O lecție de generozitate
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Dragi prieteni,
Mi se pare momentul cel mai potrivit și, în egală măsură, locul cel mai potrivit ca să vorbim despre o calitate umană la care reflectez din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Am numit aici „generozitatea” pe care mi-o doresc prezentă mai mult în jurul meu, pe care sper că v-o doriți prezentă mai mult în jurul fiecăruia dintre dumneavoastră, de care cred că avem nevoie în viața noastră, în familia noastră, în prieteniile noastre, în discuțiile noastre, în interacțiunea noastră, în așteptările noastre, în prezentul nostru, dar, mai ales, în viitorul nostru.
I-am admirat întotdeauna pe cei generoși. Am admirat puterea lor de a se lăsa pe ei în urmă, în plan secund, și de a proiecta către ceilalți noblețea sufletului lor, dărnicia pe care doar un caracter mare o poate trăi și manifesta, mărinimia pe care doar o ființă omenească o poate deține și din care poate face să ardă o flacără care să lumineze vieți și destine, cariere, familii, vise și visuri.
Cred că este acesta locul potrivit să vorbim despre toate acestea și să împărtășesc cu fiecare dintre voi, dintre dumneavoastră, toți cei care sunteți aici, aceste gânduri, pentru că am simțit întotdeauna că mă aflu în prezența generozității celei mai pure atunci când am interacționat, când am lucrat, când am construit, publicat, colaborat cu omul care ne-a strâns pe toți astăzi, aici, și l-am numit, prin toate acestea, pe domnul Profesor Mihai Adrian Hotca. Este acesta locul potrivit, dar mai ales este momentul potrivit, pentru că simt că, pornind de la această generozitate, Domnia Sa nu numai că ne-a strâns astăzi aici, dar a făcut-o cu bucurie, a făcut-o cu încrederea că ne vom simți la fel de bine cum s-a simțit Domnia Sa făcându-ne aceste invitații cu speranța că vom pleca, fiecare dintre noi, îmbogățiți de ideile profesionale care se vor dezbate de la prezidiul acestei manifestări, dar și de interacțiunea sinceră, vie, frumoasă, pură, într-o atmosferă prietenească, colegială și colocvială, de care noi, ca ființe, avem nevoie permanent, din care ne hrănim și adăpăm și care face din viețile tuturor diferența dintre o existență comună, normală și una plină de bucurie și de împlinire.
Am venit alături de fiecare dintre dumneavoastră astăzi, aici, cu bucurie, știind că mă voi încărca cu bucurie. A interacțiunii, discuțiilor și întâlnirilor ori reîntâlnirilor pe care ni le prilejuiește acest eveniment. Suntem, doamnelor și domnilor, în primul an de existență a „Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații”, o societate izvorâtă din generozitatea cu care Profesorul Hotca a crescut această echipă, din generozitatea cu care Profesorul Hotca a investit în această echipă, din generozitatea omului Mihai Adrian Hotca, care vede în fiecare dintre noi ce avem mai bun, ne iartă scăpările, greșelile, neatenția și toate celelalte, privind cu îngăduință, încurajându-ne și sperând ‒ mai mult decât noi uneori ‒ că ce suntem astăzi reprezintă versiunea noastră cea mai slabă și că versiunea noastră cea mai bună se află întotdeauna cu un pas mai departe și merită descoperită, motiv pentru care merită să fim încurajați s-o descoperim și s-o trăim la un moment dat.
Am fost invidios de multe ori pe oamenii generoși. Am înțeles, poate târziu, că sunt resorturi vizibile și invizibile pentru a reuși să atingi această înălțătoare calitate umană, că sunt acumulări și resorturi interioare bănuite și nebănuite pentru a avea acest privilegiu, acela de a trăi și, mai ales, de a reuși sa te manifești cu generozitate. Să fii generos.
Suntem, dragi prieteni, în locul și momentul potrivite pentru a ne uita cu toții în interiorul nostru, pentru a ne uita în exterior și pentru a constata că generozitatea este, poate, unul dintre cele mai înălțătoare sentimente la care putem ajunge. Și suntem în momentul și în locul potrivite pentru că îl avem pe acest om, pe acest Profesor, pe domnul avocat și Rector Mihai Adrian Hotca, ca oglindă pentru ceea ce putem deveni, pentru ceea ce putem spera să putem deveni, pentru a vedea că este posibil și că poate nu este nici atât de greu. Domnia Sa face să fie firesc, Domnia Sa face să fie natural și cald, Domnia Sa face să fie doar zâmbet. Doar bine. Dar cred că ne dăm cu toții seama că este vorba de mult mai mult, că e vorba de ceva la care merită să aspirăm. Ceva ce merită să ne dorim.
Domnule Profesor, ne-ați primit, iată, în viața dumneavoastră, în cariera dumneavoastră, ne-ați condus până aici, ne-ați făcut să vă admirăm, să vă invidiem și să constatăm că generozitatea există, că generozitatea este frumoasă, că generozitatea poate fi trăită cald, natural, uman și, de ce nu, poate fi trăită total. Iar, în acest moment al frumoasei dumneavoastră aniversări de un an, dați-mi voie să apreciez că generozitatea cuvintelor și afirmațiilor mele reprezintă doar o rază din acest infinit sentiment care a venit dinspre dumneavoastră către noi. Ați semănat generozitate și, deși știu că nu așteptați, culegeți generozitate.
La mulți ani ani, „Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații”! La mulți ani, domnule Profesor Mihai Adrian Hotca! Să ne trăiți, să ne bucurați, să ne fiți și să ne înconjurați generos și cu generozitate! La mulți ani!