„La puiul vopsit” – ecobucătărie şi tandreţe politică de Dâmboviţa

27 mart. 2024
Vizualizari: 104

„Ce mâncăm?”- este întrebarea acestei zile în presa din România. Și dacă întrebarea o punem președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, vom afla că putem mânca pui vopsiți sau pui hrăniți cu vopsea, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a scris, miercuri dimineață, pe Facebook, Horia Constantinescu, scrie News.ro.

Sau putem mânca un ou bun, de la  țară. Dacă o fi de la țară, crescut la sol. Președintele Horia Constantinescu, afirmă că „și ouăle primesc altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii”, mai arată News.ro.

„Dacă adăugăm și ingredientul sallmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonella periculoase”, a mai scris Constantinescu, notează News.ro.

Horia Constantinescu, a declarat miercuri că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înșelătoare”.

„Din păcate, destul de extinsă este situația. Am stat de vorbă și cu alți operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situație trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat și am văzut că aceștia sunt hrăniți cu anumite furaje ce dau culoarea… Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înșelătoare, vorbim de o situație cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, știind cumva, din generație în generație, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuți doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condițiile în care de fapt au fost vopsiți, așa cum spuneam, ca o cioară”, a afirmat Horia Constantinescu, într-o declarație acordată presei, la sediul PSD, mai scrie Agerpres.

Dacă renunțăm la carnea de pui și la ouă, poate trecem pe lactate. Poate aici lucrurile stau mai bine. Din păcate, Știrile ProTV ne contrazic.

„Deși sunt esențiale în alimentație, în special în cea a copiilor, multe dintre lactatele vândute în România sunt falsificate. Au ajuns la această concluzie îngrijorătoare inspectorii sanitar veterinari, după ce au făcut sute de teste. Experții au găsit lapte îndoit cu apă, iaurt și smântână cu mai puțină grăsime ca pe etichetă și brânză care se dezintegra. Potrivit experților, lactatele sunt foarte ușor de falsificat, însă din păcate, doar testele de laborator pot depista neregulile. Inspectorii au analizat mai bine de 400 de probe de lapte și derivate din lapte, în laborator. În cele mai multe dintre cazuri, au descoperit că produsele aveau un procent mult mai mic de grăsime decât ce era trecut pe etichetă. Și chiar un conținut de sare mai mare. Au fost și situații în care unele alimente, în loc să fie fabricate din lapte de capră, de exemplu, aveau în compoziție lapte de vacă”, relatează Știrile ProTV.

„Inspectorii ANSVSA au înschis mai multe magazine și depozite din București și Ilfov. Alte unități care funcționau în condiții insalubre sau procesau și vindeau lactate cu probleme sunt din Dolj, Cluj și Ialomița. În total, peste 17.000 de kilograme de lactate au fost confiscate”, mai scriu jurnaliștii de la Știrile ProTV.

Vorbim despre unele produse, pe care statul anunța, chiar zilele trecute, că le va plafona prețul până la sfârșitul anului,  tocmai pentru a permite accesul tuturor cetățenilor la  aceste alimente de bază. Cui servește acest efort?  Poate, … farmaciilor, dacă ținem cont de cele spuse de specialiștii menționați anterior.

De la politica alimentară revenim la marea politică dâmbovițeană cu o știre Agerpres. Președintele AUR, George Simion, a afirmat, marți, că ia în calcul boicotarea alegerilor din 9 iunie. Cum va proceda?

„Statul este capturat, având în vedere că proiectul de lege propus de AUR (n.r. alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi) (…) nu are șanse să fie adoptat în această legislatură, unde consilii județene, primării, justiție, servicii de informații, Curte Constituțională, Avocatul Poporului, toate sunt sub controlul partidului comasat. Luăm în calcul și vom propune și altor forțe politice să boicotăm alegerile locale, într-o formă sau alta. Pentru că fără alegeri în două tururi nu există speranțe la a câștiga democratic, având în vedere felul în care, de la Alfred Simonis la toți ceilalți baroni PSD, primarii sunt cumpărați la bucată”, a susținut Simion la o conferință de presă, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Simion a adăugat că AUR este dispus să facă „gesturi extreme, dar democratice”, pentru a-și manifesta dezaprobarea.
„Nu trăim într-o democrație în momentul acesta și suntem dispuși să facem gesturi extreme, dar democratice, pentru a ne manifesta dezaprobarea. Chiar așa! Să avem o legislație electorală și să nu se țină cont nici de Comisia de la Veneția, nici de orice altă normă de bun simț, s-ar putea să ajungem să boicotăm alegerile ilegale și neconstituționale din 9 iunie”, a menționat Simion, mai scrie Agerpres.

„O altă formă, ilegală, abuzivă, pe care o denunțăm este numărul mult prea mare de semnături care este cerut din partea competitorilor electorali. Nu există pluripartidism în momentul în care de la un partid soliciți în două săptămâni și jumătate 200.000 de semnături (…). Această practică blochează accesul partidelor noi la viața politică”, a conchis Simion, mai arată Agerpres.

„Panică printre funcționarii Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați și ai Autorității Navale Române. Parchetul European face, miercuri, 12 percheziții în România în cazul achiziției a două remorchere în valoare de 7 milioane de euro”, scrie Cotidianul.  

„Astăzi, Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) conduce 12 percheziții în cadrul unei anchete care vizează funcționari ai Administrației Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ) și ai Autorității Navale Române (ANR). În cauză este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziția a două remorchere – ambarcațiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcațiuni și nave mai mari – pentru Delta Dunării de Jos”, a transmis, miercuri, Parchetul European, într-un comunicat de presă, arată Cotidianul.

„Instituția precizează că trei percheziții au avut loc în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au avut loc la domiciliile funcționarilor publici care lucrează pentru aceste instituții, iar două au avut loc la firme private”, mai arată Cotidianul.

Și tot din Cotidianul aflăm că activiștii Greenpeace au protestat, miercuri, e la sediul OMV Petrom față de proiectul Neptun Deep.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Activiștii Greenpeace au scris cu vopsea galbenă pe clădirea în care își are sediul OMV Petrom: «No New Gas» și au afișat mesaje care promovează protejarea Mării Negre și oprirea noului proiect de extragere a gazelor din Marea Neagră. Ei cer companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului Neptun Deep”, scrie Cotidianul.

„OMV Petrom a ignorat până acum cererile noastre de publicare a studiului de ecotoxicitate. Practic, compania refuză să facă publice chimicalele ce vor fi deversate în Marea Neagră pentru 20 de ani la rând și ascunde impactul negativ al acestor chimicale asupra biodiversității marine. Este total netransparent, iresponsabil și periculos ca acest impact negativ să fie ascuns sub preș”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România, arată Cotidianul.

„Noul proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, va amenința speciile marine vulnerabile și va emite în atmosferă sute de milioane de tone de CO2 cu urmări climatice catastrofale”, a mai transmis organizația, mai scrie Cotidianul.

În finalul Revistei scriem despre cum Președintele Putin este cât pe ce să fie contrazis de Președintele Lukașenko.

„Aleksandr Lukașenko a declarat marți, 26 martie, că autorii atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall, de la periferia Moscovei, au vrut să intre în Belarus și doar după ce au văzut că nu pot intra s-au îndreptat spre frontiera ucraineană”, transmite AFP, citată de Hotnews, scrie Libertatea.

Nu era nicio cale prin care să intre în Belarus. Au văzut asta. Din acest motiv s-au întors și s-au dus către granița dintre Ucraina și Rusia”, a declarat Lukașenko, contrazicând oarecum declarațiile lui Vladimir Putin, arată Libertatea.

„Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au împușcat și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți. Aceștia au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătit un coridor pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, declarase Putin, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

„La puiul vopsit” – ecobucătărie și tandrețe politică de Dâmbovița was last modified: martie 27th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: