Autoritățile locale se pot împrumuta la Trezorerie

12 apr. 2024
Vizualizari: 305

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de urgență care va permite autorităților locale să finalizeze proiectele finanțate din fonduri europene folosind împrumuturi din Trezorerie. Valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială este de 35 de milioane de lei – pentru județe; 25 de milioane de lei – pentru municipii; fără prag – pentru comune și orașe.

„Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență sprijinul pentru autoritățile locale pentru a finaliza proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni, în cadrul programelor interguvernamentale, precum și pentru implementarea proiectelor finanțate prin PNRR. Actul normativ prevede un mecanism de acordare a împrumuturilor pentru soluționarea problemelor urgente ale autorităților administrației publice locale, care vor putea solicita de la Ministerul Finanțelor, până cel târziu la data de 30 septembrie anul curent, contractarea de împrumuturi din Trezoreria Română în limita sumei de un miliard de lei, în total”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că Executivul a alocat, joi, 20,1 miliarde lei pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș și 9,2 miliarde lei pentru construirea Autostrăzii Pașcani-Suceava, parte  din A7.

„Am aprobat astăzi în ședința de guvern indicatorii tehnico-economici pentru trei obiective importante de infrastructura mare de transport. 20,1 de miliarde de lei au fost alocate pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș. Suma asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027 deblochează acest proiect de reabilitare a peste 225 de km de cale ferată, 9,2 miliarde de lei vor asigura construcția Autostrăzii Pașcani – Suceava (parte a Autostrăzii Moldovei #A7) care va traversa județele Iași, Botoșani și Suceava. Cu banii alocați prin Programul de Transport se vor construi cei aproximativ 62 de km ai acestei autostrăzi, pe traseul căreia vor fi realizate inclusiv 72 de pasaje, poduri, viaducte și 5 noduri rutiere (Nod Rutier Tătăruși – Heci, Nod Rutier Dolhasca, Nod Rutier Roșcani, Nod Rutier Dumbrăveni și Nod Rutier Aeroport Suceava). 1,5 miliarde de lei pentru continuarea modernizării liniei de cale ferată București Nord- Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Cu această sumă (asigurată prin fonduri externe nerambursabile, de la Bugetul de stat și din fonduri proprii ale CFR SA) se vor moderniza 8,6 km de cale ferată și vor fi construiți alți 6,9 km”, a scris Sorin Grindeanu, joi pe Facebook, notează News.ro.

Filialele PSD și PNL din București au încheiat, joi, un protocol de colaborare la nivelul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și la nivelul celor șase consilii locale de sector.

„Președintele PSD București, Gabriela Firea, afirmă că, potrivit calculelor celor două formațiuni, PSD și PNL vor avea majoritate simplă în fiecare dintre cele șapte consilii, ea spunând că aceleași calcule arată că, pentru majoritatea de două treimi, necesară pentru adoptarea unor hotărâri care țin de patrimoniu, va fi nevoie de colaborarea cu consilieri de la alte formațiuni politice”, relatează News.ro.

Firea spune că, potrivit calculelor sale, cele două formațiuni vor avea majorități simple în cele șapte consilii.

„Din calculele noastre, vom avea majoritate simplă în Consiliul General, majoritate pentru patrimoniu, de două treimi, este mult spus, nu vom avea o astfel de majoritate, va trebui să stabilim colaborări punctuale cu ceilalți parteneri politici care vor intra, de această dată, în Consiliul General. (…) La fel, vom avea majorități în celelalte șase sectoare, șase consilii, dar tot majorități simple, nu avem cum, după calculele noastre, realist vorbind, că așa fiecare poate să vină să spună orice, asta nu înseamnă că se va și transpune în realitate, în politică trebuie să fim cu picioarele pe pământ. Dar ne dorim o majoritate tocmai pentru că e normal să putem să aplicăm ceea ce ne dorim la nivel administrativ. E important și ce primari vor câștiga, la nivel de capitală”, a adăugat Gabriela Firea, scrie News.ro.

Pentru a putea să candideze la alegerile din 9 iunie, Guvernul a decis, joi, eliberarea din funcție a 14 prefecți și a 11 subprefecți. În rândul celor eliberați din funcție se află și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

„În locul lui Hopincă a fost numit fostul primar al Sectorului 2, Mugur-Mihai Toader. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că în ședința de joi s-au adoptat mai multe hotărâri privind eliberarea din funcție a unor prefecți și subprefecți, precum și numirea altora în locul lor. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, schimbările au fost impuse de prevederile Legii nr. 115 din 2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale. Această lege interzice prefecților și subprefecților să candideze fără a-și prezenta demisia din funcție cu cel puțin 50 de zile înaintea alegerilor. Până la data alegerilor din 9 iunie mai sunt 59 de zile, astfel că, modificările făcute respectă termenul legal”, scrie Evenimentul zilei.

Elveția va găzdui, în luna iunie 2024, o conferință dedicată restabilirii păcii în Ucraina, în urma propunerii pe care a avansat-o, în acest sens, președintele Volodimir Zelenski.

„Potrivit șefei statului, conferința din Elveția se organizează ‘pentru a găsi modalități de a începe procesul de negociere’. Se pare că punctul de plecare al discuțiilor din Elveția va fi ‘Formula de Pace’ pe care a elaborat-o președintele Zelenski al Ucrainei. Perioada de desfășurare a conferinței ar urma să fie 15 – 16 iunie. Se știe că Rusia nu va participa la acest eveniment. În schimb, există posibilitatea să vină la conferință președintele SUA, Joe Biden”, scrie România liberă.

Moscova a afirmat joi că discuții privind Ucraina în absența Rusiei nu au niciun „sens”, după ce Elveția a anunțat cu o zi înainte că va organiza o astfel de conferință, în iunie, fără reprezentare rusă.

„Am spus de multe ori că un proces de negociere fără Rusia nu are niciun sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre inițiativa luată de Elveția, de a reuni pe 15 și 16 iunie reprezentanți din aproximativ o sută de țări, scrie Cotidianul.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a criticat, de asemenea, „formula de pace” avansată de Volodimir Zelenski, care prevede, în esență, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparații financiare din partea Moscovei și crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruși.

„Este cunoscut faptul că +formula Zelenski+ nu ia în considerare compromisuri sau alternative și ignoră complet propunerile Chinei, Braziliei, ale statelor africane și arabe”, a spus Zaharova, mai scrie Cotidianul.

Zaharova a apreciat că „nu se poate avea încredere nici în Elveția”, care „apără pozițiile Ucrainei, susține regimul de la Kiev, aplică sancțiuni anti-ruse și adoptă strategii care exclud Rusia din sistemul de securitate european”, mai scrie Cotidianul.

„Suntem convinși că partenerii noștri din Asia, Africa și America Latină vor fi vigilenți și nu se vor lăsa atrași într-o nouă aventură anti-rusească”, a mai declarat Zaharova, mai arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Autoritățile locale se pot împrumuta la Trezorerie was last modified: aprilie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: