Corespondențe de pe frontul de Est (II). Jurnal anticriză

7 apr. 2020
Vizualizari: 2383

Astăzi ar fi putut fi o zi a bucuriei. O zi în care aniversarea a 19 ani de la înființarea Universul Juridic ar fi trebuit să fie un moment în care entuziasmul să primeze; un moment în care felicitările primite să primeze; în care răspunsurile la aceste felicitări să primeze; o zi în care lumina să acopere întunericul sau în care starea de bine să fie omniprezentă.

Astăzi este însă o zi cu sentimente amestecate; te gândești că tot ce ai făcut până acum se poate nărui într-o clipă; că ai mâinile legate și că nu poți influența cu nimic ceea ce se întâmplă sau ți se întâmplă. Până la urmă, ni se întâmplă.

Au fost 19 ani în care, chiar dacă pare bombastic, nu am precupețit niciun efort pentru această entitate sau, cum ne place nouă să spunem, pentru acest grup. După Universul Juridic au urmat, în 2004, Editura Pro Universitaria și Editura Neverland, în 2008, ujmag.ro, cea mai mare librărie online de carte specializată, și apoi, în 2014, Evrika Publishing și portalul universuljuridic.ro. Sunt câteva repere pentru două decenii de activitate în care am reușit mult mai mult(e) decât ne-am propus la început. Desigur că baza s-a lăsat în cei patru ani de dinainte de Universul Juridic, când am fost reprezentantul în facultățile de drept al câtorva edituri. A fost modalitatea prin care m-am întreținut în anii studenției. După câteva luni la editura Rosetti, am decis că este mai bine să merg pe drumul meu mai departe și, în ianuarie 2001, în anul IV, l-am rugat pe colegul și prietenul Augustin Zăbrăuțanu să depună actele pentru înființarea Universul Juridic, a cărei dată oficială de naștere este 3 aprilie 2001, data de pe certificatul de înregistrare.

Astăzi, la o perioadă serioasă de timp scursă de atunci, noi, antreprenorii, suntem într-o situație nemaiîntâlnită. Sigur, pentru unii dintre noi, cu o vechime relativ mare în antreprenoriat, lucrurile pot fi destul de nuanțate. Unii am investit în magazine online puternice, care ne dau o oarecare independență, alții am investit în librării offline (acum închise), iar ceilalți ne-am lăsat soarta pe mâna partenerilor și furnizorilor noștri. Este un moment în care deciziile de la înființare, sau mai de curând, vor face diferența în businessul pe care îl coordonăm. Unii dintre noi vor scăpa, alții mai greu.

Suntem astăzi și într-un moment în care probabil că mulți dintre noi ne-am împăcat cu situația prezentă. Sunt aproape patru săptămâni de când totul a început să se năruie în jurul nostru, în activitatea noastră, în interiorul nostru. Conștientizăm pe zi ce trece că lucrurile mai departe nu vor fi deloc ușoare și, mai ales, deloc simple ori simpliste. Simțim tăișul sabiei apăsând pe creștetul nostru; probabil că vom începe în curând să sângerăm. Dăm semne de neputință ori de mare suferință. Nivelul cu care s-a propagat în economia mondială situația prezentă este incredibil. Neverosimil din multe puncte de vedere, la aproape o lună de când tot ce știam până atunci s-a năruit ca un castel de nisip ori ca un castel făcut din cărți de joc. Cum mergem mai departe, cum ne reinventăm, cum reușim să continuăm ori cum reușim să ne consolidam rămâne de văzut.

Guvernanții fac câțiva pași în acest sens, dar este clar că nu poți sta cu mâna întinsă și nu poți aștepta să te salveze cineva de la înec. De la un înec previzibil ori dintr-o situație fără ieșire. Vor conta multe lucruri de acum înainte și, așa cum discutam cu un prieten drag, este posibil ca unii dintre noi să ieșim cu mult mai întăriți, chiar dacă sângerând pe alocuri ori târând vreun picior sau vreo mână după noi. Important este să reușim cumva să mergem mai departe cu toții, într-un moment în care lucrurile par fără ieșire.

Avea maică-mea o vorbă care se adeverește destul de mult, se potrivește acestei perioade: „vom face și noi ce-o face și lumea aialaltă”. Sunt cuvinte simple sau, aparent, banale, dar, pentru mine, sunt un apanaj important în aceste zile. Până la urmă, este ceva ce nu ți se datorează și pe care nu îl puteai prevedea. Nu poți fi responsabil pentru o situație de acest fel. Sigur că poți fi responsabil pentru ce faci după apariția acestei perioade. Unii dintre noi reușim să facem, alții rămânem blocați, paralizați, fără să reușim să găsim determinarea ori entuziasmul necesare. Este o criză care ne afectează pe toți într-un fel sau altul, pe cei mai mulți foarte rău.

Chiar dacă previziunile nu sunt cele mai bune, cred sincer că experiența anilor anteriori, cei 22 de ani petrecuți în acest domeniu, instinctul și determinarea ne pot ajuta pe noi, cei de la Universul Juridic, să ieșim cât de puțin șifonați se poate din această situație.

A-ți aduna puterile pentru a gândi pozitiv, pentru a fi pozitiv, pentru a spera ori pentru a te îmbărbăta pe tine ori pe cel de lângă tine pare astăzi un exercițiu de o imensă greutate. De unde să ai puterea asta? Cum să reușești să faci asta? De unde să iți iei resursele pentru asta? Doar Dumnezeu poate să facă asta…


* Acest text este al doilea episod dintr-o serie intitulată „Corespondențe de pe frontul de Est. Jurnal anticriză”, prin care încerc să exprim lucrurile care ni/mi se întâmplă, la care mă gândesc, pe care le analizez, unele pe care le decid și altele pe care vreau să le decid, dar nu pot să o fac…

 

Vezi și Corespondențe de pe frontul de Est (I). Jurnal anticriză

Corespondențe de pe frontul de Est (II). Jurnal anticriză was last modified: aprilie 7th, 2020 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: