10 mai – Zi de sărbătoare naţională

10 mai 2024
Vizualizari: 87

10 mai este o zi cu o semnificație aparte pentru România. La 10 mai 1877, Principele Carol I promulga Decretul de Independență al Principatelor române față de Înalta Poartă, iar la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, Principele Carol fiind încoronat Rege al României.  Editorialul de azi al României libere, „10 Mai – adevărata sărbătoare națională”, semnat de Marius Ghilezan ne reamintește această pagină de istorie care nu trebuie să fie uitată de români.

„Câți dintre noi mai știm azi că Prințul (n.n Carol I, care după întâlnirea din cartierul imperial rusesc de la Gorni-Studen cu țarul Alexandru al II-lea și cu marele duce Nicolae. Carol I preia conducerea reunită a trupelor române și ruse) a condus și armata rusă, alături de oștile române? (…) E pentru prima și ultima oară în istorie, când un conducător român a fost șef peste generalii armatei ruse”, scrie Marius Ghilezan în România liberă.

Președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj de Ziua Independenței Naționale a României, arată că: „în timp ce rememorăm istoria, este esențial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generațiile tinere și la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate și bunăstare”, scrie Agerpres.

„În contextul geopolitic actual, marcat dramatic de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin recrudescența politicilor dreptului forței în detrimentul ordinii internaționale bazate pe reguli și norme de drept, lecțiile trecutului capătă valențe mult mai profunde. Istoria Europei, căreia țara noastră i s-a alăturat după 1848 la procesele sale politice și economice majore, ne arată că exercitarea în mod democratic a suveranității, în concordanță cu valorile și drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltării popoarelor. Independența națiunilor este cheia de boltă a dialogului pașnic dintre țări și civilizații”, a mai arătat Președintele Klaus Iohannis, mai notează Agerpres.

Amintim că, Parlamentul a votat în anul 2021 legea prin care 10 Mai devine Ziua Independenței Naționale a României.

10 mai este și prima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale.

„Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că peste 18,96 milioane de cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral la sfârșitul lunii aprilie. Aceștia sunt așteptați la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, județeni, președinților de consilii județene, a primarilor, precum și pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.La alegerile europarlamentare vor participa 12 formațiuni politice și alianțe electorale și patru candidați independenți. Cele 12 formațiuni și alianțe care participă cu liste de candidați sunt: Alianța Electorală PSD PNL, Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, România Socialistă, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul S.O.S. România, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul România Mare, Partidul Patrioților, Partidul Diaspora Unită.Candidații independenți înscriși la europarlamentare sunt: Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Nicolae-Bogdănel Ștefănuță și Dumitru-Silvestru Șoșoacă. În Capitală, 56 de candidați își dispută fotoliile de primari – nouă intră în cursă pentru funcția de primar general, iar 47 pentru cele șase funcții de primari de sectoare”, notează Cotidianul.

„Aproape 50% dintre români cred că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje României, procentul lor fiind în creștere față de acum 10 ani, în timp ce 21,9% cred că aderarea la UE nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje, iar 27,7% consideră că aderarea a adus dezavantaje, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP”, scrie News.ro, la comanda căruia s-a făcut sondajul.

„47.6% dintre români consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje (față de 35.2% în 2014), 21.9% consideră că nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje (față de 41.5% în 2014), iar 27.7% optează mai degrabă pentru dezavantaje (față de 19.9% în 2014). 2.8% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 3.4% în 2014)”, mai arată News.ro.

„42.3% dintre români cred că prioritatea europarlamentarilor care vor reprezenta România după alegerile din 9 iunie ar trebui să fie să lupte ca românii să aibă același drepturi ca restul cetățenilor europeni. 17.8% sunt de părere că viitorii europarlamentari români ar trebui în primul rând să obțină aderarea completă a României la Schengen (și cu granițele terestre), 17.6% că ar trebui să obțină mai multe fonduri europene pentru România, 10.1% că ar trebui să apere interesele diverselor sectoare economice românești, iar 7.7% că ar trebui să crească rolul României în luarea deciziilor la nivel european. 2.3% menționează altă prioritate, iar 2.3% nu știu sau nu răspund”, notează News.ro.

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani. Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române, anunță Ambasada SUA în România. Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane. (…) Programul de înzestrare include și pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, astfel încât să fie asigurată o capabilitate completă pentru Forțele Aeriene Române”, scrie Adevărul.

Agerpres scrie despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic  arătând că este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă, după cum au informat vineri reprezentanții Spitalului de Ortopedie „Foișor”, într-un comunicat remis presei.

„În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă. În prima zi postoperator, parametrii biologici legați de inflamație s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează și bea lichide singur. Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”, afirmă sursa citată, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

10 mai – Zi de sărbătoare națională was last modified: mai 10th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: