Un doctor pentru Primăria Capitalei

19 mart. 2024
Vizualizari: 105

După ședința de luni din coaliție, cele două partide, PSD și PNL, au ieșit cu un anunț: medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, este propunerea de candidat comun PSD-PNL pentru București, anunțul oficial urmând a fi făcut după un vot în filialele de sector din București.

„Coaliția de guvernare a decis, luni seară, ca managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cîrstoiu, să fie propus forurilor interne PSD și PNL drept candidat susținut de cele două partide la Primăria Capitalei, conform unor surse din coaliție. Cîrstoiu ar urma să candideze independent. Propunerea va fi dezbătută în filialele de sectoare ale celor două partide, după care va fi făcut anunțul oficial”, scrie Româniatv.net.

„Decizia coaliției de guvernare privind candidatul unic la Primăria Capitalei urmează să fie prezentată marți în organizațiile de București ale PSD și PNL și apoi să fie făcut anunțul nominal”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, mai notează Româniatv.net.

„Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre medicul Cătălin Cârstoiu, candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, că cele două formațiuni își pun toată capacitatea astfel încât echipa pe care o vor anunța să fie cea care va convinge bucureștenii că merită să fie votată. El a spus că luni coaliția va anunța candidatul la Primăria Capitalei, arătând că au nevoie de o persoană care să fie în măsură să coaguleze o echipă, iar medicul Cârstoiu are un anumit grad de notorietate. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja că PSD și PNL nu vor susține candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei. Liderul PNL București, Sebastian Burduja, a declarat luni, la Prima News, întrebat dacă l-ar vota pe medicul Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, că va susține candidatul desemnat și asumat de PNL, pentru că asta înseamnă să fii un om de echipă”, mai scrie Româniatv.net.

Presa mai scrie azi că, la Iași,  profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fiind învins în turul doi, la o diferență de peste 250 de voturi, de Liviu Maha, profesor de economie.

„Liviu Maha a obținut 487 voturi, în timp ce Tudorel Toader, actualul rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza» a fost votat de 233 de persoane. Au existat și câteva voturi anulate.  Prezența la urne a fost de 87,7 la sută, peste cea înregistrată la primul tur. Au votat în turul al doilea de scrutin 741 de persoane dintr-un total de 844 de votanți. Turul doi al alegerilor s-a desfășurat într-un context tensionat, după ce duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcția de președinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informații despre viața sa personală. (…) Liviu Maha a câștigat și primul tur de scrutin, el având cu 31 de voturi mai mult decât Tudorel Toader. Maha este profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor”, notează News.ro.

Ultimele date Eurostat indică faptul că România rămâne în topul statelor europene cu cea mai ridicată inflație acum la începutul acestui an.

„Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat”, scrie România liberă.

„În luna februarie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflație de 0,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%). Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre”, mai notează România liberă.

România liberă anunță că reprezentanții Comisiei Europene derulează o vizită la București în perioada 18-21 martie, iar discuțiile se axează pe situația fiscală a României, cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi.

„Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro. (… ) Din Cererea de plată numărul 3, oficialii de la Bruxelles au obiecții în special față de numirile făcute la conducerea companiilor din energie și la agenția care urmează să monitorizeze companiile de stat. De asemenea, Comisia este nemulțumită de faptul că Guvernul PSD-PNL continuă să încerce să fenteze PNRR și să scoată o serie de companii și agenții aflate în subordinea sa de sub prevederile legislației privind companiile de stat. Jalonul din PNRR prevede că aceste instituții, fără excepție, vor funcționa cu respectarea principiilor guvernanței corporative”, relatează România liberă.

„«Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este blocată», a anunțat miercuri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. El a menționat că în prezent se află în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene pe cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, în valoare 2,7 de miliarde de euro, și se așteaptă la finalizarea cu succes a procesului și intrarea banilor în bugetul țării. Și prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că miniștrii coordonatori de reforme se vor întâlni săptămâna aceasta cu Celine Gauer, responsabilă cu gestionarea PNRR la nivel european, pentru a analiza jaloanele importante din cererea de plată numărul 3, transmite Agerpres. El a declarat că ‘nu există nimic blocat’ la cererea 3 de plată din PNRR”, arată România liberă.

Programul Rabla (Rabla clasic și Rabla Plus) debutează marți, 19 martie 2024, cu un buget record și cu o serie de noutăți pentru solicitanți.

„Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus, suma alocată este de 1 miliard de lei”, notează Gândul.

„Apare și un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare”, a mai transmis ministerul, potrivit News.ro, mai scrie Gândul.

„În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 de lei, respectiv 10.000 de lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus”, mai arată Gândul.

„Ecobonusuri care se adaugă la prima de casare: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, mai arată Gândul, care oferă mai multe detalii despre programul Rabla 2024.

Consiliul Uniunii Europene a ratificat luni un acord de creștere a sprijinului acordat de UE pentru forțele armate ale Ucrainei cu 5 miliarde de euro (5,44 miliarde de dolari) printr-un fond de asistență dedicat.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei cu orice este nevoie și atât timp cât avem nevoie”, a spus șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-o declarație dată luni seară, scrie Europaliberă.org.

„Injecția de numerar vine pe fondul avertismentelor că forțele de la Kiev au nevoie de mai multe resurse pentru a putea face față invadatorilor ruși, timp în care pachetul de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congresul SUA. Uniunea Europeană a spus că banii vor finanța antrenamentele și echipamentele militare atât letale, cât și neletale”, mai arată Europaliberă.org.

Seară liniștită!

Un doctor pentru Primăria Capitalei was last modified: martie 19th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: