Preşedintele Klaus Iohannis candidează pentru funcţia de secretar general al NATO

13 mart. 2024
Vizualizari: 168

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

„Îmi asum această candidatură în numele României. (…) Este momentul ca țara noastră să își asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

„Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO”, a punctat Președintele Iohannis, mai arată Agerpres.

Kelemen Hunor spune că anunțul Președintelui Iohannis nu e o surpriză și că ar putea apărea și o a treia candidatură la cea mai înaintă funcție din NATO.

„Era de așteptat să vină Președintele României în fața cetățenilor și să spună ce gânduri are după ce-și termină mandatul. Deci n-a fost o surpriză pentru nimeni, bănuiesc, anunțul de azi. Mai departe urmează negocieri, fiindcă acolo nu se votează cu majoritate, trebuie un consens și cel puțin în acest moment există doi candidați puternici, Mark Rutte și Klaus Iohannis, și deocamdată există trei-patru state care au anunțat sprijinul pentru Mark Rutte. (…) Așteptăm să vedem anunțul și pentru cine îl susține pe Klaus Iohannis, dar trebuie consens, deci urmează negocieri”, a declarat liderul UDMR la TVR Info, scrie Agerpres.

„De foarte multe ori când sunt doi candidați puternici poți să te aștepți la o surpriză – să vină o a treia candidatură și să se formeze un consens în jurul candidatului-surpriză. (…) Acum știm sigur că Mark Rutte nu e susținut de Turcia, de Bulgaria și de Ungaria. Și de români, bineînțeles, că avem un candidat. Dar nu știm cine ne susține pe noi. Olanda sigur nu (…), cei care au făcut deja anunțul că deja îl susțin pe Mark Rutte pe această poziție și să vedem ce se va întâmpla”, a adăugat Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

Copreședinta partidului REPER, Ramona Strugariu, a sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE în legătură cu comasarea alegerilor, cu mai puțin de trei luni înainte de alegeri.

Schimbarea legislației electorale, prin ordonanță de urgență, cu scopul de a elimina, în practică, dreptul partidelor nou înființate de a avea reprezentanți în secțiile de votare este un atac periculos la democrație, o încălcare a pluralismului politic și o practică pe care o mai vedem doar în regimurile iliberale Drepturile tinerilor care ar fi putut participa la vot în alegerile locale sunt ignorate și încălcate. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale va provoca confuzie în rândul electoratului, care trebuie să voteze informat atât pe teme europene, cât și pe teme locale”, a declarat Ramona Strugariu, eurodeputată și copreședintă REPER, potrivit comunicatului de presă al partidului, scrie News.ro.

„Organizarea anticipată a alegerilor locale, față de calendarul inițial, dă undă verde traseismului politic și restrânge substanțial dreptul partidelor mici, fără resurse și subvenții de la stat, de a se organiza logistic, de a identifica în teritoriu candidați bine pregătiți și de a-i promova în fața oamenilor, în detrimentul mașinăriilor de partid și a practicilor tranzacționale, care nu au nicio legătură cu mandatul public. Partenerii noștri europeni și internaționali trebuie să afle cum Ciolacu și Ciucă își bat joc de statul de drept și democrație, de drepturile cetățenilor români și de niște procese electorale atât de importante pentru viitorul nostru european, doar din motive politicianiste și din calcule care să le asigure continuitatea la șefia PSD și PNL”, a încheiat Strugariu, conform sursei citate, mai notează News.ro.

În obținerea permisului de conducere au apărut modificări care ar putea fi în avantajul celor care frecventează cursurile școlilor de șoferi.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care prevede că examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în țară, nu numai în localitatea de domiciliu”, scrie News.ro.

„Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană(UE) în următoarele două luni. Anunțul vine de la premierul de la Kiev, Denis Șmîhal”, scrie România liberă, potrivit expertnews.ro.

„Guvernul ucrainean se așteaptă să primească 4,5 miliarde de euro în martie și încă 1,5 miliarde de euro în aprilie, a declarat Șmîhal în cadrul unei ședințe a Executivului de la Kiev. Având în vedere că războiul împotriva Rusiei a intrat în al treilea an, Ucraina este dependentă de sprijinul economic și militar din partea aliaților săi occidentali. În primii doi ani de război, ajutorul economic de miliarde de dolari a ajutat guvernul de la Kiev să mențină stabilitatea macroeconomică, să domolească inflația și să asigure plata la timp a pensiilor și a salariilor din sectorul public. Totuși, cea mai mare parte a veniturilor bugetare este canalizată de Ucraina pentru a-și finanța eforturile de apărare”, mai arată România liberă.

Presa mai scrie că un nou tip de baterie este dezvoltată de o firmă din Finlanda.

 „Start-up-ul finlandez Polar Night Energy a dezvoltat o baterie cu nisip care poate stoca necesarul de căldură pe timpul iernii al unui oraș, timp de o săptămână. Cu o capacitate de stocare a energiei termice din surse solare și eoliene de până la 100 MWh, această nouă baterie va fi de zece ori mai mare decât dispozitivul pilot anunțat de aceeași companie în 2022 – și cea mai mare baterie cu nisip din lume. Tehnologia va contribui la reducerea emisiilor cu aproape 70%, după ce va fi pusă în funcțiune, în localitatea Pornainen din sudul Finlandei, ceea ce se va întâmpla în decurs de un an, potrivit Polar Night, scrie Spotmedia.ro.

Seară liniștită!

Președintele Klaus Iohannis candidează pentru funcția de secretar general al NATO was last modified: martie 13th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: