Un nou virus – „langya” – face victime în China

10 aug. 2022
Vizualizari: 402

Azi se împlinesc 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă, a cerut continuarea anchetei și pedepsirea celor vinovați.

„Sunt patru ani de la protestul din 10 august, în care oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Vreau să dau garanția și să asigur că actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe. Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziția justiției tot ceea ce este necesar astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în fața legii”, a spus premierul Ciucă, notează Agerpres.

„Guvernul a aprobat miercuri Planul de restructurare operațională a Societății ROMAERO S.A. pentru perioada 2022-2031”, a anunțat ministrul Economiei, Florin Spătaru, scrie Adevărul.

„Planul de reorganizare al ROMAERO stabilește pașii de urmat pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, având ca scop revitalizarea societății, eficientizarea economico – financiară și îndeplinirea unor obiective operaționalece vor permite societății să devină atractivă pentru realizarea unor parteneriate strategice. Măsurile propuse vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce privește păstrarea și creșterea locurilor de muncă, cât și în ceea ce privește cooptarea în circuitul productiv a specialiștilor în domeniu. De asemenea, implementarea Planului de restructurare operațională a Societății ROMAERO S.A. asigură funcționarea acestei societăți la standardele optime, pentru satisfacerea cerințelor Forțelor Sistemului Național de Apărare, astfel încât să fie asigurate toate condițiile specifice necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin participarea Armatei Române, cu forțe în teatrele de operații și la misiunile de menținere a păcii, alături de forțele NATO și cele ale Uniunii Europene”, mai notează Adevărul.

Un nou virus – „langya” – care se transmite de la animale la om și care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus, face victime în China.

„Medicii au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei. Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simțeau obosite, tușeau, și-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greață, dureri de cap și vomitau. Potrivit ultimelor informații raportate de către auutoritățile sanitare, acest virus este întru totul nou și nu a mai infectat oameni până în prezent. El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii – virusul hendra și virusul nipah”, scrie News.ro.

„Veștile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate.În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.Potrivit unor cercetători, citați în New England Journal of Medicine, chițcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenți ai viruslui langya. Chițcanul este un animal insectivor care seamănă cu șoarecele, cu botul alungit, ochi mici și urechi ascunse în blană”, mai arată News.ro.

Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși. Apelul a venit la o zi după ce Președintele Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși ar fi cea mai importantă sancțiune.

„Președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune care ar putea fi adoptată de Occident, pentru a-l face pe Vladimir Putin să înceteze agresiunea”, scrie Digi 24.

Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize rușilor.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Zborurile dinspre Rusia sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte terestre de acces). Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”, a scris pe Twitter premierul estonian, Kaja Kallas, notează Digi 24.

Kremlinul a reacționat la cererea lui Volodimir Zelenski.

Orice încercare de a izola rușii sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă. Zelenski însuși ar trebui să înțeleagă că țările europene, care încearcă să pedepsească Rusia, deja plătesc pentru asta în mod activ. Țările plătesc facturile, cetățenii plătesc facturile. Mai devreme sau mai târziu, aceste țări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face lucrurile corect și dacă cetățenii lor ar trebui să plătească facturile pentru mofturile lui”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, mai arată Digi 24.

„Forțele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, și o avariază realizând această reorientare a producției de energie electrică”, a avertizat operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP citată de Hot News.

„Militarii ruși prezenți în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la rețelele electrice din Crimeea”, a spus Președintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană, scrie Hot News.

„Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, rușii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcționează cu o singură linie de producție, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos. (…) Când ultima linie de producție va fi debranșată, centrala va fi alimentată de generatoare funcționând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor și de stocurile de combustibil”, a mai avertizat Petro Kotin, mai arată Hot News.

„Situată în apropierea orașului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are șase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuințe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma”, mai notează Hot News.

Polonia amenință cu demiterea Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din cauza disputelor pe tema statului de drept.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Guvernul de la Varșovia avertizează că va reacționa ferm dacă nu primește aprobarea Comisiei Europene pentru virarea fondurilor de 35 de miliarde de euro, prin Planul de Relansare și Reziliență. Comisia Europeană a aprobat în iunie planul Poloniei, dar condiționează furnizarea fondurilor de reformele din sistemul judiciar”, scrie Cotidianul.

„Dacă reprezentanții Comisiei Europene ne vor împinge la zid, nu vom avea altă soluție decât să scoatem toate armele de care dispunem și să ripostăm simetric”, a declarat Krzysztof Sobolewski, secretarul general al formațiunii de guvernământ Lege și Justiție (PiS, dreapta), conform cotidianului The Guardian, citat de Cotidianul.

„Politicianul polonez a sugerat că ar putea construi o alianță în Parlamentul European pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen. De asemenea, Krzysztof Sobolewski a afirmat, într-un interviu acordat site-ului Wprost.pl, că Polonia ar putea utiliza dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene ca formă de protest.(…) Pe fondul presiunilor Bruxellesului, Polonia a închis în iulie un organism judiciar special. Însă Ursula von der Leyen susține că decizia este reversibilă, astfel că nu a permis acordarea fondurilor destinate Poloniei”, relatează Cotidianul.

„Noi am manifestat cea mai mare bunăvoință, dar concesiile pe care le-am făcut nu au produs niciun rezultat. Nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile. Noi ne-am făcut partea noastră, dar UE, nu. Este momentul să tragem concluziile”, a afirmat Jarosław Kaczyński, într-un interviu acordat revistei Sieci, mai scrie Cotidianul.

„Bruxellesul vrea să distrugă sistemul statului de drept din Polonia, pentru a forța supunerea totală față de Germania”, a acuzat Jaroslaw Kaczynski, mai arată Cotidianul.

Presa mai scrie că Rusia a interzis importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova începând cu 15 august.

 „Moldova a redus livrările de fructe către Rusia de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie, din cauza problemelor logisticie și a costurilor de transport mai mari, arată Hotnews. Cu toate acestea, livrările către Rusia sunt încă importante pentru agricultorii din Republica Moldova, potrivit profit.ro. Republica Moldova a livrat Rusiei 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, până acum în acest an, a relatat agenția de presă Interfax, preluată de Reuters”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

Un nou virus – „langya” – face victime în China was last modified: august 10th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: