Găgăuzia cere protecţia Rusiei

4 mart. 2024
Vizualizari: 94

Deschidem Revista și săptămâna cu înmormântarea disidentului rus Aleksei Navalnîi, care arată o altă față a Rusiei: o Rusie care îl omagiază pe Navalnîi,  ca pe un erou al națiunii, o Rusie care are curajul de a protesta împotriva războiului și lui Vladimir Putin, asumându-și toate riscurile. O galerie foto prezentată de Radio Europa liberă, dar și numeroasele înregistrări video de pe rețelele de socializare dezvăluie fața unei Rusii profund întristate, care își trăiește în tăcere suferința.

„Aleksei Navalnîi a fost înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova, la două săptămâni după ce a murit într-o închisoare din Siberia. Oamenii au venit în număr foarte mare să-și ia rămas bun de la opozantul rus, coada formată în fața bisericii întinzându-se pe sute de metri. Autoritățile ruse au instalat camere de supraveghere la cimitir, precum și garduri metalice, atât la cimitir, cât și la biserica unde a avut loc liturghia. Mulțimea a aplaudat, a scandat în repetate rânduri numele lui Navalnîi și mesaje precum «Rusia va fi liberă!» sau «Nu războiului!», în timp ce Kremlinul a avertizat că orice adunări neautorizate încalcă legea”, relatează Libertatea.

Radio Europa liberă surprinde în imagini scene impresionante de la înmormântarea lui Navalnîi. Tabloul funerariilor lui Navalnîi și a acțiunilor de protest din întreaga Rusie este completat de HotNews.

„Oamenii care s-au adunat la Moscova pentru a-și lua rămas bun de la Alexei Navalnîi nu s-au dispersat după înmormântare și au început să strige sloganuri împotriva războiului, potrivit imaginilor video publicate de asociații opozantului rus”, relatează The Moscow Times, scrie HotNews.

„Cel puțin 128 de persoane din 19 orașe din Rusia au fost reținute de forțele de ordine la funeraliile și evenimentele comemorative pentru Navalnîi, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info. Cele mai multe persoane reținute au fost în Novosibirsk (cel puțin 31 de persoane), Ekaterinburg (19 persoane) și Moscova (17 persoane). De asemenea, mai multe persoane au fost reținute la Sankt Petersburg, Tiumen, Voronej și în alte orașe. (…) La Moscova, reținerile au avut loc chiar în fața bisericii unde s-a ținut o slujbă scurtă pentru Navalnîi și la cimitirul unde a fost înmormântat. În mai multe orașe din Rusia, oamenii s-au adunat pentru a cinsti memoria lui Navalnîi”, mai notează HotNews.

Forumul Diplomatic de la Antalya (ADF) a prilejuit mai multor lideri politici ai lumii câteva declarații interesante. Prim-ministrul maghiar, Viktor Orbán, a arătat că nu se întrevede nicio ieșire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană.

„Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor și a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a explicat Viktor Orbán, scrie News.ro.

Șeful guvernului maghiar a spus că el nu privește războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin, ci prin ochelari maghiari.

„Eu trebuie să reprezint țara și națiunea mea, și eu știu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susțin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus premierul, mai arată News.ro.

„Viktor Orbán a menționat și maghiarii din Ucraina Subcarpatică, oameni care locuiesc acolo de o mie de ani și acum sunt înrolați în armata ucraineană”, relatează News.ro.

O altă declarație care privește autoritățile de la Chișinău vine de la ministrul rus de Extene, Serghei Lavrov, care critică Guvernul de la Chișinău.

„În primul rând, regimul care s-a instalat la Chișinău și care calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele și, împreună cu ucrainenii, exercitând presiuni economice serioase asupra Transnistriei. Acolo, oamenii care au trăit sub blocadă ani de zile, după ce Uniunea Sovietică a încetat să mai existe nu au putut să se deplaseze. Mulți cred că 200 000 de oameni au pașapoarte rusești. (…) Noi am reacționat deja și am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu ascund faptul că vor să alipească Moldova la România, să nu mai blocheze procesul de negociere. (…) Formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Transnistria cere reluarea acestui format, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a acuzat Serghei Lavrov, scrie NewsMaker, citat de News.ro.

Ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Mihai Popșoi, care a participat și el la reuniunea din Antalya, a publicat pe Facebook o replică la declarațiile omologului său rus.

„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. Reamintim ministrului Lavrov că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii”, a scrie șeful diplomației de la Chișinău, notează News.ro.

„Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a precizat politicianul de la Chișinău, mai notează News.ro.

După Transnistria, și Găgăuzia cere protecție din partea Rusiei. Evghenia Guțul, guvernatorul regiunii autonome Găgăuzia, a afirmat, conform agenției RIA Novosti și publicației Frankfurter Rundschau, că Guvernul de la Chișinău încalcă drepturile populației locale.

„Din păcate, drepturile noastre, în Găgăuzia, sunt supuse în prezent presiunilor din partea autorităților centrale. Au fost depășite toate limitele. Autoritățile din Republica Moldova aplică un parcurs politic impus de Occident, care nu este în interesele locuitorilor țării”, a acuzat Evghenia Guțul, scrie Gândul.

„Am avut relații bune cu Rusia de mulți ani, vrem să continuăm să fim prieteni, pentru a primi susținere din partea Rusiei. Cel puțin, am vrea să beneficiem de călătorii directe în Rusia”, a subliniat Evghenia Guțul, mai notează Gândul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La București, Partidul Forța Dreptei și-a stabilit candidații pentru primăriile de sector din Capitală și a reiterat susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat de primar general.

„Aceștia sunt Horia Grigorescu – Primăria Sectorului 1, Oana Nicolescu – Primăria Sectorului 2, Cătălin Nițu – Primăria Sectorului 3, Ciprian Grigore Pericleanu – Primăria Sectorului 4, Bogdan Frâncu – Primăria Sectorului 5, și Ionel Pușcaș – Primăria Sectorului 6. Pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a anunțat că s-a decis sprijinirea actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan”, relatează Agerpres.

Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat că a început vineri campania de strângere de semnături pentru susținerea candidaților de la alegerile europarlamentare.

„Se strâng semnături în toată țara, de astăzi, din prima zi de primăvară. La mulți ani tuturor, trebuie să vină primăvara și pentru români. O să fim în toată țara”, a spus președintele AUR, George Simion, mai scrie Agerpres.

Și Consiliul Permanent al UDMR și-a stabilit, vineri, candidații formațiunii pentru alegerile europarlamentare.

„Pe primele trei locuri, considerate eligibile, se află actualii europarlamentari ai UDMR, Winkler Gyula și Vincze Lorant, urmați de Szilagyi Dora, președintele organizației de tineret”, notează Agerpres.

Exploatarea minereurilor neferoase, precum cuprul, argintul și aurul și activitățile de prelucrare a acestora vor face obiectul unei scheme de ajutor de stat, proiectele urmând să aibă un buget consistent, de peste 10 milioane de euro. Anunțul a fost făcut, vineri, la Oradea, de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Condițiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizația de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Națională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilități. Măcar aude lumea”, a afirmat ministrul Boloș, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

Găgăuzia cere protecția Rusiei was last modified: martie 4th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: