[IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor

27 feb. 2023
Vizualizari: 3678
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Ne oprim prea rar să înțelegem natura, deși suntem copiii ei.

E adevărat, când începem a merge ușor, o uităm.

Când viața ne încovoaie, asemeni unor niște semne de întrebare risipite prin orizonturi de betoane și bitum încins, ne amintim de ea ca de un ultim panaceu.

O căutăm… Așteptăm la o coadă imaginară să primim un semn de la ea. Să ne primească înăuntru, să ne consulte.

Stă cuibărită în inima noastră speranța că nu ne-a uitat, deși noi am trădat-o de mult timp. Ne întărim cu gândul că natura dăruiește mereu tuturor, cu tandrețe și în taină, fără a face diferențe, fără a cere peșcheș, fără a asculta gura lumii înainte, fără a ne judeca pentru faptele neîmpărtășite.

Chiar dacă i-am încălcat legile, chiar dacă i-am nesocotit vorbele, chiar dacă…

Cerem naturii tratamente la boli necunoscute, după ce noi le-am adus, le-am voit, prin necumpătare, nesăbuință, indiferență, uitare.

Așteptăm. Că doar atât ne-a mai rămas.

Abia când limbile ceasului se iau în brațe, tremurânde și plânse, pentru că nu au puterea să ne dea ultima veste despre noi… din această lume, înțelegem cât de minunată este viața, care tocmai a trecut pe lângă noi, lăsându-ne călători fără bilet într-o gară, pustiită mai înainte tot de noi.

Ni se dă vestea: ne putem salva!

Doar dacă înțelegem…

Că speranța ce ne lipsește nouă acum respiră în florile care dau în boboci în roua dimineții. Că albinele vin nechemate doar pentru că știu că dragostea le așteaptă cuminte la marginea petalelor.

Că florile sunt hrană și leac pentru sufletul bolnav, nu pentru trupul istovit și mâncat de boli.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Că cerul și pământul cunosc de mult iubirea și nu se mai satură de ea. Nu trece zi fără ca cerul să sărute pământul prin ploi ori ninsori, prin moțăiala de la amiază a păsărilor, prin diamantele din garderoba lui de seară, ce oglindesc, apoi, tăcute toată noaptea în apa lacurilor de munte ori poartă turmele pe poteci înguste, în adormirea fiarelor. Nu trece zi fără ca florile să se înalțe spre cer doar pentru a-i fura un sărut, nu trece zi fără ca arborii să nu caute companie cerului, aducându-i povești despre oameni. Copiii lui. Vești despre noi.

Când vom înțelege cine ne sunt părinții, care ne este rostul, vom fi salvați.

Avem nevoie de această poveste, pe care nu ne-o poate spune mai bine altcineva decât învățătorul nostru, academicianul Ovidiu Bojor.

Legal Point: Ce este fitoterapia? Este o știință sau o alternativă la știință?

Ovidiu Bojor: Dacă vorbim de fitoterapia modernă, este o știință. Este o ramură a științelor medicale, care sunt complexe. Inspirată, bineînțeles, din multimilenara tradiție a popoarelor lumii, fitoterapia modernă trebuie privită astăzi ca orice terapie autorizată de forurile competente. Adică începând de la materia primă, pentru a vedea exigența a ceea ce înseamnă fitoterapia modernă. Cea mai simplă materie primă este supusă la cel puțin 17 teste în ceea ce privește puritatea, compoziția chimică, reziduurile pesticide, radioactivitatea – absolut toate elementele care garantează puritatea materiei prime –, fiindcă un produs nu poate fi eficient decât dacă plecăm de la o materie primă cât mai bună, cât mai eficientă, cât mai curată.

Acesta este primul argument. După aceea, fazele de producere a unui produs fitoterapeutic sunt la fel de exigente ca ale oricărui medicament de sinteză – poate chiar, de multe ori, mai exigent – folosit în special de medicina alopată. Fiindcă aici sunt două ramuri: medicina naturală și medicina alopată. O să ajungem și la lămurirea acestor noțiuni.

Toate fazele – analizele chimice, farmacologice, farmacodinamice, de puritate, tehnologiile moderne care se aplică la vârful cel mai înalt al dezvoltării tehnologice astăzi – garantează produsul natural, încetățenit greșit „naturist”, fiindcă acest termen înseamnă „nudism”.

Legal Point: Deci e altceva decât fitoterapia.

Ovidiu Bojor: Naturopatie poate e mai corect; naturopatii – terapii naturale.

În ultima lucrare pe care am scris-o, „Compendiu de terapie naturală”, la produsele naturale am introdus termenii, ca la orice produs medicamentos de sinteză, adică: efecte secundare, reacții adverse, contraindicații – în sarcină, în alăptare. Acest capitol lipsea din fitoterapie. Dar, ca să fim exigenți, trebuie să mergem în pas cu vremea. Și, mai mult decât atât, izvoarele sunt străvechi. La toate popoarele lumii, traco-geto-daci, medicina tibetană – pe care eu o cunosc foarte bine –, medicina ayurvedică, amerindiană, medicina africană își au izvoarele cam de acum 8.000 de ani.

Dar, la ora actuală, noi avem un filtru foarte exigent: cercetarea clinică, experimentele clinice. Foarte multe plante care erau utilizate într-o anumită afecțiune în trecut s-au dovedit a fi contraindicate. Și vă dau câteva exemple simple: este vorba de Mărul lupului. Acum 10-15 ani se spunea că această plantă inhibă celulele canceroase și era utilizată în acest scop (Aristolochia clematitis – denumirea științifică). Cercetările recente au demonstrat că acizii aristolohici din această plantă dezvoltă, stimulează celulele canceroase. Același lucru este și cu spânzul, cu tătăneasa, care se dădea intern în afecțiunile tumorale. S-a demonstrat că alcaloizii pirolizidinici din tătăneasă nu fac decât să stimuleze formarea celulelor canceroase. Și vâscul – care e parazit, crește pe tei. Am fost surprins să aflu că vâscul de pe tei e toxic. În schimb, cel de pe plop sau salcie este medicament. Iar preparatele din vâsc nu pot fi utilizate sub formă de pulbere sau ceai, ele necesită prelucrări industriale – elvețienii se ocupă cu așa ceva.

Legal Point: Care este echilibrul între a folosi plantele medicinale și a nu refuza totuși sfatul medicului?

Ovidiu Bojor: Ajungem și la acest punct, fiindcă, la ora actuală, sistemele medicale nu se rezumă la medicina convențională, așa-numita „alopată”, ci are o paletă foarte largă de terapii naturale. În afară de fitoterapie, homeopatie, gemoterapie, apifitoterapie, se pune accentul din ce în ce mai mult și pe alte metode: biorezonanțe, bioenergii – se pot măsura, se pot cuantifica; biochimia, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 30-40 de ani – chimia biologică, a organismului, cum reacționează la diferite substanțe. Pe urmă, să nu neglijăm nici altele, care sunt mai apropiate de artă: meloterapia, de exemplu, cromoterapia – terapia prin culoare ș.a.m.d.

Am o lucrare pe care am coordonat-o, scrisă cu cel puțin încă 12 medici – „Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare”. „Sacroterapia” e un element pe care l-am introdus în ultima parte – terapia prin rugăciune.

Legal Point: Care este diferența dintre sistemele medicale naturale și cele convenționale?

Ovidiu Bojor: Noi considerăm omul un întreg, nu segmente. Omul nu este o mașină din piese, ci este un tot. Din ce e format acest tot? Cred că foarte mulți sunt de: mental, spiritual, fizic și energetic. Deci trebuie să ținem seama de abordarea holistică – o numim astăzi integrativă. În România există Institutul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă” (INMCA), care funcționează perfect, cu toate secțiile, neconvenționale.

Acum nu trebuie să cădem în altă extremă, să spunem că medicina convențională, alopată nu este utilă. Aceasta își are locul ei și o recomand în special în caz de urgențe, de prim ajutor. La ora actuală, progrese extraordinare a făcut chirurgia. Nu mai trebuie decât ca medicul să stea în fața ecranului și aparatura reacționează la comandă. Marea greșeală este că se recomandă pentru bolile cronice. În bolile cronice trebuie o terapie blândă, nu agresivă. Fiindcă, în fond, toată industria chimică, atât de rentabilă – aduce miliarde de lei –, are partea dăunătoare pentru sănătatea omului. De exemplu, dacă luați un produs chimic, veți vedea trei rânduri de indicații și o pagină sau două de contraindicații și reacții adverse. Asta-i diferența. Pentru bolile cronice trebuie o terapie blândă, integrativă, pe care bolnavul cronic o utilizează până la ultima clipă a vieții lui. Și atunci, îl ferim de noxele medicinii. Fiindcă orice medicament chimic, la ora actuală, în concepția mea, cel puțin, nu este decât un corp străin introdus într-un organism viu.

Printre alte lucruri, să luăm cazul antibioticelor. În urmă cu 60 de ani am combătut la o sesiune științifică, la institutul la care lucram, utilizarea antibioticelor. Nu mi-a plăcut cum sună denumirea: anti-bios – împotriva vieții. Or, în concepția noastră și a multora, Creatorul și Creația sunt două noțiuni de la care trebuie să plecăm întotdeauna. Creatorul – cum îl numim: natură, Dumnezeu, forță supremă, computer universal, nu contează denumirea – a creat egalitate, dreptul la bios pentru fiecare. S-au revoltat toți. Le-am dat exemple: știți că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu 100 de unități de penicilină se vindeca o pneumonie, o rană ș.a.m.d. În 2-3 ani a ajuns la 1.000 de unități, la 10.000 de unități, la 100.000 de unități. Și am tras un semnal de alarmă – înseamnă că luptăm împotriva bacteriilor, ființe vii. Ele au arme de apărare și se perfecționează. N-am făcut decât să selectăm tulpini din ce în ce mai rezistente la antibiotice, prin utilizarea necontrolată a acestora.

„…toți avem o vârstă biologică și o vârstă cronologică. Vârsta biologică se stabilește după analize medicale, după chestionare, dacă răspunzi cu sinceritate. Însă majoritatea uită de a treia vârstă, cea mai importantă, și anume vârsta spirituală – să rămâi copil până la ultima clipă a vieții”.

Și atunci au spus: „Ce să facem? Să ne lăsăm invadați de bacterii?”. Nu. Avem altceva: pro-bios – probiotice –, cu alte cuvinte, întărirea capacității de apărare a organismului. Să-l ajutăm, cu substanțe probiotice, să lupte împotriva invadatorilor, indiferent că sunt bacterii, virusuri, fungi ș.a.m.d. Am zis foarte simplu: „Stabilim o «Fâșie Gaza» până unde ai voie să te întinzi. Ai trecut Fâșia Gaza, am dreptul să mă apăr cu toate mijloacele. Dar, până atunci, putem trăi în bună conviețuire”.

Legal Point: Dacă tot suntem la capitolul acesta sensibil al medicației, trebuie să pun degetul pe rană. Să zicem că ați avea pe cineva din familie – Doamne ferește! – care s-ar confrunta cu un diagnostic teribil al zilelor noastre: cancerul. Sunteți total împotriva chimioterapiei? O recomandați? Poate să facă un duet cu fitoterapia în tratamentul cancerului? Cum vedeți această problemă? Pentru că cei mai mulți medici vorbesc pe statistici. Și, din punct de vedere statistic, chiar dacă sunt mulți bolnavi care mor din cauza chimioterapiei, în același timp sunt unii care scapă și au o șansă. Cei care nu fac chimioterapie, în general, nu prea mai au nicio șansă. Cum vedeți această problemă extrem de sensibilă?

Ovidiu Bojor: Vedeți, la ora actuală, chimioterapia se bazează pe o acțiune prea puternică și neselectivă. Adică nu distruge numai celula canceroasă sau o inhibă, ci acționează și asupra celulelor sănătoase, spre deosebire de produsele naturale și, în special, de o grupă din ce în ce mai importantă a plantelor inferioare – studiul ciupercilor. Este vorba de shiitake, de maitake, de ganoderma, de agaricus, în special, precum și de alte specii. Încă mai sunt cel puțin – fără exagerare – 20.000 de specii de ciuperci necercetate din acest punct de vedere. În schimb, acestea pe care le-am enumerat au o acțiune naturală de inhibare a celulelor canceroase fără efecte secundare – aici e partea frumoasă a produsului natural, spre deosebire de produsul sintetic.

Fiindcă chimioterapia, roentgenterapia și celelalte metode încă n-au ajuns la acea perfecțiune de a distruge numai celula canceroasă. Poate protonoterapia va reuși la țintă să distrugă celulele canceroase, protejându-le pe cele din jurul lor.

Legal Point: Și sunt rezultate concrete cu aceste ciuperci?

Ovidiu Bojor: Sunt rezultate concrete. Nu aș avea curajul să fac această afirmație dacă la un produs, fără să-l nominalizez – o țară foarte avansată din acest punct de vedere, Japonia –, nu aș fi avut dosarul clinic. Și pun la îndemâna tuturor dosarul clinic al acestui produs, cu acțiune nu numai de inhibare a celulelor canceroase, dar și cu acțiune asupra celulei hepatice, a pancreasului, cu acțiune în diabet. Și sunt cele mai exigente rezultate, și statistice, și clinice, în dosarul clinic al produsului respectiv. Și atunci am curajul să-l recomand absolut tuturor. Asta ca să vă dați seama la ce stadiu a ajuns fitoterapia modernă. Merită să-l studiați, să vedeți ce rezultate 100% bune a avut.

Legal Point: De ce nu se popularizează acest fel de informații, domnule academician?

Ovidiu Bojor: Ați văzut că toată industria farmaceutică, lanțurile acestea de farmacii, cu toate reclamele care se fac, trebuie să câștige din ce în ce mai mulți bani. E interesul economic la mijloc, și nu interesul sănătății omului.

Legal Point: Deci sunt tratamente dovedite în practica dumneavoastră.

Ovidiu Bojor: Dovedite, da! Inclusiv în practică, pe zeci de cazuri în țara noastră, care au dat rezultate. Preoperatoriu, postoperatoriu – în caz de tumori, s-au redus tumori de 15 cm.

Legal Point: Am pe cineva drag, care are doar 42 de ani, care a avut o operație de pancreas – s-a descoperit că are cancer. Doi ani a fost bine și acum i-a apărut la ficat o mică problemă – se pare că e o metastază.

Ovidiu Bojor: Merge și în metastaze, să știți. Ajută foarte mult. Dar este destul de dificil. Probabil a avut un diabet de tip 2, nu a fost atent și s-a degradat funcția pancreatică.

Aici fac totuși o paranteză. În ’86, când m-am întors din Himalaya, am adus niște semințe dintr-o plantă care nu creștea la noi – la ora actuală e foarte răspândită și crește și în culturi – Momordica Charantia. E o plantă cu acțiune hipoglicemiantă. Iar studiile următoare au demonstrat că are nu numai acțiune hipoglicemiantă, ci are și proprietatea de a proteja celulele pancreatice de degradarea lor. Și, mai mult decât atât, charantina, care e substanța activă din acest Bitter melon – castravetele amar (Momordica Charantia) –, are proprietatea de a regenera celulele beta. Dacă există câteva sute sau mii de celule beta, le regenerează și le stimulează dezvoltarea. Și am scos un produs – am două brevete medaliate și la Geneva, și aici – insulina vegetală –, cu rezultate foarte bune. Și se va începe refacerea ei. A fost dată la o firmă care n-a respectat rețeta. Fiindcă, afară de plantele acestea aduse în țară, exotice, am combinat și plante din flora noastră – în special afinele, frunzele de afin, cu betacarotenoide, pentru a împiedica efectele secundare ale diabetului. De exemplu, afectează și ochii. Retinopatia diabetică este o consecință a diabetului de tipul 2. Acest complex de substanțe active are grijă și de efectele secundare ale afecțiunii principale, prin asta dovedindu-și superioritatea.

Informarea este foarte importantă, mai ales o informare corectă. Ea trebuie să fie făcută de specialiști, trebuie să fugim de extremiști, pentru că sunt foarte mulți. Și în alimentație, o să ajungem și acolo.

Legal Point: Sunt studii clinice care dovedesc faptul că cel mai bun regim ar fi cel ovo-lacto-vegetarian. E adevărat?

Ovidiu Bojor: Ovo-lacto-vegetarian e ceva mai bun decât vegan sau raw-vegan – crudități ș.a.m.d. E ceva mai rațional, mai bun. Dar dacă analizăm din punct de vedere biochimic, în carnea roșie există 4 până la 5 aminoacizi esențiali care sunt la baza proteinelor, pe care nu-i găsim în proteinele de origine vegetală.

Sunt secte religioase: copilul, de la sân, îl pun direct pe urzici, pe ștevie… Devin retardați sau handicapați sau insuficient dezvoltați din punct de vedere cerebral. Deci acești aminoacizi sunt esențiali în perioada de formare. După aceea, încet-încet, putem trece la un regim preponderent ovo-lacto-vegetarian, dar nu exagerat, din care să nu lipsească, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, proteinele ușoare – cum este peștele alb, cu omega 6, din oceane curate ș.a.m.d.

De exemplu, rațele crescute în libertate – pe baltă, în gospodării – sunt o proteină extraordinar de bună și asimilabilă. Avem nevoie de aceste proteine. Pe măsură ce, treptat, înaintăm în vârstă, avem din ce în ce mai puțină nevoie de hrană moartă, să zicem așa. Și ne îndreptăm, încet-încet, spre a fi vegetarieni.

Acesta e punctul meu de vedere. Și experiența vieții, vă spun.

Legal Point: Dar acum, la vârsta dumneavoastră, mai multe vegetale, să înțeleg?

Ovidiu Bojor: Da, mai mult. Și faptul că analizele sunt ca la 60-70 de ani e o dovadă. Faptul că de 30 de ani am aceeași greutate corporală, la fel.

Legal Point: Spuneți-ne, vă rugăm, câteva din secretele longevității.

Ovidiu Bojor: Pe scurt, teoria mea: teoria celor 3 opturi și a celor 5 mese.

Legal Point: Ce înseamnă „teoria celor 3 opturi”?

Ovidiu Bojor: E fuga după soare. 3 x 8 fac 24. De la răsărit, mergem după soare. Și împărțim cele 24 de ore în 3. Primul 8: muncă activă, intensă, maximum de efort; al doilea 8: odihnă activă; al treilea 8: somn profund, fără griji, fără somnifere.

Legal Point: E important bioritmul acesta? Să te trezești odată cu răsăritul soarelui și să te culci cu apusul soarelui?

Ovidiu Bojor: Nu chiar așa, e exagerat. Dar așa erau bunicii noștri.

Legal Point: Care aveau o înțelepciune a lor.

Ovidiu Bojor: Aveau o înțelepciune a lor, dar și munca de fiecare zi – agricultura – presupunea acest lucru. Creșterea animalelor – trebuie să le adapi, să le dai fân… E foarte bine, dar nu exagerat.

Legal Point: Fanatic în niciun domeniu, am observat.

Ovidiu Bojor: Exact. Echilibrul e totul.

Cea mai frumoasă parte din viață este al doilea 8: odihnă activă. Ce înseamnă asta? Sport, dans, mișcare, bicicletă, lac, jacuzzi etc., viața de societate și viața de familie. Asta-i partea cea mai frumoasă. Mulți o neglijăm. Sunt două motive aici: fie din cauza precară a câștigării existenței, pentru care nu sunt suficiente 8 ore, și atunci trebuie să mai lucrezi încă 2-3 ore, fie din fuga după bani. Vrem să câștigăm mai mult. Și atunci se naște dezechilibrul între cele 4 etaje despre care am vorbit la început: mental, spiritual, fizic și energetic. Echilibrul!

Iar 5 mese – e un obicei foarte bun să împărțim alimentația, să fie de bună calitate, dar în cantități reduse. Toți oamenii obezi sunt cei care mănâncă la 11-12 noaptea și atunci se îngrașă. Se culcă cu burta plină. Un dezechilibru total. 9, 12, 2, 6 și 9 seara – în cantități mici, dar din toate elementele.

5 mese pe zi, fiindcă în 3 ore, între cele 5 mese, se asigură o digestie completă, nu obosești stomacul.

Apoi, nu toți știu să mănânce, unii înfulecă. Or, în teoria ayurvedică, de exemplu, se recomandă ca supa să fie cel puțin de 5 ori mestecată înainte de a o înghiți, alimentele tari trebuie de 10 ori masticate – fiindcă prima digestie se întâmplă în cavitatea bucală. Sunt enzimele care scutesc stomacul de un efort extraordinar pentru o bună digestie a alimentelor. Putem face asta!

Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura – eu, cu lingurița. Puțin, des și de bună calitate.

Legal Point: Foarte interesant: 3 opturi și 5 mese.

Ovidiu Bojor: Iar în ceea ce privește longevitatea, foarte mulți care studiază fenomenul îmbătrânirii și longevitatea neglijează un lucru: toți avem o vârstă biologică și o vârstă cronologică. Vârsta biologică se stabilește după analize medicale, după chestionare, dacă răspunzi cu sinceritate. Însă majoritatea uită de a treia vârstă, cea mai importantă, și anume vârsta spirituală – să rămâi copil până la ultima clipă a vieții.

Legal Point: Ce frumos! Domnule academician, două probleme pentru finalul interviului: toamna și primăvara, în general, au loc îndemnuri la dezintoxicarea organismului pe toate site-urile de internet, în toate revistele. Primăvara, după grăsimea acumulată pe timp de iarnă, iar toamna după abuzurile din concediu. Vrem să ne dezintoxicăm, să slăbim, să arătăm foarte bine. Ce ne recomandați să facem?

Ovidiu Bojor: Primul lucru constă în revenirea la acest regim alimentar echilibrat, după abuzurile pe care le-am făcut. Al doilea lucru este postul. În majoritatea religiilor există posturi – Ramadan, Postul Sfintei Maria, Postul Crăciunului, Postul Paștelui – bine repartizate. Sunt perioade de dezintoxicare, cu restricțiile respective. Și mai există, tot în concepția multora dintre noi, postul spiritual. Abținerea de la gânduri urâte, negative, de la relațiile dintre oameni. Postul pentru dezintoxicarea fizică a organismului e mai ușor de făcut, cel spiritual e ceva mai greu.

Legal Point: Cum vedeți postul negru în acest grafic de dezintoxicare?

Ovidiu Bojor: Postul negru este în funcție de starea de sănătate a individului. Copiii, de exemplu, sunt scutiți, ca și oamenii de peste 70-80 de ani. Dar să nu dureze, după părerea mea, mai mult de 3 zile, la care absolut necesară este hidratarea organismului. Foarte important! Fără apă nu putem trăi decât 3-4 zile. Fără mâncare putem supraviețui 40 de zile, dacă avem rezerve suficiente.

Cea mai bună recomandare este: integrați-vă cât mai mult în legile naturii, fiindcă ele vă vor conduce viața. Și încă un lucru: întotdeauna mergeți spre soare, spre lumină, fiindcă atunci vă va conduce lumina. Dacă întoarceți spatele, vă va conduce umbra.

Legal Point: Cât de adevărat este faptul că mierea de albine este la fel de nocivă ca zahărul?

Ovidiu Bojor: O mare greșeală. În primul rând, mierea este un produs natural foarte util și foarte bun. Vorbesc de mierea naturală, nici nu discutăm de cea falsificată.

„Cea mai bună recomandare este: integrați-vă cât mai mult în legile naturii, fiindcă ele vă vor conduce viața. Și încă un lucru: întotdeauna mergeți spre soare, spre lumină, fiindcă atunci vă va conduce lumina. Dacă întoarceți spatele, vă va conduce umbra”.

Există diferite tipuri de miere. Cu cât cantitatea de glucoză și zaharoză este mai mică, mierea este superioară, în favoarea fructozei, zahărul din fructele pe care le mâncăm în fiecare zi. Și cea mai bună în acest domeniu este mierea de salcâm – are fructoză mai multă decât glucoză și zaharoză, care produc diabet.

În al doilea rând, mierea nu are nevoie de digestie. Odată ingerată, intră direct în circulația sanguină, fără să mai treacă prin fenomenul de digestie.

Și mai e o chestie: feriți-vă să încălziți mierea. De exemplu, un ceai care are 60 de grade, dacă-i pui miere, o distrugi și devine chiar toxică. La 38 de grade, când, luând ceașca între mâini, simți că are temperatura corpului, atunci poți să pui 2 linguri de miere ca să îndulcești ceaiul sau infuzia pe care ai făcut-o.

Legal Point: Deci nu e bine să pui miere în ceaiul fierbinte.

Ovidiu Bojor: Nu, o distrugi. Și chiar sunt studii că anumite substanțe se transformă astfel în substanțe toxice pentru organism.

Legal Point: O ultimă întrebare, domnule academician. Ce înseamnă pentru dumneavoastră dictonul „Mens sana in corpore sano”?

Ovidiu Bojor: Foarte frumos! Un vechi dicton latin care ar trebui completat cu un element: minte, suflet sănătos și trup sănătos. Și atunci e complet.


[IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor was last modified: februarie 28th, 2023 by Ovidiu Bojor

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice