Peste 2000 de posturi din Sănătate au fost deblocate

23 feb. 2024
Vizualizari: 529

După ce liderii coaliției au ajuns la un acord privind comasarea alegerilor locale și europarlamentare, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că PSD și PNL ar putea stabili în perioada următoare și alianțe electorale politice în plan local, în vederea alegerilor, în timp ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că la nivelul fiecărui partid și filiale, vor exista strategii specifice.

„Partidul Social Democrat, la fel ca și Partidul Național Liberal, are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală din partea noastră și a conducerii partidelor ca noi, din birouri, să hotărâm ce e mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului și avem două partide democratice și eu sunt ferm convins că în perioada următoare vom avea și alianțe politice electorale locale, dar acest lucru trebuie să-l facă colegii noștri din teritoriu, fiindcă ei știu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze. Cu alte cuvinte, vom pune prioritățile românilor și localităților înainte de deciziile noastre din birouri, ceea ce ar fi fost o greșeală imensă. În schimb, direcția politică o va da lista comună pentru europarlamentare. Stabilitatea României și perspectiva pentru anul 2025 o va da lista comună de la europarlamentare și determinarea noastră de a duce lucrurile în direcția corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că la nivel local trebuie să se găsească o cale de competiție politică, fără a depăși acele linii roșii de respect reciproc.

„Îmi doresc foarte mult ca aleșii locali să fie cei care generează această competiție, o competiție în care să le arătăm oamenilor că, deși avem viziuni diferite, deși ne propunem obiective diferite, maniera aceasta de argumentare și de dialog cu oamenii spre a înțelege care sunt adevăratele gânduri, adevăratele obiective, adevărata dedicare pentru sacrificiu, așa cum zicea domnul prim-ministru, în slujba cetățenilor, să avem o campanie cât se poate de normală”, a mai afirmat Ciucă, scrie Agerpres.

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a vorbit joi despre căile găsite de partidul său pentru a contesta comasarea alegerilor.

„În primul rând, așteptăm să apară acele decizii legislative care trebuie să creeze cadrul necesar pentru ca aceste alegeri să se poată desfășura, pentru că astăzi ele nu există. Vom încerca să contestăm și vom contesta la Curtea Constituțională, însă să vă spun sincer mi se pare puțin probabil ca niște judecători care nu au decât o calitate politică acolo, să decidă altfel decât au decis PSD și PNL. Noi avem o propunere în programul de guvernare al AUR, ca judecătorii Curții Constituționale să fie aleși de către cetățeni (…) și nu lăsăm factorul politic să numească niște politicieni acolo, care pe urmă vin și încalcă chiar ei Constituția României. Suntem într-un blocaj constituțional, pentru că altfel judecătorii Curții Constituționale nu pot fi trași la răspundere pentru neregulile pe care le comit. Dau voturi pur și simplu politic”, a susținut Marius Lulea, scrie Agerpres.

În opinia prim-vicepreședintelui AUR și al Avocatului Poporului ar trebui să se sesizeze din oficiu, în privința alegerilor comasate.

„Sperăm, de asemenea, ca Avocatul Poporului să se sesizeze din oficiu. Noi am pregătit în acest sens sesizări și să se adreseze, de asemenea, Curții Constituționale pentru soluționarea acestei cauze. Să nu ne trezim în situația des întâlnită în ultimii patru ani când Guvernul ia niște decizii și pe urmă tot vine cu ordonanțe ca să corecteze tot ceea ce a greșit”, a mai afirmat Lulea, mai notează Agerpres.

Unul dintre argumentele politicienilor din coaliție în favoarea comasării alegerilor a fost și o posibilă economie la buget. În realitate, potrivit calculelor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), economia făcută este destul de mică.

„3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment pentru patru runde de alegeri”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat despre costul organizării alegerilor în acest an, scrie România liberă.

„Premierul Marcel Ciolacu anunța că potrivit datelor oficiale indiferent de câte rânduri de alegeri sunt, cheltuielile sunt separate deoarece vorbim despre comisii separate, buletine de vot separate, și tablete separate. Decizia Coaliției de a organiza alegerile europene comasate cu cele locale a fost luată din motive organizatorice. Liderii PSD și PNL au convenit asupra unui calendar complet al alegerilor din 2024, pregătindu-se să comaseze anumite scrutinuri pentru a maximiza impactul politic”, mai notează România liberă.

Cotidianul scrie azi despre candidatura Președintelui Klaus Iohannis la funcția de secretar-general al NATO, funcție pentru care candidează și fostul premier olandez, Mark Rutte, considerat favorit de o parte a presei europene.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, scrie pe X, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă pentru Bloomberg News, notează Cotidianul.

„Până în prezent, Mark Rutte este unicul candidat oficial în cursa pentru cea mai înaltă poziție din NATO și se bucură de un sprijin puternic pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg. Numai că, premierul olandez se confruntă cu dificultăți în obținerea suficientelor voturi, din cauza opoziției exprimate de aliații de pe frontul estic, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Turcia și România”, mai scrie pe aceeași temă Evenimentul Zilei.

2.010 posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate și asistență socială vor putea fi ocupate prin concurs.

„Guvernul a aprobat un memorandum adresat deficitului de personal din sectorul sanitar și asistenței sociale. Astfel, un număr de 2.010 posturi vacante sau temporar vacante în cursul anului trecut din cadrul instituțiilor publice locale vor putea fi ocupate prin concurs sau examen. De menționat că a fost aprobată ocuparea tuturor posturilor de medici solicitate, respectiv 599”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.

„El a menționat că de la 1 ianuarie posturile care se vacantează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs de către spitale fără întocmirea unui memorandum de aprobare”, mai arată Agerpres.

Presa scrie azi că procesul lui Vlad Pascu a început cu o amânare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Joi, 22 februarie, la Judecătoria Mangalia a fost primul termen de judecată din dosarul în care Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența drogurilor și părăsirea locului accidentului. (…) Procesul lui Vlad Pascu a început cu o amânare la Judecătoria Mangalia, unul dintre avocații autorului accidentului mortal de la 2 Mai, din vara trecută, s-a retras din dosar, iar cel de-al doilea a depus o cerere prin care anunța că protestează și nu poate participa la acest termen. Următoarea înfățișare a fost stabilită pentru 14 martie”, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Peste 2000 de posturi din Sănătate au fost deblocate was last modified: februarie 23rd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: