Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei

26 apr. 2024
Vizualizari: 108

Fostul Președinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei, iar procurorii i-au adus, vineri, la cunoștință calitatea din dosar, la domiciliul fostului șef de stat, în prezența avocatului.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024,  efectuarea în continuare a urmăririi penale  față de  Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, anunță, vineri, Parchetul General, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

Parchetul General anunțase, joi, continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei față de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.

„Parchetul General a anunțat joi, într-un comunicat de presă, efectuarea în continuare a urmăririi penale în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Sunt vizați: Roman Petre, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Măgureanu Virgil, la data faptelor, director al Serviciului Român de Informații, Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu, Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de «infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal»”, relatează News.ro.

Viorel Hrebenciuc a pierdut procesul cu ANI de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul cu Agenția Națională de Integritate, el fiind obligat de judecătorii să plătească suma de 42.000 de euro, considerată avere nejustificată. În februarie 2016, ANI anunța că a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 189.813 lei (42.511 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către fostul deputat Viorel Hrebenciuc. ANI a sesizat atunci Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate împreună cu familia de Viorel Hrebenciuc, în perioada exercitării mandatului de deputat”, scrie Agerpres.

„După ce joi afirma că a încheiat orice dialog cu Piedone căruia îi voia retrasă candidatura la Primăria Capitalei, Marcel Ciolacu s-a sucit”, titrează Cotidianul.

„Eu am spus ce văd eu că este corect. Dacă dânsul dorește, poate să mă sune, dar eu vă spun, uitându-mă la dumneavoastră, că va câștiga doamna Firea cu tot cu candidatura domnului Piedone depusă”, declară Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul care reia și declarația de joi a liderului PSD: „Vă rog frumos, am încheiat orice dialog și orice ofertă pentru domnul Cristian Popescu Piedone. Eu am spus că trebuie să ne gândim la ce avem de construit pentru București, să nu încercăm să rămânem blocați în visele personale și cu asta am încheiat”.

Printr-o Hotărâre de Guvern adoptată joi, Executivul a decis ca pensiile aferente lunii mai 2024 să se plătească înaintea Sărbătorilor Pascale. Este vorba despre aproape cinci milioane de pensionari. Despre această hotărâre scrie Newstandard.

„Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paști. Este un gest firesc de respect față de seniorii României. Știu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, Poștă, bănci, dar cred că toți cei implicați, care au un părinte, o bunică sau un unchi, își dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creștinești”, a declarat Marcel Ciolacu, în ședința de Guvern, relatează Newstandard.

„Potrivit directorului general al Poștei Române, aproximativ 14.000 de angajați sunt implicați în distribuirea de pensii, din care 10.000 sunt poștași. El a precizat că pentru a distribui pensiile, dacă este nevoie, aceștia vor lucra și în zilele care sunt libere pentru angajații de la stat, urmând să primească o zi liberă ulterior”, mai notează Newstandard.

După ce în urmă cu câteva zile Președintele Poloniei declara că țara sa ar putea găzdui arme nucleare, acum Rusia vede în aceste instalații „ținte legitime”.

„Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare pe teritoriul nostru pentru a întări Flancul Estic al NATO, noi suntem pregătiți să facem acest lucru”, declara, într-un interviu, în urmă cu câteva zile Președintele Andrzej Duda, scrie România liberă.

De la această declarație și până la amenințările Moscovei nu a fost decât un pas.

„După cum puteți presupune, în cazul în care arme nucleare americane apar pe pământul polonez, instalațiile relevante vor fi adăugate imediat la lista țintelor legitime care urmează să fie lovite în scenariul unei confruntări militare directe cu NATO”, a declarat, la Moscova, în fața jurnaliștilor, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei was last modified: aprilie 26th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: