Se pregătește abrogarea „taxei pe soare”

26 mart. 2024
Vizualizari: 124

La doar câteva zile de la nominalizarea candidatului PSD-PNL la alegerile pentru Capitală, un sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24, ne arată care este intenția de vot a bucureștenilor în acest moment pentru medicul Cătălin Cîrstoiu.

„Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, actualul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, ar obține 42% din voturi. Pe locul al doilea s-a situa actualul primar Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, cu 30% din voturi, iar pe locul al treilea, candidatul PNL-PSD, medicul Cătălin Cîrstoiu, cu 16% din intențiile de vot. Candidatul AUR Mihai Enache ar obține 10%”, scrie News.ro.

„Votanții lui Cristian Popescu Piedone au fost întrebați pe cine ar alege dacă acesta nu ar candida. iar 41% dintre ei au răspuns că pe Nicușor Dan, urmat de Cătălin Cîrstoiu, care ar obține 29% din voturi”, mai arată News.ro.

„În ceea ce privelște topul încrederii, pe primul loc este situat Cristian Popescu Piedone, cu o cotă de 58%, urmat de Robert Negoiță – 36%, Nicușor Dan – 35%, Daniel Băluță – 32%, Gabriela Firea – 25%, Sebastian Burduja – 20%,  Cătălin Cîrstoiu – 20%, Mihai Enache – 18%, Ciprian Ciucu – 17%. Gabriela Firea are, însă, cea mai mare cotă de neîncredere, 70%, urmată de Sebastian Burduja, cu 66%, Mihai Enache – 63%, Ciprian Ciucu – 62%, Nicușor Dan – 61%, Cătălin Cîrstoiu – 57%,  Robert Negoiță – 53%, Daniel Băluță – 51%, Cristian Popescu Piedone – 38%”, mai notează News.ro, pe marginea sondajului Avangarde.

Partidul Ecologist Român (PER) l-a desemnat pe tânărul Alexandru Pânișoară, expert în urbanism, arhitectură și drept, președinte al ONG-ului Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU), drept candidat pentru funcția de Primar General al Municipiului București.

„Eu am fost vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul și am crezut în proiectul inițial care își propunea salvarea Capitalei din mâinile rechinilor imobiliari și construirea unui oraș european. Din păcate, Nicușor Dan, care nu are niciun fel de experiență pe zona de urbanism, a trădat cauza noastră. Candidatura mea de acum vine să corecteze aproape patru ani dezastruoși pentru Primăria Generală, în care nu numai că nu au fost rezolvate problemele sistemice ale Capitalei, dar lucrurile s-au înrăutățit considerabil. De altfel, acest lucru este confirmat de multitudinea de acțiuni în instanță pe care le-am deschis și pe care le-am câștigat. Spre deosebire de Piedone sau de Cîrstoiu, eu chiar am niște victorii însemnate la activ împotriva lui Nicușor Dan, pentru București și bucureșteni”, a precizat arhitectul Alexandru Pânișoară, scrie Româniatv.net.

Ministerul Energiei pregătește abrogarea „taxei pe soare” pentru prosumatori, printr-o Ordonanță de urgență.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. Avem asigurarea oficială din partea Comisiei Europene că avem libertatea de a abroga această taxă”, a explicat ministrul Burduja, scrie Cotidianul.

„Burduja a subliniat că abrogarea se va face prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ANRE a obținut dreptul de a impune taxe asupra prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, dacă capacitatea lor de producție a energiei va depăși 8% din totalul capacităților de producție din România. Cu doi ani în urmă, când ordonanța a fost adoptată, Guvernul a asigurat că nu intenționează să o aplice, ci că este o transpunere a unei directive europene. Recent, o asociație a prosumatorilor a readus în atenția publică discuția despre „taxa pe soare”, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat acum o lună că o va elimina doar dacă Comisia Europeană confirmă că nu există riscul de încălcare a legii europene”, mai arată Cotidianul.

Atentatul de la Moscova rămâne în atenția presei, după e mai multe țări europene se declară îngrijorate de o extindere a acțiunilor ISIS.

„ISIS amenință să se răzbune pe Putin pentru torturarea suspecților de terorism care au ucis 137 de oameni în sala Crocus”, titrează Adevărul.

„Cei patru bărbați acuzați că au comis masacrul atroce în sala Crocus au fost filmați în mod repetat loviți, electrocutați, mutilați, unuia i s-a tăiat o bucată de ureche și forțat să o mănânce, de către forțele de securitate ruse care i-au capturat și interogat. În afișul înfiorător, ISIS îi descrie pe ruși ca fiind «sălbatici» înainte de a-i cere lui Putin «să nu mai tortureze prizonierii Statului Islamic». Apoi, ei spun că imaginile și videoclipurile cu proprii membrii abuzați și bătuți nu au făcut decât să sporească «pofta de sânge pentru mii de frați ai lor»”, scrie Adevărul.

„Toți cei patru sunt din Tadjikistan și se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate. Instanța a ținut audieri cu ușile închise pentru fiecare dintre acuzați, fără a permite accesul publicului”, mai arată Adevărul.

„Să nu credeți că nu avem oportunitatea să ne răzbunăm pentru capturarea fraților noștri. În atacul de vineri am dovedit, cu voia lui Allah, că mujahedinii Statului Islamic vă pot pedepsi pentru toate ororile voastre. (…) Torturarea și capturarea mujahedinilor și publicarea videoclipurilor cu ei crește setea pentru sângele vostru”, amenință ISIS-K, într-un mesaj preluat inițial de presa iraniană, scrie Libertatea.
„ISIS-K promite lovituri «foarte grele, fatale, sângeroase, arzătoare și devastatoare». «Foarte curând, cu voia lui Allah», încheie mesajul difuzat în diverse limbi, printre care arabă, engleză, turcă și rusă”, mai arată Libertatea.

„Președintele rus Vladimir Putin a admis luni, 25 martie, pentru prima dată, că islamiști radicali se află în spatele atacului de săptămâna trecută asupra sălii de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, dar a sugerat că Ucraina a fost cumva implicată”, relatează AFP, Sky News și The Guardian, scrie Libertatea.

„Unsprezece persoane au fost reținute în legătură cu atacul, în cadrul căruia patru bărbați înarmați în haine de camuflaj au luat cu asalt vastul complex Crocus, au deschis focul asupra spectatorilor de la concert și au incendiat clădirea, provocând moartea a cel puțin 137 de persoane”, mai notează Libertatea.

„Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care se află în război cu țara noastră, din 2014, prin intermediul mâinilor regimului neonazist de la Kiev”, a spus liderul de la Kremlin, referindu-se la Ucraina, mai scrie Libertatea.

Desigur, este necesar să răspundem la întrebarea: de ce după comiterea crimei teroriștii au încercat să meargă în Ucraina? Cine îi aștepta acolo?”, a întrebat Putin, notează Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Se pregătește abrogarea „taxei pe soare” was last modified: martie 26th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: