Probleme și soluții juridice în preluarea editurii Național

23 oct. 2023
Vizualizari: 329

Nicolae Cîrstea – Coman Mîndru Popescu și asociații sunt partenerii noștri în această demers al preluării brandului și portofoliul Editurii Național, al Grupului Editorial Național. S-a făcut o remarcă, Remus, mai devreme, că sunteți avocați foarte tineri, dar nu chiar așa tineri, cum ar putea părea la prima vedere, și poate foarte experimentați la nivelul vârstei voastre. Cred că, dintr-un anumit punct de vedere, și Universul Juridic și firma voastră de avocatură au crescut împreună. Ne știm de aproape 20 de ani, din perioada ta de stagiatură. Ați evoluat foarte frumos, sunteți o firmă deja medie spre mare, aveți clienți importanți, aveți proiecte importante pe care le finalizați. Cum a fost transpunerea acestor negocieri în clauzele unui contract și care au fost provocările pentru voi? Vă mulțumesc încă o dată pentru tot suportul pe care ni l-ați acordat!

Remus Mîndru – Vă mulțumesc! Ca să începem într-o notă de glumă, proiecte că acestea ne fac din ce în ce mai tineri, pentru că ne provoacă, ne fac sângele să curgă prin vene și ajungem la concluzia că la încheierea fiecărui proiect de succes suntem tot mai tineri și tot mai pregătiți, tot mai buni. În primul rând, vă felicit pentru achiziție. Eu cred că achiziția aceasta va rearanja semnificativ piața de carte, va da un semnal de putere, va da un semnal că lumea se schimbă, piața evoluează, noi evoluăm împreună și cred că este un semnal foarte bun pe care îl dăm și este o achiziție foarte reușită. Mă bucur că ne aflăm la această masă. Mă bucur că viziunea unor oameni a putut fi transpusă în clauze. Este foarte greu. De regulă, munca asta pur tehnică devine destul de provocatoare în măsura în care încerci să iei și din animusul tranzacției și să mulțumești pe toată lumea. Noi am încercat să ne ținem un pic deoparte de partea de negociere comercială, întrucât ne-am propus să fim focusați pe reușita din punct de vedere juridic a tranzacției, ceea ce se pare că am reușit și ne simțim onorați. Mi-aș fi dorit și îmi doresc să avem mult mai multe proiecte de această anvergură, și tot ce vă pot spune este că atunci când lucrurile se termină cu bine, tot ce a fost până acum în materie de provocare profesională, cu bune și cu rele, nu mai contează. Important este să mergem mai departe și să creștem ceea ce am luat, ceea ce am acumulat ca urmare a tranzacției.

Nicolae Cîrstea – Mulțumesc mult, Remus! Lavinia fost mâna ta dreaptă în acest proces. Spune-ne câteva lucruri despre Lavinia, și te rog să-i dai și microfonul.

Remus Mîndru – Eu am fost un pic cu partea de supraveghere și cu intervenții pe ici pe colo. Adevărata muncă au făcut-o cei din echipa mea, sunt echipa de la consultanță, sunt niște oameni foarte business oriented. Încercăm să creștem o echipă care se focuseze pe nevoile societăților și nevoile companiilor dincolo de rigiditatea, de formalismul, dacă vreți, al unei anumite tranzacții. Ei au pus foarte mult suflet și au dus această tranzacție într-o zonă care sincer depășește așteptările, și de ce să nu spunem, n-a fost o tranzacție ușoară, iar ei și-au făcut treaba extraordinar de bine. Mâna mea dreaptă, Lavinia este un avocat foarte bun, toată echipa este formată din avocați foarte buni. Răzvan vine din urmă puternic și este foarte focusat pe componenta de business și cred că următoarele tranzacții vor fi în forță și mult mai mult mai dinamice.

Lavinia Chițuleasă – Mulțumesc frumos! Am avut norocul, pot să spun, să fiu implicată în această tranzacție foarte, foarte puternic. Într-adevăr, am ajuns să fiu implicată și emoțional, pentru că nu ai cum, cu astfel de părți, între care au avut loc, într-adevăr, foarte multe negocieri și s-a resimțit cumva această bătălie a lor în idei și în dorința de a transpune cât mai bine toată această tranzacție și totul să se realizeze cât mai corect și mai eficient pentru ambele părți. Motiv pentru care au rezultat foarte multe modificări, de exemplu ale contractului, dar noi am încercat tot timpul să le oferim cele mai bune soluții pentru ceea ce ei și-au dorit, pentru a le transpune cât mai corect din punct de vedere juridic și ambele părți să fie mulțumite că scopul pe care fiecare îl urmărește este atins.

Pentru mine a fost o provocare foarte mare, în special din punct de vedere juridic, și nu numai, pentru că pentru ca totul să fie corect, complet, exact, este necesară foarte multă implicare și o comunicare foarte bună, cu toate părțile implicate. Din fericire, am avut parte de o astfel de comunicare foarte bună cu toți cei implicați și le mulțumesc tuturor pe această cale.

Nicolae Cîrstea – Răzvan?

Răzvan Obârșie – Mulțumesc frumos! Pentru început, vreau să îi mulțumesc Laviniei că mi-a permis să mă ocup, chiar dacă sunt la început, dacă ea a fost mâna dreaptă a lui Remus, eu am fost mâna ei dreaptă, pentru că oricine are nevoie de o mâna dreaptă. Mă bucur că am avut ocazia să învăț de la ea, iar această tranzacție a fost un proiect foarte important atât pentru mine, cât și pentru noi, ca și grup. Ne bucurăm că am putut să asistăm la fructificarea tranzacției și să punem o piatră, chiar dacă mică, dar spun eu foarte importantă pentru viitorul editorial din România. Mulțumesc!

Nicolae Cîrstea – Așadar, Coman Mândru Popescu și Asociații, mulțumesc foarte mult pentru aceste zeci, sute de ore de muncă. Nu e ușor să ajungi la o înțelegere, dar cu atât mai mult nu e deloc ușor să transpui în clauze juridice acceptate de ambele părți, ceea ce se dorește. Să aveți o evoluție la fel de frumoasă, așa cum am văzut-o în ultimii ani. Sunt convins de asta, știindu-i pe fondatori. Aștept să văd nume noi pe firmamentul firmei de avocatură, mai ales că, iată, proiectele finalizate cu succes sunt un atu, sunt și o motivație importantă. Numai bine și să ne revedem cu bine!

Probleme și soluții juridice în preluarea editurii Național was last modified: octombrie 27th, 2023 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: