Jocuri politice

27 feb. 2024
Vizualizari: 124

În România, politicienii din fruntea statului par să nu se grăbească deloc. Deși alegerile locale au fost devansate, deocamdată liderii coaliției nu s-au hotărât ce candidat vor arunca în luptă, iar soluția aducerii unui independent pentru Primăria București complică mult sarcina consilierilor de campanie. Deocamdată timpul trece în favoarea lui Nicușor Dan, iar presa dezvăluie jocurile de culise ale politicienilor pentru găsirea unui candidat independent, la primăria Capitalei, precum și întâlnirile acestora, mai mult sau mai puțin știute de staff-ul partidelor.

Cristian Popescu Piedone vrea să pună stop acestor căutări de independent și propune liderului PSD, Marcel Ciolacu, și președintelui PNL, Nicolae Ciucă, o alianță cu PUSL pentru București. Chiar dacă nu va fi sprijinit în lupta electorală de PSD și PNL, Piedone rămâne un candidat redutabil la fotoliul de primar al Capitalei și reușește o mișcare de maestru: să-și promoveze intens candidatura și partidul, profitând de amânările și răzgândirile coaliției.

„Partidul Umanist Social Liberal, prin mine personal, a trimis domului președinte Ciucă și domnului președinte Ciolacu o scrisoare de intenție nu de a candida (n.r. din partea lor), de a forma o alianță social-liberală în care să fim și noi (…) fac un apel să formăm o alianță pentru București, având deja experiența unor alianțe care funcționează cu Partidul Umanist Social Liberal la Sectorul 4 și am spus că, dacă la Sectorul 2 se va configura un candidat, dacă va fi numit de PSD numele actualului prefect al Capitalei, vom forma o alianță electorală și pentru Sectorul 2”, a declarat Cristian Popescu Piedone luni, pentru Antena 1, scrie Agerpres.

„Social democrații și liberalii nu coagulează portretul unui primar general care să îl învingă pe Nicușor Dan. M-am gândit să le dau o mână de ajutor. Dacă ei vor decide acest lucru, să mă susțină! Dacă nu mă susțin, le mulțumesc oricum, pentru că voi avea, cu siguranță, susținerea celor mai mulți cetățeni ai Bucureștiului”, a adăugat Piedone, mai notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, luni, că Sebastian Burduja este „o soluție” privind candidatura la primăria Capitalei, odată ce acesta și-a asumat conducerea organizației București.

„Sebastian Burduja, din punctul meu de vedere, odată ce a asumat conducerea acestei organizații și public s-a angajat în această competiții internă pentru a reprezenta PNL în această cursă pentru Primăria Capitalei, este o soluție, iar acest lucru s-a discutat la partid, în niciun caz în alte situații”, a spus Ionuț Stroe, întrebat dacă PNL a identificat posibili candidați buni de măsurat în sondaje, scrie Agerpres.

„Există foarte multe analize, foarte multe discuții care se fac în momentul de față. Decizia de sprijin pentru un anume candidat e una extrem de dificilă și, cu siguranță, va fi luată în cadrul coaliției și, bineînțeles, și în funcție de toate aceste analize pe care le avem. Acum nu vă poate garanta nimeni că în momentul de față există sau se prefigurează o anume candidatură. De aceea, președinții celor două partide au spus foarte clar că, după ce se va face această analiză, vom avea și numele”, a adăugat Ionuț Stroe, mai arată Agerpres.

Pentru primăria Capitalei se vehiculează și alte nume. Întrebat în emisiunea „Cu Gândul la București” dacă primarul Daniel Băluță este luat în calcul pentru o candidatură la primăria Capitalei, prefectul Rareș Hopincă a precizat că primarul Sectorului 4 este o „opțiune foarte serioasă”.

„Daniel Băluță este cel mai performant primar din România în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Sectorul 4 este unul foarte bine gospodărit. Eu cred că Daniel Băluță ar fi unul dintre primarii foarte buni ai Capitalei. Este o opțiune extrem de serioasă, sigur că da”, a declarat prefectul Rareș Hopincă, scrie Gândul.

„La București sunt câteva scenarii analizate. Se așteaptă o serie de sondaje, și în cel mai scurt timp vom avea o variantă (…) Bucureștiul are nevoie de o strategie pe termen lung. Nu se mai poate ca de la un mandat la altul să facem tot felul de experimente, cum, din păcate, s-a dovedit a fi și Nicușor Dan. Opinia mea este că avem nevoie de un candidat comun PSD – PNL la Municipiul București. Avem nevoie de un candidat comun și la Sectoarele 1 și 2”, a mai explicat prefectul Rareș Hopincă, notează Gândul.

De la „locale”, trecem la „prezidențiale”. Actorul Florin Călinescu a anunțat, luni seara, la Antena3 CNN, că va candida anul acesta la prezidențiale.

„Dacă ajung președinte fac un referendum cu 200 de subiecte”, a spus Florin Călinescu, scrie Gândul.

„El a precizat că unul dintre primele subiecte ar fi modificarea Constituției, astfel încât România să devină, din republică semi-prezidențială, republică prezidențială. (…) Florin Călinescu a mai spus că va lua decizia finală privind candidatura la prezidențiale, după alegerile europarlamentare, în funcție de voturile pe care le va obține partidul din partea căruia vrea să candideze. Actorul spune că mizează pe circa 500.000 de voturi la alegerile europarlamentare din 9 iunie, adică 2-3 mandate de europarlamentari”, mai arată Gândul.

O altă știre din presa de azi oferă Dreptei Unite motive de a fi o opțiune, chiar și pentru electoratul de stânga. Dreapta Unită, alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei, solicită convocarea unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale. În acest sens, politicienii au depus, la Cotroceni, o petiție semnată de 135.000 de români.

„Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Ionuț Simionca, din partea PMP, au mers la Cotroceni pentru a depune o solicitare oficială de convocare a referendumului. Aceștia i-au lăsat președintelui cutii cu peste 135.000 de semnături strânse pentru eliminarea pensiilor speciale. Liderii Drepta Unită i-au adresat și o scrisoare șefului statului și au susținut o serie de declarații în fața Palatului Cotroceni”, relatează Evenimentul Zilei.

În Dosarul Roșia Montană aflăm cât avem de plată: aproximativ 6,7 miliarde de dolari. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că această sumă „îți provoacă fiori”. „Ce rămâne de făcut?” este întrebarea la care încearcă să răspundă ministrul Boloș.

„Este un proces și o sumă care îți provoacă fiori. Noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană și sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele așa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne așteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuși avem și surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a spus Marcel Boloș, la Digi24, scrie Agerpres.

Întrebat dacă ar prefera această variantă a continuării proiectului, ministrul a răspuns că „ne vom supune deciziei instanței internaționale”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Desigur că e o decizie pe care o vom respecta, nu cred că este important ce aș prefera din punct de vedere al deciziei date de către instanță. Este limpede că această decizie nemonetară din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai ușor de implementat, în care e posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare, că acele condiții de mediu care sunt mult și au fost mult discutate și tehnologia a fost mult discutată, dacă sunt îndeplinite condițiile de mediu, trebuie implementate conform acordului de mediu care nu știu dacă mai este valabil sau dacă trebuie reactualizat, dar sigur am fi din punct de vedere al efortului bugetar cu decizia nemonetară mult mai ușor de dus la îndeplinire”, a adăugat ministrul Boloș, mai scrie Agerpres.

„Tamas Sulyok a devenit noul președinte al Ungariei, după ce Katalin Novak a demisionat în urma unu scandal pe care și l-a asumat după o greșeală judiciară”, scrie Capital, citat de România liberă.

„Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului. El va prelua funcția pe 5 martie. În Ungaria, președintele are un rol ceremonial. Katalin Novak, prima femeie care a ocupat această funcție în Ungaria, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o ‘greșeală’ în decizia de grațiere a complicelui unui pedofil. Prim-ministrul Viktor Orban, aflat în fața celei mai grave crize politice de la revenirea sa la putere în 2010, a descris personal plecarea acestei apropiate drept un coșmar”, relatează România liberă.

Presa mai scrie că unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei ne-a părăsit. Lordul Jacob Rothschild – finanțatorul și membru al familiei bancare Rothschild – a murit la vârsta de 87 de ani.

 „Tatăl nostru Jacob a fost o prezență uriașă în viața multor oameni, un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit. El va fi înmormântat în conformitate cu obiceiul evreiesc”, a declarat pentru agenția de presă PA, familia Rothschild scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Jocuri politice was last modified: februarie 27th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: