Trecut, prezent și viitor în profesiile juridice

11 aug. 2023
Vizualizari: 545

Profesiile juridice fac parte din familia extinsă profesiilor liberale din România. Această apartenență înseamnă nu numai drepturi, ci mai ales obligații pentru destinatarii activității fiecăreia, pentru antreprenoriatul românesc, pentru sistemul judiciar judiciar românesc și nu numai.  

După revoluția din 1989, profesiile liberale în general și cele juridice în special, au traversat momente de cristalizare, momente în care și-au definit principiile de existență, în care au pus bazele pe care urmau să funcționeze în noul context economico-social. Au fost atunci câțiva entuziaști și pionieri ai fiecăreia dintre aceste profesii care au crezut, care au sperat  și au cooptat în jurul lor profesioniști cu credințe similare, care s-au raliat acestor deziderate inițiale. Au făcut front comun și au contribuit la așezarea sau reașezarea bazelor pe care urmau să funcționeze profesiile liberale românești.  

Profesiile juridice au evoluat într-o direcție similară dezvoltării profesiilor liberale. Și-au definit un mod de organizare, și-au structurat organele de conducere și au încercat, la rândul lor, să stabilească un mod coerent de participare la viața cetății prin activitatea fiecăreia dintre ele.  

În prezent, pare că tranziția pe care societatea românească a parcurs-o începe să se încheie, inclusiv în profesiile juridice. Ceea ce pionierii organizării acestor entități au gândit, s-a cristalizat și o nouă generație preia, încet-încet, frâiele, încercând să adapteze activitatea, speranțele și direcțiile de dezvoltare la timpul prezent – fie că vorbim de avocați, consilieri juridici, notari publici, practicienii în insolvență, executori judecătorești. 

Click aici pentru a citi articolul integral.

Trecut, prezent și viitor în profesiile juridice was last modified: august 11th, 2023 by Nicolae Cîrstea

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: