Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost retras din cursa electorală

23 apr. 2024
Vizualizari: 80

Deschidem Revista din această seară cu un sondaj de opinie realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice), de INSCOP Research, în perioada 12-20 aprilie, la comanda Agenției de presă News.ro, pe un eșantion simplu, stratificat, de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative. Sondajul relevă o creștere a intenției de vot în favoarea Alianței PSD-PNL și o scădere în cazul AUR și SOS România.

„Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (74.4% din total eșantion), 46.6% dintre români ar vota cu alianța PSD – PNL (față de 43.7% în martie), 16.7% cu AUR (20.6% în martie), 13.8% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.7% în martie). Pentru UDMR ar vota 5.1% dintre alegători (3.9% în martie), iar pentru SOS Romania ar vota 4.5% (6.4% în martie). Pro România ar obține 2.7% din totalul voturilor (3.7% în martie), Partidul Ecologist Român 2.4%, Partidul Verde 2% (Alianța AER 3.4% în martie), REPER 1.8% (0.9% în martie), iar PUSL 1.5%. 2.8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid (3.7% în martie)”, notează News.ro.

„În ceea ce privește intenția de vot, constatăm o creștere a procentului pentru Alianța PSD – PNL și scăderi importante în cazul AUR și al SOS România. Practic, AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21% (minus 4 procente în cazul AUR și minus 2 procente în cazul SOS România). Reactivarea temerilor românilor față de război, dar și apropierea momentului alegerilor care pune votanții în fața unor alegeri responsabile este posibil să fi contribuit la această tendință negativă pentru cele două formațiuni”, declară Remus Ștefureac, director INSCOP Research, scrie News.ro.

Sondajul prezentat oferă argumente în favoarea deciziei luate luni de Coaliție în legătură cu renunțarea la candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei.

„PSD și PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei, renunțând astfel la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu după 14 ore de negocieri și după ce Cîrsoiu s-a aflat luni timp de peste cinci ore la Palatul Victoria, pentru discuții. Ca urmare a acestei decizii, Gabriela Firea și Sebastian Burduja revin în pozițiile de candidați pentru Primăria Generală, cei doi anunțându-și, anterior desemnării lui Cîrstoiu, intenția de a candida, au precizat surse politice”, relatează News.ro.

„Odată cu hotărârea de a candida separat, PSD și PNL au stabilit și câteva reguli pentru campania electorală. Prin urmare, cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea «o campanie constructivă, centrată pe  soluții pentru București», au mai relatat sursele citate. Candidaturile la primăriile de sector rămân comune, la fel și listele pentru consilii locale”, mai scrie News.ro.

„Coaliția a decis să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea – PSD și Sebastian Burduja – PNL”, argumentul fiind că astfel sunt „maximizate” electoratele celor două partide, au declarat pentru News.ro surse din coaliție.

Decizia coaliției PSD-PNL, de a renunța la un candidat comun, îi  afectează șansele lui Piedone de a câștiga bătălia pentru Capitală.

„Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a transmis marți, 23 aprilie, că «mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD și PNL îl susțin pe Nicușor Dan»”, scrie Libertatea.

După decizia coaliției de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că se vede totuși și o veste bună, și anume că Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei.

„Cu un ochi râd, cu unul plâng. Râd, pentru că nu mă pot abține când îi văd cât de caraghioși, cât de penibili sunt. Plâng cu un ochi pentru că mă gândesc că biata țară este pe mâna lor și este în pericol să mai rămână încă 4 ani sub acest stigmat al prostiei și hoției. Se vede totuși și o veste bună în acest spectacol grotesc al comasaților: Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei. Victorie care poate să însemne începutul sfârșitului pentru struțocămilă”, scrie liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, după decizia coaliției de luni noaptea, mai notează News.ro.

Evenimentul Zilei scrie despre reacția medicului Cătălin Cîrstoiu după anunțarea deciziei coliției PSD-PNL.

„Nu am luat decizia de face un pas înapoi pentru că un medic nu abandonează niciodată. În fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici. Ei au puterea de a face ceva sau nu pentru București. Mi-aș dori ca toți politicienii care sunt acuzați de presă să explice public, dacă sunt vinovați sau nu, așa cum am făcut eu. Eu afirm încă o dată: nu sunt incompatibil. Pacienții își aleg unde se tratează. Nu eu. Am o carieră în spate, am mii de oameni făcuți bine. Tratați. Eu le mulțumesc bucureștenilor care mă apreciază”, a scris Cîrstoiu pe Facebook, scrie Evenimentul Zilei.

„Am fost supus unor atacuri care au ca miză multiplele probleme nerezolvate ale sistemului medical, din care fac și eu parte”, a mai subliniat Cătălin Cârstoiu, arată Evenimentul Zilei.

Președintele PSD București, Gabriela Firea, a reacționat, marți, la anunțul lui Marcel Ciolacu, liderul social-democrat, conform căruia PSD o va susține la funcția de primar al Capitalei.

„Mulțumesc pentru încredere! Împreună vom lupta pentru dreptul bucureștenilor la o viață mai bună, într-un oraș civilizat. Voi redeschide toate șantierele blocate și voi reda curățenia și frumusețea Capitalei. Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în școli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, spitale, instituții de cultură”, a scris Firea, marți, pe Facebook, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie că pe lista medicamentelor compensate și gratuite apar noi produse farmaceutice în urma unei decizii a Guvernului.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în H.G. nr. 720/2008”, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat remis presei, scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu: hepatite cronice de etiologie virală B, C și D, ciroză hepatică, boala Parkinson și alte afecțiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever și artrita juvenilă, boli endocrine și metabolice, boala cronică de rinichi – faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom și boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală și sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrită axială și psoriazis cronic sever”, mai arată Cotidianul.

Seară  liniștită!

Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost retras din cursa electorală was last modified: aprilie 23rd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: