Cresc salariilor personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională

22 mart. 2024
Vizualizari: 648

Proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024 a fost în cele din urmă aprobat, după trei încercări eșuate, în ședința de vineri a Consiliului General, în unanimitate, cu 51 de voturi „pentru”.

„La proiectul inițial au fost aduse două amendamente, unul susținut de primarul general și unul propus de grupurile PSD și PNL. Consilierii municipali PSD și PNL au susținut alocarea suplimentară a sumei de 240 milioane de lei pentru subvenția la termoficare, a 200 de milioane de lei pentru subvenția la transportul public, precum și a 150 de milioane de lei pentru plata parțială a restanțelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilități. Totodată, ei au susținut alocarea a 25 de milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente, a 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea și a unor sume pentru proiectul Penetrație Ciurel – Autostrada A1 – Pod Ciurel”, relatează România liberă.

Edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, a mers, vineri, la Parchetul General pentru a depune o plângere penală împotriva primarului Capitalei, Nicușor Dan, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

„Astăzi (vineri – n.r.), și o spun cu regret, nimeni nu are nevoie de scandal. Eu nu-mi doresc așa ceva, eu îmi doresc colaborare. Astăzi, când discutăm, sunt deschis la orice discuție, la orice colaborare în ideea de a rezolva impasul în care ne aflăm. Am aici o plângere penală împotriva primarului general și împotriva persoanei fizice care se numește Nicușor Dan, de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. De ce? Pentru că avem proiecte ale Primăriei Sector 3 transmise de ani de zile către Primăria Generală, proiecte care n-au fost promovate niciodată”, a declarat Robert Negoiță, la intrarea în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie Agerpres.

„Avizul poate fi favorabil sau negativ, dar el trebuie să existe. Mai mult decât atât – avem un document semnat de primarul general care interzice colegilor din primărie, departamentelor, direcțiilor să elaboreze acel document, ceea ce înseamnă că dacă nu emit acel document este abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Faptul că interzice colegilor să elaboreze acel document înseamnă instigare la abuz în serviciu, adică instigare la comiterea de infracțiuni”, a explicat primarul Robert Negoiță, mai scrie Agerpres.

Prim-vicepreședintele PSD, senatoarea Gabriela Firea, a optat în cele din urmă pentru o candidatură la Parlamentul European.

„Le mulțumesc colegilor social-democrați pentru nominalizarea pe lista alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Este un vot de încredere care vine după o perioadă în care am muncit mult pentru oameni, pentru echipa social-democrată și mă onorează. Mă bucur că aportul meu ca primar general, senator și membru al acestui partid nu a fost uitat. Candidatura pentru un post de eurodeputat este una foarte serioasă, iar Parlamentul European este cel mai important for legislativ al Uniunii Europene. Sunt sigură că voi reuși să muncesc pentru oameni și din această nouă poziție în care mă vor trimite, în primul rând, românii prin votul lor. Merg în Parlamentul European cu gândul, bineînțeles, la bucureșteni și mă voi lupta să putem aduce fonduri europene pentru a dezvolta și mai mult Capitala României. Îmi va fi de ajutor toată munca pe care am depus-o în mandatul de primar general, când am atras în București 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, notează România liberă.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de urgență care prevede creșterea salariilor personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și de securitate națională, precum și a indemnizațiilor pentru participarea la misiuni, exerciții și aplicații militare.

Prin această ordonanță se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcție sau salariul de funcție sau salariul de bază, pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizației de delegare – detașare pentru personalul din instituțiile de apărare ordine publică și securitate națională, care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații în tabere sau un poligoane, cu participare internațională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore și la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.

Premierul Sloveniei, Robert Golob, a declarat joi, ca țara sa analizează și  candidatura Președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO, deși inițial Ljubljana anunțase că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte.

„Când vine vorba de noul secretar general, adevărul este că în urmă cu circa o lună de zile, ne-am exprimat sprijinul pentru Mark Rutte. Adevărul este că, la acel moment, dl Rutte era singurul candidat, așa că, evident, nu am avut nicio reținere să ne exprimăm sprijinul, atunci”, a arătat Robert Golob, scrie News.ro.

„Și continuăm să analizăm acest lucru (candidatura la șefia NATO – n.r.), ceea ce înseamnă că acum, din moment ce există doi candidați, îi vom lua în serios pe amândoi.(…) Nu spunem că ne revizuim încă decizia, dar le analizăm pe amândouă, iar la final va trebui să fie luată o decizie în unanimitate”, a menționat premierul Sloveniei, mai arată News.ro.

Presa remarcă o modificare a mesajului Moscovei: Kremlinul declară în premieră că este în război cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei, în cadrul unui interviu acordat publicației ruse Argumentî i Faktî, după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Suntem în stare de război”, a afirmat Dmitri Peskov în interviu, potrivit EFE, scrie Cotidianul.

„Totul a început ca o «operațiune militară specială», dar de îndată ce această «gașcă» s-a adunat, iar Occidentul s-a implicat de partea ucraineană, pentru noi acesta a devenit un război”, a declarat Peskov în interviul menționat, mai notează Cotidianul.

UNICEF deplânge situația copiilor din Fâșia Gaza.

„Mulți dintre cei peste 13.000 de copiii care au murit în războiul dintre Israel și Hamas, început în octombrie 2023, sufereau de malnutriție severă și nu aveau «nici măcar energia necesară pentru a plânge»”, a declarat duminică directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, la CBS News, relatează Reuters, scrie Libertatea.

Alte mii au suferit răni sau nici măcar nu putem stabili unde se află. Este posibil ca ei să fie blocați sub dărâmături. (…) Nu am mai văzut o asemenea rată de decese în rândul copiilor în aproape niciun alt conflict din lume” a mai spus Catherine Russell, notează Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Israelul este criticat la nivel internațional din cauza numărului mare de morți înregistrat în timpul războiului cu Hamas și a crizei alimentare cu care se confruntă civilii din Fâșia Gaza”, mai scrie Libertatea.


Seară liniștită!

Cresc salariilor personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională was last modified: martie 22nd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: