Mai contează vocea străzii?

26 feb. 2024
Vizualizari: 238

„Cine va fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei?” – este întrebarea pe care o adresează jurnaliștii liderilor PSD și PNL, acum când au rămas doar câteva luni până la alegeri. Un sondaj CURS încearcă să ofere politicienilor o soluție pentru dilemele electorale.

„Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, candidat independent susținut de USR-PMP-Forța Dreptei, este preferat de 36% dintre locuitorii Bucureștiului, în timp ce Gabriela Firea, care în acest moment este candidata PSD, este preferată de 33%, arată rezultatele sondajului CURS publicat duminică, 25 februarie. Restul voturilor au mers spre Cristian Popescu Piedone (10%), Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR) – ambii câte 8% și Diana Șoșoacă (SOS) – 5%”, scrie azi Libertatea.

Surpriza sondajului pare să vină de la primarul Cristian Popescu Piedone, care, deși nu a fost enumerat printre posibili candidați la Primăria Capitalei, a fost indicat de 10% dintre cei intervievați, ca fiind omul pe care l-ar vota. De altfel, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat duminică, 25 februarie, la B1 TV, că va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei, programate în vară, din partea Partidului Umanist Social Liberal.

„Eu nu vreau să sting nimănui lumina, avem culoare de zbor separate. Fiecare cu ce poate să zboare. Pe doamna Gabriela Firea o respect, o apreciez pentru toată activitatea, dar fiecare cu culoarul lui de zbor. Eu sunt președintele PUSL. Sunt și social, și liberal. Doresc o alianță cu aceste partide, astăzi indecise (n.red. PSD și PNL). Am 30 de ani de administrație și eu zic că biologic mi-a venit rândul. Eu, Cristian Popescu Piedone, nu îmi anunț intenția. Voi candida la Primăria Capitalei din partea Partidului Puterii Umaniste! Iar cine vrea să se alinieze lângă noi, să aibă o alianță cu noi, sunt deschis. Sunt și social, și liberal! Finala se joacă între mine și Nicușor Dan”, a spus Piedone la B1 TV, scrie Libertatea.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că în acest moment candidatul pentru funcția de primar general al Capitalei din partea PSD este Gabriela Firea și că în perioada următoare social-democrații vor decide dacă merg separat la aceste alegeri sau împreună cu PNL.

„Am stabilit o alianță electorală. În acest moment candidatul pentru funcția de primar general este doamna Gabriela Firea din partea PSD. În interiorul coaliției, la fel cum am stabilit și o alianță, urmează să vedem dacă mergem separat în această confruntare politică sau mergem împreună cu cei de la PNL. Sunt ferm convins că în următoarea perioadă se va lămuri acest lucru”, a spus Ciolacu, scrie Agerpres.

Ziarul Puterea scrie azi despre evoluția angajărilor la stat.

„În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză, sunt cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023”, notează Puterea, oferind detalii despre ce creșteri de personal au avut principalele ministere.

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că partidele care formează Dreapta Unită la alegerile locale și-ar putea uni forțele „acolo unde este benefic”, desemnând candidați comuni la alegerile locale.

„Încă nu am discutat detalii. Sigur că am discutat de principiu să ne unim peste tot unde e benefic, să ne unim forțele și la locale, dar încă nu am stabilit o procedură foarte clară, mecanisme foarte clare și cum exact ne vom uni aceste forțe”, a spus Ludovic Orban, scrie România liberă.

„Noi trebuie să gândim din perspectiva calității echipelor pe care le avem în fiecare organizație județeană și în fiecare organizație locală. Forța Dreptei este un partid construit temeinic, noi am atras alături de noi în aproape fiecare localitate oameni de calitate, avem deja candidați de primari în peste 700 de localități din România, ceea ce nu e puțin lucru, și în mod evident dorim ca orice colaborare să se desfășoare pe baza unei evaluări obiective a calității și mai ales a șanselor de a câștiga alegeri a fiecărui candidat și a fiecărei echipe din partea fiecărui partid. Sigur că cel mai probabil susținem ideea de a avea candidați comuni la președinția consiliului județean, la primăria municipiului reședință de județ, unde vor fi bătălii politice extrem de grele în care ne confruntăm cu formațiuni politice. În rest, din punctul meu de vedere trebuie lăsat la nivelul organizațiilor locale să decidă care este cea mai bună formă de a participa, mă refer la localități altele decât municipiile, să aibă libertatea de a decide care este cea mai eficientă formă de a participa în alegeri”, a mai adăugat președintele Forța Dreptei, notează România liberă.

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat, vineri, că Ziua Libertății Secuilor va fi organizată în data de 10 martie, la Târgu Mureș, și că aceasta include și un marș al secuilor prin oraș, pentru depunerea unei petiții privind autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc la prefectură.

„Petiția nu este încă formulată, dar este un model clasic. Secuii nu renunță la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, asta cer constant, dar petiția are și o parte care se leagă de actualitățile politice. Faptul că Parlamentul a refuzat proiectul nostru de autonomie nu înseamnă că procedura legislativă s-a încheiat. Vom continua, vom depune și pentru a șasea oară și a șaptea oară. Vom aborda și pericolul reformei administrativ-teritoriale, întrucât sunt diverse variante. (…) Trebuie întrebați oamenii cu cine vor să se asocieze. Oamenii decid cum se formează județele și trebuie acceptată voința lor”, a declarat Izsak Balazs, notează Cotidianul.

Presa mai scrie azi despre dronele care au lovit sâmbătă noaptea Uzina Metalurgică Novolipețk din Rusia.

„În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone au lovit Uzina Metalurgică Novolipețk, cea mai mare fabrică de oțel din Federația Rusă”, potrivit ziare.com., scrie România liberă.

„Exploziile au avut loc sâmbătă, în jurul ore 3 a.m., la exact doi ani de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.Localnicii notează că au auzit sunete de drone și cel puțin trei explozii, după care a izbucnit un incendiu puternic la întreprindere. (…) Canalul rus de Telegram „VChK-OGPU”, despre care se crede că este asociat cu serviciile ruse de informații, susține că ținta atacului a fost secția de sinterizare (topirea în bucăți mari) și atelierul de pregătire a minereului, adică echipamente importante în procesul de producție.(…) Uzina metalurgică Novolipețk (NLMK) este cea mai importantă și strategică întreprindere a complexului militar-industrial rus. Produce cel puțin 18% din oțelul Federației Ruse, care este folosit, printre altele, pentru producția de echipamente militare, rachete balistice și de croazieră, precum și focoase nucleare, iar acest lucru face din fabrica rusă o țintă militară legitimă pentru Ucraina. La Kiev nu a fost comentat incidental”, mai arată România liberă.

Actorul de origine română, Sebastian Stan, a câștigat Ursul de Argint pentru interpretare, rol principal, în filmul „A Different Man”.

„Acesta este primul meu festival de film european”, a declarat Stan, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult, așa că vă mulțumesc”, a mai spus Stan, mai notează News.ro.

Seară liniștită!

 

Mai contează vocea străzii? was last modified: februarie 26th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: