Sebastian Burduja îi dă şah lui Nicuşor Dan cu „Planul pentru Bucureşti”

30 apr. 2024
Vizualizari: 476

La doar câteva zile de intrarea în campania electorală oficială, un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda Agenției de presă News.ro, în perioada 23-27 aprilie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 2.100 persoane, îl plasează pe Nicușor Dan pe prima poziție în cursa electorală, la peste 10 procente distanță de Cristian Popescu Piedone.

„Actualul primar al Capitalei Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor pentru postul de primar general, cu 38,5 % din opțiuni, urmat de Cristian Popescu Piedone – 27,4% și de Gabriela Firea – 21,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Nicușor Dan conduce și în topul notorietății, pe locul al doilea aflându-se Gabriela Firea, iar pe al treilea, Cristian Popescu Piedone. Cristian Popescu Piedone conduce, însă, în topul încrederii, fiind urmat de Nicușor Dan și de Gabriela Firea. În ceea ce privește votul pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB), scorurile sunt: Alianța Dreapta Unită – 31,4%, PSD – 29%, PNL – 13,9%. Aproape 70% dintre cei chestionați declară că vor merge în mod sigur la vot”, scrie News.ro.

Și în topul notorietății, Nicușor Dan ocupă prima poziție în sondajul INSCOP Research, în timp ce, într-un top al încrederii, Piedone se află pe locul 1.

„În ceea ce îl privește pe actualul primar general, 98,5% dintre bucureșteni au auzit de Nicușor Dan și 38,5% dintre cei care au auzit de Nicușor Dan au încredere multă și foarte multă în el. Raportat la totalul populației, 38% au încredere în Nicușor Dan. 98,2% dintre locuitorii Capitalei au auzit de Gabriela Firea și 32.5% dintre aceștia o creditează cu încredere multă și foarte multă (31,9% raportat la totalul populației care locuiește sau are viză de flotant în Capitală). 97,9% dintre bucureșteni au auzit de Cristian Popescu Piedone și 40,2% dintre aceștia au încredere foarte multă și multă în el (față de 39,4% raportat la total populație)”, mai scrie News.ro.

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a depus la DNA, marți, o plângere penală, care vizează publicitatea electorală netransparentă a acestuia.

„I-am cerut lui Nicușor să dezvăluie public valoarea reală a acestei campanii și costurile implicate, deoarece este evident din site-ul său că aceasta nu poate fi acoperită doar din donații, care sunt mult mai mici decât suma declarată. Domnul Nicușor Dan nu menționează dacă domnul Matei Păun i-a finanțat campania. În stilul său de a încerca să-și acopere incompetența și corupția, astăzi încearcă să se ascundă în spatele naivității, afirmând că «nu știe». Nu putem să luăm în serios această declarație și nu mai putem accepta minciunile. De aceea, avem o plângere penală prin care solicităm procurorilor Direcției Naționale Anticorupție să investigheze urgent mijloacele prin care Nicușor Dan și-a asigurat mult înaintea celorlalți contracandidați o campanie de afișaj stradal cu sute de panouri în București, majoritatea cu o vizibilitate ridicată, la care doar producția materialelor costă zeci de mii de euro”, a declarat Mihai Enache, scrie Gândul.

Candidatul PNL la funcția de primar al municipiului București, Sebastian Burduja, a deschis luni discuțiile despre proiectele candidaților pentru Capitală, după ce și-a prezentat „Planul pentru București”, care prevede propuneri concrete pentru combaterea drogurilor, mutarea transportului în subteran, termoficarea, digitalizarea Capitalei și un București verde.

Am scris această carte, «Planul pentru București», tocmai pentru a da o perspectivă și, așa cum știți, era publicată înainte de a fi anunțat candidatul PNL. Pentru că nu am intrat în această luptă, împreună cu dumneavoastră, pentru o funcție. Am intrat pentru ideile care merită să fie puse în practică”, a spus Burduja, scrie Agerpres.

„Eu m-am pregătit în dezvoltare urbană, asta am făcut la Banca Mondială, asta am studiat la Stanford, la Harvard”, a explicat Sebastian Burduja, mai arată Agerpres.

Liberalul a spus că își dorește ca Bucureștiul să devină port la Dunăre.

„E un proiect la care țin mult și se numește «Bucureștiul port la Dunăre». Avem un canal Dunăre-București, care e terminat în proporție de cam 70%. Nimeni nu a fost în stare în 34 de ani să facă asta. Ideea nu e a comuniștilor, e de la Alexandru Ioan Cuza. Gândiți-vă cum ar fi ca Bucureștiul să intre în liga orașelor europene care sunt port la Dunăre: Budapesta, Belgrad, Viena, Bratislava. Aparținem de acest club. Transportul pe apă, apropo, e cea mai ieftină formă de transport. Croazieră pe Dunăre București-Viena? Sigur! Croazieră pe Dunăre București – Delta Dunării? De ce nu? Am spus de la bun început, nu trebuie să ne mai propunem lucruri mici, mizele mici fac oamenii mici și orașe mici, mizele mari fac oamenii mari și orașe mari”, a mai afirmat Burduja, mai scrie Agerpres.

Și Ioana Ramona Bruynseels și-a depus, marți, candidatura la Primăria Sectorului 1 din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

„Oamenii din Sectorul 1 s-au simțit totalmente neglijați în ultimii patru ani. Au nevoie de un primar care să le arate grijă, care să le arate că îi pasă de problemele lor, care să-și dorească să le rezolve problemele. Eu una sunt pregătită, știu să fac acest lucru și îmi doresc din tot sufletul să îl fac. Vom avea patru ani în continuare de dezvoltare, patru ani în care oamenii vor simți că au primar, patru ani cu un primar care va fi pe stradă, printre ei și va fi și în primărie, acolo unde o să transformăm ceea ce acum nu funcționează în eficiență, în servicii puse la dispoziția cetățeanului cu adevărat. (…) Trebuie să scăpăm de mizerie, de șobolani, de incompetență și, mai mult decât atât, de reaua-credință”, a spus Ioana Ramona Bruynseels, notează Agerpres.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că Ordonanța de urgență privind măsurile de digitalizare adoptată, marți, de Guvern, include și pe cea referitoare la marile proprietăți și averi.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăți, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat și s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloș, la finalul ședinței de marți a Executivului, scrie News.ro.

Ministrul Boloș a mai spus că, „după cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, mai arată News.ro.

Activitatea cu publicul este suspendată marți la Registrul Comerțului București și în mai multe registre din țară, după ce membri ai Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC) au declanșat un protest spontan.

„Salariații ONRC au protestat vineri în fața Ministerul Justiției solicitând majorări ale salariilor de bază și acordarea sporului de risc și solicitare neuropsihică. În perioada 18-22 aprilie, angajații au fost în grevă japoneză, iar în intervalul 23-25 aprilie au avut loc mitinguri la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor ONRC”, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Paște fericit!

Sebastian Burduja îi dă șah lui Nicușor Dan cu „Planul pentru București” was last modified: aprilie 30th, 2024 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: