Trecut, prezent și viitor în profesiile juridice

Profesiile juridice fac parte din familia extinsă profesiilor liberale din România. Această apartenență înseamnă nu numai drepturi, ci mai ales obligații pentru destinatarii activității fiecăreia, pentru antreprenoriatul românesc, pentru sistemul judiciar judiciar românesc și nu numai.  

După revoluția din 1989, profesiile liberale în general și cele juridice în special, au traversat momente de cristalizare, momente în care și-au definit principiile de existenţă, în care au pus bazele pe care urmau să funcționeze în noul context economico-social. Au fost atunci câțiva entuziaști și pionieri ai fiecăreia dintre aceste profesii care au crezut, care au sperat  și au cooptat în jurul lor profesioniști cu credințe similare, care s-au raliat acestor deziderate inițiale. Au făcut front comun şi au contribuit la așezarea sau reașezarea bazelor pe care urmau să funcționeze profesiile liberale românești.  

Profesiile juridice au evoluat într-o direcție similară dezvoltării profesiilor liberale. Și-au definit un mod de organizare, și-au structurat organele de conducere și au încercat, la rândul lor, să stabilească un mod coerent de participare la viața cetății prin activitatea fiecăreia dintre ele.  

În prezent, pare că tranziția pe care societatea românească a parcurs-o începe să se încheie, inclusiv în profesiile juridice. Ceea ce pionierii organizării acestor entități au gândit, s-a cristalizat și o nouă generație preia, încet-încet, frâiele, încercând să adapteze activitatea, speranțele și direcțiile de dezvoltare la timpul prezent – fie că vorbim de avocați, consilieri juridici, notari publici, practicienii în insolvență, executori judecătorești. 

Click aici pentru a citi articolul integral.