberal a decis, în ședința Biroului Executiv Național din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de Prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, Prim-ministrul interimar, președintele PNL”, au transmis, joi seară, liberalii, scrie News.ro.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, la Europa FM, că PSD nu va susține un Guvern minoritar și nu vede posibilă nici varianta formării unei majorități cu PNL.

„Nu ne permitem un Guvern minoritar, avem nevoie de stabilitate. Am văzut ce poate face un Guvern condus de Florin Cîțu. Este exclus ca PSD să vină cu o alternativă de tipul Guvernului minoritar, ar fi o greșeală pentru România”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Libertatea.

Liderul PSD nu vede posibilă crearea unei majorități cu PNL.

„Chiar dacă aș vrea eu, nu ar vrea colegii mei, e o tâmpenie. Nu le pot cere colegilor să intre într-un Guvern cu domnul Orban, cu doamna Turca. Mai mult, eu nu pot vorbi cu ei la telefon. Când liberalii ne răspund la telefon, încalcă statutul, că au interdicție să negocieze cu PSD”, a mai spus președintele PSD, arată Libertatea.

Și tot liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că formațiunea pe care o conduce va iniția plângeri penale care îi vizează pe toți demnitarii implicați în decizia Guvernului de a aloca bani „discreționar” către primării.

„Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR. Cîțu și-a plătit functia la Congres, dar restul românilor, peste 70%, au fost pedepsiți! Iohannis și Cîțu tocmai i-au condamnat la frig, cu spitale și școli închise!”, se arată în mesajul postat de Marcel Ciolacu pe Facebook, scrie News.ro.

„Vor primi în schimb ceea ce merită: 1. plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern; 2. atacăm și desființăm hotârărea de Guvern prin care au alocat discreționar banii către primării din Fondul de Rezervă; 3. Cîțu va pleca! De tot!”, mai scrie președintele Marcel Ciolacu pe Facebook, arată News.ro. 

USR a anunțat, joi seară, delegația care va participa la consultările de luni de la Cotroceni.

Biroul Național al USR a stabilit într-o ședință, joi seară, delegația partidului pentru consultările de la Cotroceni: Dacian Cioloș, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion și Cristian Ghinea. Delegația USR va merge cu un mandat clar în privința reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliția de guvernare”, a transmis, joi seară, USR, notează News.ro.

AUR a anunțat că va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, dar nu ia în calcul o alianță cu PSD la guvernare.

„Noi întotdeauna suntem deschiși la dialog și vom participa întotdeauna la consultări. (…) Noi ne aliem doar cu poporul român, discutăm în schimb cu domnul Ciolacu pentru a găsi o formulă bună de Guvern de specialiști”, a precizat George Simion, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

El a adăugat că AUR nu va susține „niciodată” o alianță PNL-UDMR-USR.

Niciodată. Coaliția asta toxică a arătat ce poate. Nu o să ne aliem și nici nu o să-i susținem cu votul nostru. Mergem mai departe, am descris soluțiile pe care AUR le vede, cred că sunt singurele soluții în momentul ăsta care sunt pe masă. Celelalte formațiuni nu au soluții. Ori așa, ori ajungem la alegeri anticipate, unde sunt convins că o majoritate a românilor o să schimbe structura Parlamentului actual”, a afirmat copreședintele AUR, mai arată Agerpres.

Și, pentru că varianta alegerilor anticipate a fost vehiculată în presă atât de PSD, cât și de AUR, consemnăm și declarația Președintelui Klaus Iohannis în legătură cu acest subiect.

„Declanșarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută așa, teoretic, de mult în România, însă Constituția noastră este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Este, în realitate, aproape imposibil de declanșat alegeri anticipate, nemaivorbind de faptul că probabil nici nu este de dorit, nu suntem nici măcar la un an distanță de alegerile parlamentare. Ce ar aduce? Aceleași partide probabil cu aceleași procente, poate puțin-puțin modificate, ceea ce ne-ar aduce exact înapoi în situația în care suntem astăzi. În teorie, în Constituție sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele constituțional nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum din aceste considerente. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă din partea acestui partid decât altceva”, a declarat Președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

UDMR se arată deschis la discuții cu toate partidele pentru formarea unei majorități.

„Noi suntem deschiși la orice discuție, și cu cei de la USR și cu cei de la PSD. Știți că noi nu am fugit niciodată de o dezbatere, deci cu aceste două formațiuni, dacă este necesar, dar sigur, acum cadrul constituțional este acela în care Președintele cheamă la consultări partidele și acolo va fi prima rundă în care fiecare își expune punctul de vedere”, a declarat ministrul Cseke Attila, joi seară, la Digi 24, scrie News.ro.

Ministrul Dezvoltării a mai adăugat că este nevoie ca Guvernul să aibă puteri depline, astfel că este nevoie de un nou Executiv.

„A fost dreptul opoziției, este absolut democratic, a făcut moțiune, a strâns voturile, nu e nicio problemă. (…) Până la urmă, toți trebuie să fim responsabili. A trecut un moment politic, l-am înțeles, e democratic, absolut în regulă, de săptămâna viitoare trebuie să ne așezăm să găsim o soluție politică pentru că până la urmă ăsta este interesul țării”, a declarat Cseke Attila, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Fără soluții was last modified: octombrie 8th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter