Directorul general al APIA, liberalul Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul Agriculturii

21 feb. 2024
Vizualizari: 502

Deschidem Revista din această seară cu procesul dintre Pfizer și România, al cărui prim termen a avut loc, marți, 20 februarie, la Bruxelles.

„Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles a stabilit marți un calendar procedural în ceea ce privește procesul dintre Pfizer și România, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente și ulterior pentru audieri, prima depunere de înscrisuri urmând a avea loc pe 20 iunie 2024”, informează Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat, notează Cotidianul.

„Nu este stabilit un termen clar pentru audieri. Calendarul procedural agreat este următorul: RO – 20 iunie 2024, Pfizer – 20 august 2024, RO – 20 noiembrie 2024, Pfizer – 20 ianuarie 2025, RO – 20 martie 2025”, se menționează în comunicat, scrie Cotidianul.

„Reamintim că reprezentarea juridică în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles poate fi asigurată doar de către un cabinet/societate de avocatură, pe această speță câștigătoarea pentru reprezentare fiind asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA”, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor, mai arată Cotidianul.

Presa mai scrie azi despre urmările atacului cibernetic de la Parlament. Regulile utilizării internetului în Parlament se schimbă, mai multe site-uri și rețele de socializare fiind imposibil de accesat.

„În contextul incidentului cibernetic survenit în luna ianuarie a acestui an, Camera Deputaților a implementat un prim set de noi măsuri de securitate ce vizează utilizatorii, în conformitate cu recomandările instituțiilor implicate în investigarea acestui incident. În scopul sporirii gradului de protecție cibernetică, accesul la Internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, incluzând Botnet, File-Sharing, P2P, Proxy, Remote-Access și Storage-Backup, cu excepția serviciilor oferite de Google, Apple, Adobe și Microsoft și Video-Streaming, cu excepția Youtube, Facebook, Instagram și Twitter”, se arată într-o informare a Parlamentului, notează Puterea, potrivit Agerpres.

„Menționăm că aceste restricții și limitări se aplică uniform tuturor persoanelor care utilizează infrastructura de date a instituției, fără excepții, indiferent de funcția ocupată. Această abordare uniformă sporește nivelul de securitate cibernetică, răspunzând în acest mod la recomandările autorităților competente în domeniul securității informatice”, se mai arată în documentul citat, mai scrie Puterea.

Negocierile pentru comasarea alegeriIor ar putea intra din nou în impas, susține presa, după ce Ionuț Lupu, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), propus de PNL a fost demis, marți seară, de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, din partea PSD.

„Conducerea APIA va fi preluată de către fostul director general, Cornel Turcescu, înainte ca Ionuț Lupu să preia poziția în luna decembrie a anului trecut. Fermierii cer însă să fie numit la conducerea agenției Adrian Pintea, promovat de Florin Barbu, anul trecut, de la șefia APIA pe postul de secretar de stat la Ministerul Agricultorii. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu, a fost demis, marți seara, de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvențiilor către fermieri și a blocajului din sistem”, scrie ziarul Puterea.

Europarlamentarul Dacian Cioloș consideră că anunțul premierului Marcel Ciolacu privind o eventuală alianță PSD-PNL reprezintă începutul unui regim „autoritar”.

„După ce politicienii au dezbătut săptămâni în șir pe tema comasării alegerilor, domnul Ciolacu ne anunță azi și comasarea PSD cu PNL, pentru că «dacă ajungi în anumite funcții de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România». Cam așa încep regimurile autoritare, când cei ajunși într-o funcție de putere consideră de la un moment dat că «eu sunt poporul» și «eu știu cel mai bine ce vor oamenii»”, a afirmat Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

„Fricoșii din capul statului uită că românii au o mare aversiune pentru partidul-stat care controlează tot”, a mai transmis fostul comisar european, scrie Agerpres.

Deputatul Andrei Lupu a depus o propunere legislativă de modificare a Legii pensiilor militare de stat, prin care sunt eliminate pensiile de serviciu pentru militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu.

„Nu zice nimeni să nu respectăm militarii și polițiștii de bună-credință, care își fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancționate dur și imediat pentru că sesizarea imediată a unei situații imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român, a declarat deputatul Andrei Lupu, notează Gândul.

„În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declarați suspecți a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, șase polițiști de frontieră au fost condamnați definitiv pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cuprind deja dispoziții similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrații care au fost condamnați definitiv a unor infracțiuni de corupție sau de serviciu, arată deputatul Lupu, scrie Gândul.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că trupele ruse își vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit orașul Avdiivka.

„În ce privește situația generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat! (…) Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susținută cu arme, echipamente de luptă și muniții”, a ordonat președintele rus, Vladimir Putin, scrie Cotidianul.

„Pe de altă parte, ministrul Șoigu a susținut că trupele ruse au reușit să lichideze capul de pod creat de armata ucraineană în octombrie anul trecut pe malul stâng al fluviului Nipru, în satul Krînki din provincia Herson, pe frontul din sudul Ucrainei. După eșecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, armata rusă a revenit în ofensivă, profitând de deficitul de muniții și de personal cu care se confruntă armata ucraineană, în timp ce disputele din Congresul SUA au oprit ajutorul militar american oferit Ucrainei, iar Kievul încearcă să mobilizeze noi recruți pentru a înlocui pierderile și a face o rotație a trupelor epuizate de doi ani de război”, mai arată Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Mii de activiști ai opoziției de dreapta au protestat marți seara în fața sediului guvernului albanez la Tirana cerând demisia premierului socialist Edi Rama, pe care îl acuză de «corupție»”, potrivit France Presse, scrie România liberă.

„Adunarea acestor activiști, în special din partea Partidului Democrat (PD), al cărui lider Sali Berisha se află în arest la domiciliu, a durat mai bine de două ore, în timp ce șeful guvernului efectuează o vizită oficială în Turcia. Cu puțin timp înainte de final, manifestanții au aruncat cocktailuri Molotov, pietre și bombe fumigene în direcția clădirii guvernamentale, păzită de un important cordon de polițiști, fără a face răniți sau pagube semnificative. Această manifestație a fost organizată în ziua împlinirii a 33 de ani de la căderea regimului comunist în 1991. Manifestanții au fluturat drapele ale Albaniei și ale Uniunii Europene și pancarte pe care se putea citi «Rama, pleacă» și «Opoziția în acțiune, astăzi sau niciodată»”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Directorul general al APIA, liberalul Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul Agriculturii was last modified: februarie 21st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: