Peste 10.000 de salariaţi din primăriile de comune anunţă grevă generală pe 3 iunie

28 mart. 2024
Vizualizari: 77

Alegerile locale și parlamentare din România ar putea avea loc într-un context dificil, pentru că salariații din primăriile de comune anunță grevă generală, exact în săptămâna în care românii sunt chemați la urne, motivul fiind salariile mici.

„Sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România (SCOR), prin structura de conducere, a stabilit calendarul protestelor din următoarele luni ale angajaților din primării. Acțiunile vor culmina cu o grevă generală declanșată pe 3 iunie, adică la începutul săptămânii când au loc alegerile locale și europarlamentare. Mai precis, angajații din 813 primării din țară (peste 10.000 de persoane) urmează să paralizeze total activitatea instituțională chiar în prag de alegeri. Mai mult, sindicaliștii din primării vor să refuze orice activitate aferentă procesului electiv, inclusiv semnarea listelor electorale pentru secțiile de vot. Săptămâna trecută, activitatea din instituțiile cu angajați în grevă a fost parțial blocată, timp de două ore pe zi aceștia refuzând să muncească. Toate solicitările înaintate de cetățeni, cum ar fi eliberarea de adeverințe, au primit ca termen 30 de zile”, relatează Libertatea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

„Decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD”, se arată într-un comunicat emis de PSD, scrie RFI.

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit specula din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale”, se mai arată în comunicatul amintit, notează RFI.

„Marcel Ciolacu anunță plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Fără amenzi la RO e-Factura până în 31 mai 2024”, titrează RomâniaTV.net.

„Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în ședință se modifică plafoanele în favoarea consumatorilor. Șeful Executivului a mai anunțat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA, până la 30 iunie.(…)Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunțând că va fi prelungită cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem”, scrie RomâniaTV.net.

„În domeniul sănătății actualizăm și reorganizăm mai multe programe naționale de sănătate ca să oferim noi servicii medicale românilor. Cel mai important exemplu este cel al Programului național de screening pentru boli cronice”, a mai spus premierul Ciolacu, mai notează RomâniaTV.net.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunță la funcție după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanța.

„Probabil unii dintre voi deja știți că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al orașului Constanța. Prin forța lucrurilor, trebuie să renunț la funcția de președinte pentru a mă putea dedica campaniei și noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorității”, a scris Horia Constantinescu pe Facebook, scrie News.ro.

Fox News scrie despre rețelele românești de infractori care clonează în California.

„Procurorii din California spun că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei escrocherii vechi – skimming-ul cardurilor de debit – instalând pe casele de marcat de tipul self-checkout dispozitive care fură informațiile personale ale clienților din magazinele alimentare”, relatează miercuri, 27 martie, Fox News, scrie Libertatea.

„Clonarea cardurilor de debit reprezintă de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate. Acum, o rețea foarte bine organizată de escroci se extinde, scrie sursa citată, care subliniază că rețeaua este alcătuită din «interlopi români, care trec granița ilegal, fură ce pot și își taie brățările de monitorizare, dacă sunt prinși». «Vor avea oameni care vor sta în fața unui Walmart sau a unui Target, și va părea că cerșesc», au declarat procurorii pentru televiziunea americană. Uneori vor avea câțiva copii. Și folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la «skimmerele» din interiorul magazinelor. Așa că este un fel de «doi în unu», primind bani de la oameni și furând numerele de pe carduri’”, mai afirmă anchetatorii americani”, relatează FoxNews, scrie Libertatea.

 „Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România. Și, în ciuda unei campanii de amploare de arestări, care s-a soldat în lunile decembrie și ianuarie cu reținerea a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din zone turistice importante precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, potrivit autorităților. Aceștia pot încasa până la 9 milioane de dolari pe lună” – mai scrie Fox News, arată Libertatea.

News.ro scrie că încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci și asupra trecerii timpului.

„Un studiu publicat miercuri în revista științifică Nature arată că topirea accelerată a gheții polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.  Într-o zi, în următorii ani, toți locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru este influențat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului și schimbă timpul însuși. Orele și minutele care dictează măsurarea zilelor sunt determinate de rotația Pământului. Dar această rotație nu este constantă; ea se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului și în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o «secundă bisectă», ceea ce poate părea foarte puțin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul”, notează News.ro.

Seară liniștită!

Peste 10.000 de salariați din primăriile de comune anunță grevă generală pe 3 iunie was last modified: martie 28th, 2024 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: