Războiul sondajelor

14 mai 2024
Vizualizari: 181

În lipsa dezaterilor electorale, aproape fiecare zi de campanie aduce în atenția publicului un nou sondaj de opinie.  Ultimul, realizat de Avangarde, o plasează pe Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, în fața independentui Nicușor Dan, susținut de Alianței Drepta Unită.

„Conform sursei citate, sondajul este unul autofinanțat, nu făcut la comanda vreunui partid politic. Mai precis, conform persoanelor care și-au exprimat intenția de vot din Sectorul 1, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Gabriela Firea ar obține 30%, Nicușor Dan 29%, Cristian Popescu Piedone 17%, Sebastian Burduja (PNL) 13%, Mihai Enache (AUR) 10% și Diana Șoșoacă (SOS) 1%. În ceea ce privește Primăria Sectorului 1, candidatul comun susținut de PSD și PNL la sectorul 1, George Tuță, ar obține 34%, Clotilde Armand (USR) 32%, Liviu Negoiță (PUSL) 15%, Ramona Ioana Bruynseels (AUR) 12%, Daniel Tudorache (independent) 4%”, scrie Libertatea.

Presa continuă să caute celor care vor candida în această toamnă la președinția României. Va avea coaliția PSD-PNL un candidat comun? Printre numele vehiculate este și cel al scretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta consideră că „oferta politică actuală nu e foarte convingătoare” pentru mulți români și că simte în publicul din țară și din diaspora „dorința unei schimbări profunde”.

Mircea Geoană a fost întrebat de jurnaliști, dacă va candida la alegerile prezidențiale.

„Rămân la decizia mea care este o decizie, cred eu, normală, etică, corectă, de a anunța deciziile mele finale cu privire la ceea ce îmi propun să fac după ce îmi voi termina mandatul la NATO. Ceea ce pot să spun este că simt în publicul românesc din țară și din diaspora masivă românească dorința unei schimbări profunde. Într-un fel și participarea în număr foarte mare la lansările mele de carte, la întâlnirile pe care le am în țară și diaspora arată un anumit interes, sunt măgulit de acest lucru, dar o decizie consolidată, finală, o voi anunța după ce voi termina mandatul la NATO”, a declarat  Geoană, scrie Agerpres.

„Parchetul European (EPPO) amenință Comisia Europeană cu acțiuni în justiție, acuzând că, din cauza unei modificări bugetare, continuarea investigațiilor sale ar putea fi afectată”, relatează Politico, scrie Libertatea.

„Kovesi a lansat pe 9 aprilie o așa-numită «procedură de soluționare amiabilă» cu Comisia, acesta fiind ultimul pas juridic înainte de litigii. Dacă nu se ajunge la un acord, lupta din instanță ar putea ajunge până la Tribunalul UE. Executivul comunitar a anunțat în luna februarie un plan de reducere a bugetului Parchetului European, iar procurorii se tem că dacă acesta va fi pus în aplicare nu își vor mai putea face treaba cum trebuie”, arată Libertatea.

„În momentul lansării Parchetului European, în vara anului 2021, Comisia a acceptat să furnizeze facilități IT, fără să indice un termen-limită. În prezent, instituția a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT, iar suma implicată este de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO”, mai scrie Libertatea.

Vești proaste pentru șoferii care circulă spre Grecia și Turcia. Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, care leagă România de Bulgaria, va fi permisă doar pe o singură bandă, pe toată durata lunii mai, ca urmare a unor lucrări de reparații planificate de partea bulgară la un rost de dilatație de pe podul respectiv.

„Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu a fost informat în cursul zilei de astăzi, prin Centrul Comun de Contact Româno-Bulgar Giurgiu-Ruse, cu privire la faptul că în perioada 13-31 mai 2024, autoritățile bulgare efectuează lucrări de reparare a unui rost de dilatație a podului dintre Ruse și Giurgiu pe partea de pod care se află în administrarea acestora. Activitățile de reparații se vor efectua pe timpul zilei, circulația în zonă desfășurându-se pe o bandă cu regim de trecere, reglementată prin indicatoare rutiere și semnalizatoare”, se arată într-un comunicat de presă emis de ITPF Giurgiu, scrie România liberă.

Actorul Florin Piersic a transmis un mesaj de la Spitalul Foișor, unde a fost operat, în care le mulțumeste medicilor si celor care s-au gândit la el.

„Scumpilor și prea dragilor mei, celor care m-ați purtat in gândurile voastre, m-ați înconjurat cu atâta grijă si iubire, acum când tocmai s-a terminat Săptămâna Mare, va spun Hristos a Înviat!
Cu aceasta ocazie, va dau și o veste: «sunt viu» și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc. (…) Vă iubesc pe toți, oameni buni și va copleșesc cu recunoștința mea! Tineti-ma aproape, pentru că mai am de spus multe povesti minunatului meu public”
, a transmis Florin Piersic din spital, notează Cotidianul.

Publicația britanică The Telegraph scrie că schimbarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării Federației Ruse cu Andrei Belousov arată că Putin se pregătește pentru o confruntare cu Occidentul.

„La prima vedere, Andrei Belousov nu pare să se potrivească modelului unui ministru rus al apărării. Vladimir Putin l-a ales pe Belousov, descris drept cel mai talentat și mai iliberal economist al Kremlinului, și i-a dat o misiune clară – să câștige războiul din Ucraina și să pregătească Rusia pentru un conflict pe termen lung împotriva NATO”, arată Newstandard, citând The Telegraph.

„Serghei Șoigu a fost criticat adeseori pentru incapacitatea sa de a depăși inerția birocratică care subminează efortul de război al Moscovei. Andrei Belousov este considerat un loial lui Putin. Are 65 de ani. Este cunoscut pentru mintea sa analitică ascuțită și pentru cifre. Rusia a alocat 7,6 % din bugetul național economiei de război, cea mai ridicată rată de la invazia Afganistanului din 1980”, mai scrie Newstandard.

„Dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia este pregătită”, a declarat luni ministrul de Externe rus în exercițiu Serghei Lavrov, citat de agenția de stat de presă RIA Novosti, potrivit Reuters și Agerpres, scrie RFI.

„Este dreptul lor, dacă vor pe câmpul de luptă, să fie pe câmpul de luptă”, a afirmat ministrul de Externe Lavrov, mai notează RFI.

„Kremlinul a declarat săptămâna trecută că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi o mișcare potențial extrem de periculoasă. Președintele Vladimir Putin a spus că aceasta ar putea duce chiar la cel de-al Treilea Război Mondial. De asemenea, Moscova urmărește îndeaproape o petiție ucraineană care solicită o astfel de intervenție. Agenția de presă RIA Novosti îl citează pe Lavrov afirmând că negocierile de pace cu privire la Ucraina, preconizate pentru luna viitoare în Elveția fără participarea Rusiei, reprezintă un ultimatum pentru Moscova”, mai scrie RFI.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Războiul sondajelor was last modified: mai 14th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: