Un sfert de veac de avocatură modernă

21 dec. 2020
Vizualizari: 1143
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Fără nicio exagerare, profesia de avocat este, probabil, cea căreia i se datorează construcția statului român modern. În cărțile de istorie, și nu numai, profesia de avocat este menționată în dreptul unor întâi stătători ai acestei ctitorii, în dreptul unor personalități de primă mărime sau a unor oameni politici vizionari, în dreptul celor mai importante evenimente și construcții care s-au înfăptuit în ultimii 200 de ani în România.

Având în vedere această îndelungată istorie, profesia de avocat a traversat etape de glorie, etape cenușii în perioada comunistă, dar și altele, de reașezare și de reconstrucție, după anul 1989. Prefacerile s-au succedat în ritmul pașilor făcuți de România însăși. Nu putem avea pretenția ca, de vreme ce societatea s-a îndreptat într-o anumită direcție, un corp profesional, așa cum este cel al avocaților, să fi urmat un curs diferit sau opus. Așa cum s-a mișcat țara, așa a fost desenat, probabil, și parcursul profesiei de avocat – cu bune sau cu mai puțin bune în fiecare etapă istorică.

Suntem, astăzi, într-un moment special: aniversăm un sfert de veac de avocatură modernă. Vorbim, practic, despre structura actuală a profesiei care, la cinci ani după Revoluția din 1989, în 1995, a beneficiat de o nouă lege adaptată momentului respectiv. Astfel, bazele și cadrul legal în care profesia și membrii acesteia s-au desfășurat și se desfășoară au căpătat un suflu nou, modern, fără a uita niciun episod al trecutului onorabil pe care profesia este obligată să îl perpetueze, să și-l amintească și, de ce nu, să încerce să-l mențină în interiorul mediului juridic românesc.

Cea mai numeroasă profesie juridică nu putea face notă discordantă în acești 25 de ani față de evoluția de ansamblu a vieții de zi cu zi. Nicicând înainte societatea românească nu s-a confruntat, într-un răstimp atât de scurt, cu atât de multe transformări, adaptări, reconfigurări. Același lucru s-a întâmplat și cu profesia de avocat. Acum 25 de ani s-au pus bazele unui cadru legal modern, pe care se sprijină și funcționează breasla în acest moment. Profesia a parcurs, apoi, tranziția românească în sânul societății, în pas cu ceilalți profesioniști din domeniul juridic și nu numai. S-a confruntat acum puțini ani cu un atac concertat, venit din afară, dar, uneori, izvorât și din interior. Au fost ani complicați, ani în care nu numai legislația, dar și ceea ce se întâmpla în instanțe sau în interiorul profesiei provocau tulburări, emoții și, uneori, neîncredere. Au fost perioade, în acești 25 de ani, în care profesia a fost amenințată, a fost tulburată sau înconjurată de pericole din toate părțile.

Este o profesie numeroasă, cea mai mare comunitate din zona juridică, cu peste 25.000 de avocați, fiecare reprezentând o voce, un punct de vedere, un orgoliu de hrănit, un noian de vise și speranțe. Fiecare dintre aceștia poartă răspunderea avocaților stagiari pe care îi formează.

Fiecare are de dus pe aripi familiile proprii. Cu toții luptă pe frontul cotidian pentru victorii, recunoaștere profesională și răsplată materială. Fără doar și poate, cei 25 de ani de avocatură modernă parcurși au demonstrat ce este și ce poate profesia de avocat.

Dar pentru că acum vorbim despre o aniversare, sunt multe lucruri frumoase și multe momente importante care merită rememorate și evocate în acest spațiu editorial special, pe care revista Legal Magazin îl găzduiește, devenind, onorant pentru noi, o portavoce a vocii avocatului român.

Este un moment pe care îl sărbătorim alături de „partenerul indispensabil al justiției”, în care ne bucurăm să vedem în fiecare avocat din România un apărător și un garant al respectării drepturilor fundamentale, în care descoperim și redescoperim liderii profesiei, ascultăm opinii și adunăm puncte de vedere ale celor care contează.

Venim în fața dumneavoastră cu aceste pagini în care deslușim din fiecare dialog mesaje care încarcă și energizează, eternizând comunitatea avocațială într-un moment aniversar ce trebuia marcat așa cum se cuvine.

 

LA MULȚI ANI tuturor avocaților,

LA MULȚI ANI avocaturii românești!


* Acest editorial a fost publicat în numărul XXXI, decembrie 2020, al revistei LEGAL MAGAZIN.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

 

Un sfert de veac de avocatură modernă was last modified: decembrie 23rd, 2020 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: