Despre prietenia sinceră

16 mai 2022
Vizualizari: 2086
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În acest spațiu, care respiră cultură, care îndeamnă la cultură, care este cultură, ne-am reunit și în trecut, ne reunim și astăzi.

Sigur că, între două momente situate la o distanță temporală mai mult sau mai puțin îndelungată unul față de celălalt, pot apărea situații și întâmplări, iar dragostea, prietenia, sinceritatea, încrederea, așteptările declarate sau clamate anterior de la acest pupitru, de pe băncile acestei Aule, din Sala Pașilor Pierduți de alături, pot să fie sau nu confirmate sau reconfirmate.

Ca oameni, suntem puși de multe ori în situația de a alege, în situația de a decide, de a hotărî, de a confirma sau reconfirma. Trecem, fiecare, prin prisma interesului propriu, a agendei proprii, a credințelor și așteptărilor proprii toate acestea.

Aș putea spune că, în acești 25 de ani, în care am parcurs, alături de mulți dintre dumneavoastră, acest Univers Juridic, am văzut multe. Voi mai vedea, probabil, la fel de multe, care mă vor mira sau contraria, care îmi vor confirma sau reconfirma ceea ce gândeam, credeam sau speram.

Prietenia sinceră depășește multe granițe și are un mod propriu de a se așterne în viața fiecăruia dintre noi, iar în ceea ce mă privește, deși ne-am revăzut între timp, fac o paralelă între ultima Conferință de Drept Penal, din 24 februarie 2017, prima zi de ministru a domnului Tudorel Toader, și momentul prezent, al zilei de 13 mai 2022!

Sunt 5 ani încărcați, care conțin 2 ani, 2 luni și 2 zile în care s-au întâmplat multe, în care au fost trăite multe, în care s-au pierdut prietenii, s-au confirmat prietenii, s-a pierdut încredere, s-a câștigat încredere, în care s-au făcut presiuni și s-a rezistat la presiuni.

În această Aulă a fost aplaudată atunci prezența ministrului Tudorel Toader. De la același pupitru, aplaudăm și astăzi vederea și revederea. Îmi amintesc aplauzele care au izbucnit în această Aula Magna atunci când fostul rector și recent numitul ministru și-a făcut apariția la Conferința Probleme dificile de Drept Penal.

Acest arc peste timp include un fost ministru și un actual rector. Dar, mai ales, urmele unor bucurii, unor dezamăgiri, unor confirmări, reconfirmări sau așteptări. Și, pe lângă toate acestea, ne include și pe noi…

Mulți am fost și rămânem aici având încredere, privind cu încredere, aplaudând cu încredere.

Domnule ministru Tudorel Toader, domnule rector, stimată audiență, stimați invitați, dragi profesori, Dreptul Penal rămâne firul roșu care ne leagă astăzi, care ne-a legat și atunci și care ne va lega, probabil, și în viitor. Și cred că trebuie să fim mândri că domnul rector Tudorel Toader, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, domnul președinte Duvac, Asociația de Științe Penale, distinșii invitați și speakeri, conducătorii Asociației Internaționale de Drept Penal – domnul președinte John Vervaele și domnul José Luis de la Cuesta, președinte de onoare – ne dau prilejul să ne reunim din nou datorită Dreptului Penal, alături de Dreptul Penal, fără nicio trădare, cu aceeași dedicare și cu aceeași sinceră prietenie. Această reuniune nu ar fi fost completă fără a-i avea alături de noi pe colegii și prietenii din Republica Moldova, de la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, domnul decan Serghei Brînza și domnul președinte Viorel Berliba, de la Asociația de Drept Penal din Republica Moldova.

Prietenia noastră, prietenia dintre noi ar putea să se manifeste inclusiv prin continuarea parteneriatului pentru editarea REVISTEI DE DREPT PENAL, marcând, astfel, o etapa nouă și un demers necesar prin care am omagia personalitatea domnului George Antoniu, care a trăit cu și pentru acest proiect.

În încheiere aș spune că ceea ce nu am spus a fost intuit. Ceea ce am transmis ar putea fi dezvoltat. Ceea ce s-a afirmat va rămâne. Iar ceea ce va rămâne ar putea fi baza pentru mult mai mult(e).

Doamne-ajută!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II


* Discurs susținut în cadrul Conferinței Naționale de Drept Penal „Vespasian Pella”, ediția I – Probleme actuale ale dreptului penal la nivel național și internațional, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Drept, Asociația Română de Științe Penale și Grupul Editorial Universul Juridic, la Iași, în perioada 13-14 mai 2022.

 

Despre prietenia sinceră was last modified: mai 16th, 2022 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: