[CUM A FOST] Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative – CARTIERUL DE JUSTIȚIE, O VICTORIE DECENALĂ”

89       0

[CUM A FOST] Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative – CARTIERUL DE JUSTIȚIE, O VICTORIE DECENALĂ” 📅 24 aprilie 2024 [CUM A FOST] Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative – CARTIERUL DE JUSTIȚIE, O VICTORIE DECENALĂ”

Data 24 aprilie 2024
Locația Sala Constantin Stere, Senatul României, Calea 13 Septembrie nr. 1-3, sector 5, București

[CUM A FOST] Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative – CARTIERUL DE JUSTIȚIE, O VICTORIE DECENALĂ” 

Grupul editorial Universul Juridic, cu sprijinul Senatului României, al Ministerului Justiției, al Uniunii Naționale a Barourilor din România, al One United Properties, al IMPACT Developer & Contractor, al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, al Construcții Erbașu, al SCA Mușat & Asociații, al CONCELEX, al Indaco Systems și al SCA Țuca, Zbârcea și Asociații, a organizat, în data de 24 aprilie 2024, Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative”. Evenimentul a fost sprijinit, de asemenea, de SCA STOICA & ASOCIAȚII și HappyForever by Andreea. 

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Constantin Stere din cadrul Senatului României (Palatul Parlamentului), fiind transmis LIVE, în parametri tehnici profesionali, de-a lungul a patru ore, pe Portalul Premium www.universuljuridic.ro. 

 

Conferința a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională sunt acordate în baza prevederilor metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR. 

 

Conferința a fost dedicată atât prezentării detaliate și cuprinzătoare a Proiectului unic CARTIERUL DE JUSTIȚIE. La 10 ani de la demararea sa, a primit „undă verde” la finele anului trecut, prin aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu de către Consiliul local al Sectorului 3, București. Lucrările conferinței au atins, de asemenea, aprobarea Hotărârii de Guvern pentru definirea cadrului de implementare, care are următoarele obiective: aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, transferarea terenului de la Ministerul Dezvoltării la Ministerul Justitiei, precum și demararea procedurilor de expropriere. Au fost abordate, de asemenea, problemele actuale cu care se confruntă comunitatea juridică în această arie de expertiză. 

 

CARTIERUL DE JUSTIȚIE, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din lume, după cum au subliniat reprezentanții Ministerului Justiției (beneficiar) și ai Băncii Mondiale, (finanțator), este un proiect prioritar care își propune, în primul rând , rezolvarea problemei lipsei de spațiu cu care se confruntă instanțele și parchetele naționale – cu consecința prelungirii nejustificate a timpului de soluționare a cauzelor. În al doilea rând, va contribui la consolidarea procesului de responsabilizare a magistraților, prin oferirea unor condiții de lucru demne de statul lor și de așteptările celor care pătrund cu speranță în sanctuarul justiției. 

 

A fost o reuniune de înaltă ținută, onorată de prezența celor mai importanți conducători ai instituțiilor în relație cu sistemul judiciar autohton: Ministerul Justiției, Ministerul Public, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, UNBR, UNNPR, dar și de reprezentantul Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. De asemenea, directorii marilor dezvoltatori imobiliari, precum și parteneri ai unor importante case de avocatură au completat paleta perspectivelor dezbaterii ocazionate de lucrările conferinței. 

 

Primul panel al reuniunii a fost moderat de Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, ministru al Justiției între 2013-2015, inițiatorul și cel mai fervent susținător al proiectului. Rând pe rând, invitații acestuia au avut intervenții salutare, întregind filmul „odiseei” decenale a acestui proiect: 

 

  • Alina Gorghiu, Ministrul Justiției 
  • Jud. Ionel Barbă, Înalta Curte de Casație și Justiție 
  • Procuror General Alex Florin Florența, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție 
  • Prof. univ. dr., DHC, av. Valeriu Stoica, Fondator STOICA & ASOCIAȚII 
  • Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale  
  • Prof. univ. dr.  Traian Briciu, Președinte, Uniunea Națională a Barourilor din România 
  • Prof. univ. dr. arh. Tiberiu Constantin Florescu, Universitatea de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” București, Președinte, Registrul Urbaniștilor din România 
  • Proc. Emilia Ion, vicepreședinte, Consiliul Superior al Magistraturii 
  • Proc. Daniel Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii 
  • Senator Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR, membru al Comisiei Juridice din Parlamentul României 
  • Andrei Pană, Director, Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe, Ministerul Justiției 
  • Lect. dr. arh. Radu Petre Nastase, Universitatea de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu”, Fondator al biroului Adest Architecture, București

   

„Am vorbit cu domnul ministru Boloș ca să mă asigur că vom avea resurse financiare până la sfârșitul anului (n.r. curent) pentru acest proiect important. Suma care a fost cheltuită pentru Cartierul de Justiție până în prezent a fost de 4,3 milioane de lei, bani obținuți prin acord de împrumut – fonduri externe rambursabile. (…) În 2024, din cele peste 9 milioane de lei prevăzute în bugetul actual al ministerului, au fost cheltuiți aproape 500.000 lei.  

Practic, de la preluarea mandatului la minister, Au fost finalizate primele trei documentații necesare în acest proiect: expertiza tehnică a fundației existente pe amplasament, (…) studiu geotehnic și tema de proiectare. Pasul următor este finalizarea studiului de fezabilitate. La sfârșitul lunii mai, sperăm că va fi gata, pentru a intra în procedura de avizare, iar în luna iulie, sperăm noi, cei din minister, că vom avea Hotărârea de Guvern pe circuit astfel încât să trecem la etapa următoare. Cea mai importantă este munca de uzură, și anume pregătirile pentru derularea exproprierii imobilelor proprietate privată (…), care au presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondială”, a afirmat ministrul justiției Alina Gorghiu. 

„Sunt aproximativ 6.000 de persoane angajate în cadrul celor 23 de instituții judiciare, care vor interacționa zilnic cu peste 9.500 de justițiabili într-o construcție de 293.357 metri pătrați. Cam aceasta este amploarea proiectului, cam aici vrem să ajungem și, sigur, este un efort care înseamnă resursă financiară foarte mare. Un miliard de euro nu este puțin. Pe mine, de câte ori o văd, mă sperie suma, dar e o sumă care va fi investită treptat, care presupune etape, energii adunate, dar finalul va fi cel pe care ni-l dorim. (…) În următorii cinci-șase ani, viitorii miniștri vor face aceste eforturi, cred eu, până la capăt. (…) Le mulțumesc celor care au contribuit la acest proiect deloc ușor, însă putem spune că vedem luminița de la capătul tunelului”, a adăugat ministrul de resort. 

La rândul său, președintele Uniunii Naționale a barourilor, prof. univ. dr. Traian Briciu, a punctat: „Cartierul Justiției poate fi considerat un proiect de dezvoltare urbană, imobiliară, dar, așa cum spun domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica și domnul procuror general Alex Florența, acest aspect este secundar. Proiectul este valoros, în primul rând, sub aspect simbolic. Clădirile își sporesc valoarea simbolică atunci când sunt puse în acord cu anumite idei, cu anumite concepte. Cele trei profesii juridice sunt sortite să meargă împreună, pentru că numai prin integrarea particularităților fiecăreia, se poate realiza o justiție corectă, care să fie percepută cu încredere de către cetățeni.” 

Un accent lămuritor a venit și din partea inițiatorului proiectului, Senatorul Robert Cazanciuc: „Nu mai există cale de întors în momentul de față. Trebuie doar foarte multă consecvență. Pentru Parlamentul European s-a lucrat 15 ani. (…) Construcția în sine durează cel mai puțin, cel mai mult durează pregătirea proiectului. Nu vă dați seama ce nebunie juridică a fost cu acest proiect, Cartierul Justiției – 11 hectare, dintre care două treimi deținute de stat și restul de Primăria Capitalei și de proprietari privați. Un șvaițer, pur și simplu! A trebuit luat bucată cu bucată, fiecare teren, fiecare proprietar, că era în litigiu cu Primăria, că era în litigiu cu ministerul… Toate aceste lucruri s-au clarificat juridic. (…) Până în prezent, proiectul Cartierul de Justiție a avut nevoie de patru legi, patru Hotărâri de Guvern și trei memorandumuri. Se pregătesc încă trei hotărâri de guvern”.  

Cea de-a doua secțiune a conferinței a fost moderată de către Directorul editorial al Grupului Universul Juridic, Cristian Pavel, cel care a armonizat în decursul a două ore punctele pertinente de vedere ale următorilor distinși invitați: 

 

  • Notar public Ion Marin, Vicepreședinte, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România 
  • Andrei Diaconescu, Co-CEO și Co-Fondator, One United Properties   
  • Constantin Sebeșanu, CEO, IMPACT Developer & Contractor   
  • Av. Monia Dobrescu, Partner, SCA Mușat & Asociații și Roxana Bujoreanu – Senior Tax Manager, SCA Mușat & Asociații 
  • Av. Alexandra Pereș,Partener, SCA Țuca, Zbârcea & Asociații  
  • Arh. Ioana (Melencu) Dăescu, Manager Proiectare, CONCELEX  
  • Oana Vișoiu, Director Renaissance Financing, Asistent Brokeraj specializat pe Asigurări Tranzactionale pentru CND International Insurance Broker

 

Reprezentanții la vârf ai dezvoltatorilor, notarilor și ale unora dintre cele mai importante case de avocatură din România au evidențiat principalele provocări ale domeniului, au deplâns lipsa de predictibilitate legislativă și a unui regim juridic clar al spațiilor verzi,  

 

Alte teme importante au fost cele legate de noile norme ale clădirilor „verzi” și cele privind fiscalitatea, asigurarea tranzacțiilor imobiliare, precum și rolul notarilor în protejarea cumpărătorilor de bună-credință. 

 

Nu în ultimul rând, în cadrul conferinței a fost lansată și ediția specială a Revistei Legal Magazin, o apariție editorială cuprinzătoare, de 64 de pagini, cu o grafică de excepție, dedicată success story-ului Cartierul de Justiție, prefacerilor de substanță ce vizează patrimoniul sistemului judiciar din România și experiențelor europene de marcă în acest domeniu. 

 

Per ansamblu, prin prezența fizică și online, dar mai ales prin aportul speakerilor, conferința a fost unanim apreciată, atestând faptul că evenimentele marca Universul Juridic au trecut, din punct de vedere calitativ și organizatoric, la un nivel superior.  

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

 

[CUM A FOST] Conferința „Urbanism și Justiție – Provocări practice și legislative – CARTIERUL DE JUSTIȚIE, O VICTORIE DECENALĂ” was last modified: aprilie 26th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: