10 mai – Zi de sărbătoare naţională

10 mai este o zi cu o semnificație aparte pentru România. La 10 mai 1877, Principele Carol I promulga Decretul de Independență al Principatelor române față de Înalta Poartă, iar la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, Principele Carol fiind încoronat Rege al României.  Editorialul de azi al României libere, „10 Mai – adevărata sărbătoare națională”, semnat de Marius Ghilezan ne reamintește această pagină de istorie care nu trebuie să fie uitată de români.

„Câți dintre noi mai știm azi că Prințul (n.n Carol I, care după întâlnirea din cartierul imperial rusesc de la Gorni-Studen cu ţarul Alexandru al II-lea şi cu marele duce Nicolae. Carol I preia conducerea reunită a trupelor române şi ruse) a condus și armata rusă, alături de oștile române? (…) E pentru prima și ultima oară în istorie, când un conducător român a fost șef peste generalii armatei ruse”, scrie Marius Ghilezan în România liberă.

Preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj de Ziua Independenţei Naţionale a României, arată că: „în timp ce rememorăm istoria, este esenţial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generaţiile tinere şi la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate şi bunăstare”, scrie Agerpres.

„În contextul geopolitic actual, marcat dramatic de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, prin recrudescenţa politicilor dreptului forţei în detrimentul ordinii internaţionale bazate pe reguli şi norme de drept, lecţiile trecutului capătă valenţe mult mai profunde. Istoria Europei, căreia ţara noastră i s-a alăturat după 1848 la procesele sale politice şi economice majore, ne arată că exercitarea în mod democratic a suveranităţii, în concordanţă cu valorile şi drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltării popoarelor. Independenţa naţiunilor este cheia de boltă a dialogului paşnic dintre ţări şi civilizaţii”, a mai arătat Preşedintele Klaus Iohannis, mai notează Agerpres.

Amintim că, Parlamentul a votat în anul 2021 legea prin care 10 Mai devine Ziua Independenței Naționale a României.

10 mai este și prima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale.

„Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că peste 18,96 milioane de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la sfârşitul lunii aprilie. Aceştia sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, precum şi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.La alegerile europarlamentare vor participa 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi. Cele 12 formaţiuni şi alianţe care participă cu liste de candidaţi sunt: Alianţa Electorală PSD PNL, Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei, România Socialistă, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul S.O.S. România, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul România Mare, Partidul Patrioţilor, Partidul Diaspora Unită.Candidaţii independenţi înscrişi la europarlamentare sunt: Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă şi Dumitru-Silvestru Şoşoacă. În Capitală, 56 de candidaţi îşi dispută fotoliile de primari – nouă intră în cursă pentru funcţia de primar general, iar 47 pentru cele şase funcţii de primari de sectoare”, notează Cotidianul.

„Aproape 50% dintre români cred că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje României, procentul lor fiind în creştere faţă de acum 10 ani, în timp ce 21,9% cred că aderarea la UE nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje, iar 27,7% consideră că aderarea a adus dezavantaje, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP”, scrie News.ro, la comanda căruia s-a făcut sondajul.

„47.6% dintre români consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje (faţă de 35.2% în 2014), 21.9% consideră că nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje (faţă de 41.5% în 2014), iar 27.7% optează mai degrabă pentru dezavantaje (faţă de 19.9% în 2014). 2.8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (faţă de 3.4% în 2014)”, mai arată News.ro.

„42.3% dintre români cred că prioritatea europarlamentarilor care vor reprezenta România după alegerile din 9 iunie ar trebui să fie să lupte ca românii să aibă acelaşi drepturi ca restul cetăţenilor europeni. 17.8% sunt de părere că viitorii europarlamentari români ar trebui în primul rând să obţină aderarea completă a României la Schengen (şi cu graniţele terestre), 17.6% că ar trebui să obţină mai multe fonduri europene pentru România, 10.1% că ar trebui să apere interesele diverselor sectoare economice româneşti, iar 7.7% că ar trebui să crească rolul României în luarea deciziilor la nivel european. 2.3% menţionează altă prioritate, iar 2.3% nu ştiu sau nu răspund”, notează News.ro.

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani. Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române, anunță Ambasada SUA în România. Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane. (…) Programul de înzestrare include și pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forțele Aeriene Române”, scrie Adevărul.

Agerpres scrie despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic  arătând că este uşor îmbunătățită, cu o evoluţie lent favorabilă, după cum au informat vineri reprezentanții Spitalului de Ortopedie „Foişor”, într-un comunicat remis presei.

„În urma evaluării din această dimineaţă, s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este uşor îmbunătăţită, cu o evoluţie lent favorabilă. În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur. Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”, afirmă sursa citată, scrie Agerpres.

Seară liniştită!