Rutte rămâne favoritul SUA pentru conducerea NATO

2 apr. 2024
Vizualizari: 77

SUA, prin ambasadorul său la NATO, a anunțat că susține în continuare candidatura fostului premier olandez, Mark Rutte, pentru postul de secretar general al NATO.

„Cred că sunteți conștienți de faptul că poziția SUA este că îl susținem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect și pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, și apreciem că a intrat în competiție și îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianței”, a declarat marți, într-un briefing de presă la Bruxelles, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, scrie News.ro.

„Noi, toți cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potențiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Și există doi candidați oficiali, după cum știți. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda și pe președintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfășurare în cadrul Alianței cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanți și vom continua să dezbatem argumentele pro și contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea SUA, mai notează News.ro.

„În momentul în care Iohannis a făcut anunțul, cel puțin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanți membri occidentali – SUA, Marea Britanie, Franța și Germania -, își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte. Iohannis ar putea câștiga însă teren mai ales în rândul esticilor, în condițiile în care Ungaria și Bulgaria, cărora li s-ar putea adăuga Turcia, au anunțat deja că nu sunt de acord cu olandezul Rutte în fruntea NATO. Pentru obținerea poziției de secretar general al NATO este nevoie de consens, votul presupunând unanimitate. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit de două ori, se încheie în luna octombrie”, mai notează News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu îl avertizează pe directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan, că va pleca din funcție în cazul în care vor întârzia pensiile.

„Am avut o discuție cu domnul ministru și aseară, am avut o discuție și cu directorul, eu le-am spus să rezolve problema cât se poate de rapid. În cazul în care, Doamne ferește, nu ajung pensiile la destinație, din cauza unei greve la Poșta Română, cred că domnul director va pleca”, a declarat premierul Ciolacu, scrie Gândul.

La Timișoara lucrurile încep să se clarifice. Președintele CJ Timiș, Alin Nica, demis de la șefia PNL Timiș, anunțăcă  s-a înscris și va candida pentru un al doilea mandat la CJ Timiș din partea partidului Forța Dreptei.

„Acum trebuie să luptăm până la capăt pentru dreapta din județ și pentru liberalii de dreapta. Nu putem să ne întoarcem ca pe vremea comuniștilor și să avem un singur candidat real în persoana domnului președinte Simonis (n.red. – Alfred Simonis, de la PSD”, a spus Alin Nica, într-o conferință de presă, notează Libertatea.

„Nica a adăugat că a discutat cu Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, și va candida din partea acestui partid pentru un nou mandat la șefia CJ Timiș.(…) El va candida în tandem cu Dominic Fritz (USR – Primăria Timișoara), din partea Alianței Dreapta Unită, la alegerile locale din 9 iunie”, mai scrie Libertatea.

Consiliul Concurenței a anuntat printr-un comunicat că analizează tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A.

„Banca Transilvania a semnat, în 9 februarie 2024, contractul pentru achiziționarea a 100% din acțiunile OTP Bank România, precum și a altor companii din Grupul OTP România, inclusiv OTP Asset Management SAI și OTP Leasing România IFN, prețul total al tranzacției ridicându-se la 347,5 milioane de euro”, scrie Cotidianul.

„BT este cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienți și linii de business în sectorul financiar. Are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, circa 10.000 de angajați, soluții de online banking și 500 de sedii în 180 de localități. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, a fost acționarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale”, mai arată Cotidianul.

Presa mai scrie azi că 12 universități, dintre care patru din București, două din Cluj și restul din alte orașe, s-au asociat și au pus bazele Școlii Naționale pentru Energie Nucleară, unitate didactică în care se vor forma specialiști în sectorul energiei nucleare, dar și în domeniile conexe.

„O nouă structură asociativă de susținere a industriei nucleare a fost înființată de 12 universități fondatoare din România, sub denumirea Școala Națională pentru Energie Nucleară. Asociația își propune formarea viitoarelor generații de specialiști în sectorul energiei nucleare dar și în domeniile conexe”, anunță, marți, inițiatorii demersului, scrie News.ro.

„Universitățile care s-au asociat pentru înființarea acestei unități didactice sunt patru universități din Capitală – Politehnica, Universitatea București, Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» și Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» – alături de universitățile din Iași, Constanța, Timișoara, Târgoviște, Craiova, Petroșani, universitățile Babeș-Bolyai și Tehnică din Cluj Napoca”, mai arată News.ro

„Lansarea asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară reprezintă un moment definitoriu nu doar pentru educația în domeniul nuclear din România, dar și pentru întreaga industrie nucleară. Prin această inițiativă, ne asigurăm că vom avea fluxul constant de tineri specialiști, bine pregătiți, care să susțină inovațiile și proiectele ambițioase ale Nuclearelectrica”, a declarat președintele onorific al ROMATOM și al Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

Rutte rămâne favoritul SUA pentru conducerea NATO was last modified: aprilie 2nd, 2024 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: