Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic – modificări (O.U.G. nr. 38/2024)

29 apr. 2024
Vizualizari: 86

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic

(M. Of. nr. 402 din 27 aprilie 2022)

 

 

O.U.G.nr. 38/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic

(M. Of. nr. 388 din 25 aprilie 2024)

 

– modifică: art. 2, art. 3 alin. (5), art. 10 alin. (2), art. 11 alin. (1) și (5), art. 13 alin. (2),

– introduce: art. 3 alin. (5^1), art. 5 alin. (3), art. 7 alin. (11), art. 8 alin. (9^1), art. 8^1, art. 11 alin. (5^1), Anexă.

 

În M. Of. nr. 388 din 25 aprilie 2024 s-a publicat O.U.G.nr. 38/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.

 

Art. 2

Vechea reglementare

„Art. 2

(1) În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) activitate casnică – activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți. Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

b) prestator casnic – persoană fizică ce poate desfășura activități casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice, în condițiile prezentei legi;

c) beneficiar casnic – persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice;

d) tichet de activități casnice – bon valoric destinat remunerării activităților casnice desfășurate de către prestatorul casnic;

e) gospodărie – totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile aferente acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pot fi remunerate prin tichete de activități casnice și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispozițiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situație, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 2

(1) În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) activitate casnică – activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți;

b) prestator casnic – persoană fizică ce poate desfășura activități casnice în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice, în condițiile prezentei legi;

c) beneficiar casnic – persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice;

d) tichet de activități casnice – bon valoric destinat remunerării activităților casnice desfășurate de către prestatorul casnic;

e) gospodărie – totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile aferente acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice.

(2) Prestator casnic poate fi și îngrijitorul informal, definit la art. 6 lit. ș) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, care nu este membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 6 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, și care nu are încheiat un contract pentru îngrijire informală cu serviciul public de asistență socială, potrivit dispozițiilor art. 13 din Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Lista activităților casnice definite la alin. (1) lit. a) este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

(4) Lista activităților casnice definite la alin. (1) lit. a) se poate modifica și completa anual sau ori de câte ori se impune de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și/sau la solicitarea părților interesate, după caz, prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

 

Art. 3 alin. (5)

Vechea reglementare

„(5) Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, cu tichete de activități casnice.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (5) se modifică și va avea următorul conținut:

(5) Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților, a numărului de ore sau a volumului de muncă și asupra plății aferente activității casnice.

 

 

Art. 10 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) Tichetele de activități casnice acordate gratuit beneficiarilor casnici potrivit alin. (1) nu generează venit impozabil pentru beneficiarii casnici și nu se includ în baza de calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut la art. 170 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Tichetele de activități casnice acordate gratuit beneficiarilor casnici potrivit alin. (1) nu generează venit impozabil pentru beneficiarii casnici, nu se includ în bazele de calcul și nu se iau în considerare la verificarea încadrării în plafoanele anuale prevăzute la art. 170 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

Art. 11 alin. (1) și (5)

Vechea reglementare

„(1) Angajatorii prevăzuți la art. 3 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, denumiți în continuare angajatori, pot acorda angajaților proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activități casnice, suportând valoarea nominală a acestora.

(…)

(5) Tichetele de activități casnice achiziționate de angajatori potrivit alin. (1) se emit de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu precizarea numelui, prenumelui și codului numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de activități casnice, în calitate de beneficiar casnic.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 11 alin. (1) și (5) se modifică și vor avea următorul conținut:

Art. 11

(1) Angajatorii prevăzuți la art. 3 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, denumiți în continuare angajatori, pot acorda angajaților proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activități casnice pe suport hârtie sau pe suport electronic, suportând valoarea nominală a acestora.

(…)

(5) Tichetele de activități casnice prevăzute la alin. (1) se achiziționează de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care le emite pe suport hârtie sau pe suport electronic.

 

 

Art. 13 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă gestionează Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă utilizează Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

 

 

Art. 3 alin. (5^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 3, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:

(5^1) Plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, exclusiv cu tichete de activități casnice.

 

 

Art. 5 alin. (3)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

(3) Beneficiarul casnic își asumă răspunderea pentru corectitudinea și veridicitatea datelor și informațiilor completate pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, potrivit alin. (2) lit. g) și h).”

 

 

Art. 7 alin. (11)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 7, după alin. (10) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

(11) Tichetele de activități casnice care nu au fost preschimbate, valorificate sau returnate în condițiile prezentei legi se anulează.

 

 

Art. 8 alin. (9^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (9) se introduce un nou alineat, alin. (9^1), cu următorul cuprins:

(9^1) Sumele ridicate în numerar în vederea achitării valorii nete a tichetelor de activități casnice preschimbate de către prestatorii casnici se pot păstra în casieriile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, peste limita plafonului de casă, pe o perioadă de maximum 5 zile lucrătoare de la data ridicării în casieriile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, peste limita plafonului de casă stabilit de către unitățile Trezoreriei Statului pentru acestea, potrivit prevederilor art. 5 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

Art. 8 alin. (9^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 8 se introduce un nou articol, art. 8^1, cu următorul cuprins:

Art. 8^1

(1) Sumele reprezentând contravaloarea netă a tichetelor de activități casnice necesar a fi preschimbate de către prestatorii casnici în luna curentă, estimate de către unitățile furnizorului de serviciu universal pe baza contravalorii nete a tichetelor de activități casnice preschimbate de către prestatorii casnici în luna anterioară, se virează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială se găsesc sediile unităților furnizorului de serviciu universal în prima zi a lunii în care trebuie plătite în conturile distincte de disponibil, care nu sunt purtătoare de dobânzi, deschise în acest scop de către furnizorul de serviciu universal la instituțiile de credit.

(2) Sumele ridicate în numerar de către unitățile furnizorului de serviciu universal în vederea achitării valorii nete a tichetelor de activități casnice preschimbate de către prestatorii casnici se pot păstra în casieriile unităților furnizorului de serviciu universal, peste limita plafonului de casă, pe o perioadă de maximum 5 zile lucrătoare de la data ridicării.

(3) Sumele rămase neutilizate în conturile prevăzute la alin. (1) după plata valorii nete a tichetelor de activități casnice preschimbate de către prestatorii casnici se restituie de către furnizorul de servicii universal în conturile distincte de disponibil deschise în acest scop la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă, până la data de 29 a ultimei luni a trimestrului în care trebuiau plătite.

 

 

Art. 11 alin. (5^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 11, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:

(5^1) Angajatorii care achiziționează tichete de activități casnice emise pe suport hârtie completează numele, prenumele și codul numeric personal ale fiecărui angajat care este în drept să utilizeze tichetul de activități casnice, în calitate de beneficiar casnic.

 

 

Anexă: Lista activităților casnice definite la art. 2 alin. (1) lit. a) din Lege

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 19 se introduce anexa cu următorul cuprins:

 

Nr. crt.Activitatea casnică
1.Curățenia/Igienizarea locuinței
2.Strângerea resturilor vegetale din grădină
3.Întreținerea spațiilor verzi
4.Întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor
5.Toaletarea pomilor
6.Plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor
7.Plantarea răsadurilor
8.Călcatul rufelor
9.Spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat
10.Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual)
11.Prepararea hranei
12.Aranjarea și servirea mesei
13.Debarasarea și spălarea vaselor
14.Hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie
15.Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie
16.Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar
17.Curățarea și întreținerea piscinei/a acvariilor
18.Realizarea de cumpărături
19.Tăierea și despicarea lemnelor pentru foc
20.Căratul lemnelor și al materialelor pentru foc
21.Încărcatul-descărcatul de obiecte casnice
22.Spălarea și curățarea autovehiculelor
23.Recoltarea fructelor și a legumelor
24.Spălarea geamurilor și a tâmplăriei
25.Văruirea pomilor
26.Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente
27.Îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor dependente
28.Hrănirea și hidratarea persoanelor dependente
29.Efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente
30.Transferul și mobilizarea persoanelor dependente
31.Facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane
32.Facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior
33.Facilitarea deplasării și însoțirea persoanelor dependente în exterior
34.Acompanierea persoanelor dependente la activități desocializare și/sau socializarea cu persoanele dependente
Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic – modificări (O.U.G. nr. 38/2024) was last modified: aprilie 29th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.