Lăzărist pentru o zi

15 feb. 2021
Vizualizari: 1171

Mă bucur să văd că, astăzi, Revista Liceului „Gheorghe Lazăr” apare într-o formă grafică nouă, fiind editată de un grup entuziast de liceeni, care s-au dedicat cu seriozitate și mult aplomb specific vârstei acestui proiect.

Sunt rubrici dintre cele mai diverse, confirmări ale unor autori mai vechi, invitați speciali și articole dintre cele mai interesante. Răzbate din fiecare pagină dorința echipei editoriale de a surprinde plăcut și de a confirma, de a face lucrurile mai bine decât la numărul anterior, de a nu avea nicio greșeală.

Statutul de „lăzărist” obligă. Întreaga echipă e conștientă de misiunea pe care și-a asumat-o lucrând la un proiect care spune multe despre generația care va fi mâine în posturi-cheie ale unei Românii la care acum doar visăm.

În cadrul unei dezbateri din zona juridică, din care provin, ne întrebam la un moment dat dacă nu cumva este necesar ca noi să ne adaptăm generațiilor noi, și nu invers. Probabil că acesta ar fi drumul corect care ar concilia puncte de vedere și opinii ce stau în dezacord ani buni până când generația tânără își impune punctul de vedere. Dacă am lucra împreună la nuanțarea și adaptarea punctelor de vedere ale tinerilor noștri, probabil că ne-ar fi tuturor mai bine. Iar România noastră ar arăta mai bine.

Liderii societății în care vom trăi mâine sunt astăzi elevi. Stau în băncile unui colegiu al cărui nume impune respect. Sunt elevi privilegiați datorită inteligenței lor. Au muncit mult ca să ajungă aici, iar cei mai mulți dintre ei nu dezamăgesc. Nu ar avea cum!

În același timp, mă bucur că am reușit să realizăm acest proiect cu susținerea Grupului Editorial Universul Juridic. Suntem un grup editorial format din patru edituri: Universul Juridic, Pro Universitaria, Evr!ka Publishing și Editura Neverland. Mulțumim conducerii liceului și, în același timp, revistei pentru disponibilitatea de a colabora și pentru concretizarea acesteia prin apariția acestui prim număr. Vom dezvolta acest parteneriat către zone noi, care să profite unei comunități cu care suntem mândri să interacționăm și să lucrăm.

Pe măsură ce fiecare dintre noi am devenit, devenim sau vom deveni adulți, conștientizăm din ce în ce mai bine importanța pe care cei 4 ani de liceu o au în viața noastră. Când ajungem la facultate, ne dăm seama că este puțin diferit față de ceea ce se întâmpla la liceu. Unele cursuri sunt opționale, altele obligatorii, prezența nu este neapărat obligatorie la unele dintre cursuri, organizarea nu este nici ea aceeași cu cea cu care ne obișnuiserăm la liceu. Sunt multe lucruri care sunt diferite la facultate față de liceu, iar nostalgia acestor ani petrecuți înainte de facultate începe să se aștearnă în viața fiecăruia dintre noi.

Relațiile cele mai trainice încep la liceu. Uneori sau de cele mai multe ori, prima dragoste apare la liceu. Multe continuă și apoi, la facultate și în celelalte etape ale vieții noastre de adult, prin căsătorii și alte lucruri frumoase. Profesorii întâlniți la liceu pun cărămizi importante la viața noastră de adult. În anii petrecuți aici, ne hotărâm viitorul, stabilind domeniile cărora ne vom dedica studiile universitare și specializările în care vom lucra după aceea.

Experimentăm în acești ani libertăți noi și ne afișăm o independență care pleacă din interiorul nostru și pe care simțim nevoia să o afișăm și în exterior. Sunt momente unice, momente cu o încărcătură aparte, care se petrec în sălile de clasă, în curte sau dincolo de clădirea liceului. Toate însă ne marchează și duc la construirea caracterului nostru și a unei părți importante din cei care urmează să devenim.

Colegiul „Gheorghe Lazăr” este un pilon important al educației tinerei generații în România. Sunt profesori extraordinari aici. Sunt inițiative care apoi se răspândesc la nivelul orașului București și al întregii țări. Sunt proiecte și demersuri unice. Există un corp de „lăzăriști” care este ținut aproape de către generațiile care se succedă și care sunt implicate în activitățile acestuia. Sunt voci importante în societatea românească actuală care au urmat cursurile Liceului Lazăr și tocmai de aceea ne bucură și pe noi, cei de la Universul Juridic, că reușim să fim într-un parteneriat privilegiat cu elevii, cu inițiativele și proiectele lor.

Ne vom bucura să vă primim pe unii dintre voi, elevi astăzi, în universul (nostru) juridic. Să parcurgem împreună treptele facultății care vă este atât de aproape geografic. Să audiem primele cursuri în palatul facultății și să ne revedem apoi ca membri ELSA sau ASD implicați în proiecte și activități specifice. Când voi veți absolvi, vă vom fi alături în cadrul ceremoniei, ca și atunci când veți păși în profesiile juridice. Iar când veți deveni profesioniști de primă mână în domeniul juridic, ne vom aminti împreună că ne-am întâlnit astăzi, aici, pe o pagină a unei reviste de liceu, bucurându-ne să ne cunoaștem, fiindu-vă recunoscători că ne-ați primit în casa voastră și plecând hotărâți să vă fim buni amfitrioni în universul nostru, care va deveni universul vostru…

În cel de-al 20-lea an de existență a Universului Juridic, am primit cu mare bucurie invitația voastră! Vă mulțumim foarte mult și vă dorim să vă întoarceți cât mai curând în sălile de clasă și să fiți cu toții sănătoși și mândri de ceea ce sunteți și de cine sunteți!

București, 8 februarie 2021

 Vezi și Evenimentul de lansare a Revistei LZR nr. 21/2021


 

Lăzărist pentru o zi was last modified: februarie 15th, 2021 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: