Criză de muniţie pe frontul ucrainean

11 apr. 2024
Vizualizari: 70

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care sugerează că, în cazul în care Republica Moldova ar încerca să reintegreze Transnistria, s-ar putea ajunge la un „război mondial”. Declarația sa vine ca reacție la organizarea la Chișinău a Forumul pentru Reintegrare.

„Joi, 11 aprilie, va avea loc la Chișinău Forumul pentru Reintegrare, un eveniment organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul Politici de Reintegrare, în colaborare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX. Acest forum reprezintă o platformă importantă pentru dezbateri și discuții legate de procesul de reintegrare a Republicii Moldova, cu accent pe soluțiile și strategiile viabile pentru depășirea diviziunii și consolidarea coeziunii naționale. Obiectivul principal al evenimentului este promovarea dialogului și colaborării între diferitele părți implicate, inclusiv autoritățile, societatea civilă, mediul academic și comunitatea internatională”, relatează România liberă.

„Cei care vor participa la acest forum jonglează cu torțe într-un depozit plin cu praf de pușcă. Este un lucru periculos. Mai devreme sau mai târziu, ar putea exploda. Ar putea să scape torța și să dea foc întregii lumi. Am spus întotdeauna: nu vă atingeți de Transnistria. Escaladarea situației în Transnistria este calea spre un război, probabil spre un război mondial”, a declarat Krasnoselski, mai scrie România liberă.

La București, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, organizează, în perioada 12-15 aprilie, la Palatul Parlamentului, Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor.

„În mod excepțional, anul acesta, evenimentul, unul de referință pentru diaspora ucraineană, este organizat în România. Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor își propune stabilirea direcțiilor majore și a priorităților Congresului Mondial al Ucrainenilor pentru următorii ani. Discuțiile se vor concentra pe dezvoltarea unei platforme de dezbatere a ideilor și propunerilor privind problematica ucrainenilor de pretutindeni, în contextul noilor provocări fără precedent pentru poporul ucrainean, precum și pe continuarea sprijinului pentru Ucraina – umanitar, politic, militar, financiar, educațional, extrem de necesar în contextul războiului pe scară largă, declanșat de Vladimir Putin, la 24 februarie 2022”, se arată într-un comunicat remis miercuri către Agerpres de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Petrețchi.

„Donald Trump, candidat republican la președinția Statelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deține o funcție, a declarat miercuri echipa sa de campanie, după ce președintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită”, informează Reuters, scrie România liberă.

„Președintele Zelenski, într-un interviu cu grupul de presă Axel Springer publicat marți, i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a putea auzi care sunt ideile fostului președinte american de a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.(…) Echipa de campanie a lui Trump a spus miercuri, într-un mesaj e-mail, că Zelenski nu a avut o comunicare oficială cu fostul președinte american. Donald Trump și republicanii din linia dură a partidului se opun în Congres aprobării ajutorului suplimentar destinat Ucrainei, cu posibila excepție a unui împrumut. (…) Un admirator de multă vreme al președintelui rus Vladimir Putin, el a criticat sprijinul Washingtonului pentru Ucraina în războiul său cu Rusia și a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales. (…) Washington Post a raportat duminică că Donald Trump a spus în privat că ar putea pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda Rusiei Crimeea și regiunea de graniță Donbas”, mai scrie România liberă.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri aliaților Ucrainei să-i furnizeze acesteia rapid mai multe muniții, sisteme antiaeriene și alte ajutoare militare pentru a rezista în fața ofensivei ruse, în timp ce generalul american Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Aliate în Europa, a avertizat că, în lipsa ajutorului militar american, armata ucraineană va rămâne în scurt timp fără obuze și rachete antiaeriene”, consemnează agențiile AFP, EFE și Reuters, scrie Cotidianul.

„Ucraina, pur și simplu, nu poate aștepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniție și ajutor acum”, a indicat Stoltenberg, la o conferință de presă comună, la Bruxelles, cu președintele finlandez, Alexander Stubb, mai arată Cotidianul.

„El a semnalat că armata ucraineană are nevoie nu doar de muniții și piese de schimb pentru sistemele de luptă deja livrate de aliații săi, ci și de „mai multe sisteme”, mai scrie Cotidianul.

China s-a declarat miercuri „foarte îngrijorată”, după ce Uniunea Europeană a lansat o anchetă asupra producătorilor de turbine eoliene subvenționate de Beijing.

„China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de europeni împotriva companiilor și chiar a industriilor chineze”, scrie News.ro, citând AFP.

„După industria auto, cea feroviară și cea a panourilor solare, Uniunea Europeană a lansat marți o nouă bătălie cu China, pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul”, notează News.ro.

„Astăzi, lansăm o nouă investigație asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene. Investigăm condițiile de dezvoltare a parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria”, a anunțat, marți, comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, la Universitatea Princeton din New Jersey, în Statele Unite, arată News.ro.

„Comentariile comisarului european vin după o vizită de câteva zile în China a secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, care luni și-a exprimat îngrijorarea cu privire la «supracapacitatea» de producție chineză, în special în domeniul tehnologiei, din cauza subvențiilor guvernamentale importante”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

Criză de muniție pe frontul ucrainean was last modified: aprilie 11th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: