A murit Preşedintele Iranului
Presa din întreaga lume scrie despre decesul Președintelui Iranian. Presa iraniană, mai întâi, și apoi oficiali iranieni au confirmat, luni dimineață, decesul Președintelui iranian, Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, în urma prăbușirii unui elicopter în provincia muntoasă a țării.
„Salvatorii de la Semiluna Roșie au recuperat corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv pe cel al președintelui Raissi. Potrivit presei locale, acestea vor fi trimise la Tabriz, capitala regiunii. O primă fotografie cu epava elicopterului prezidențial a fost difuzată de agențiile de presă. Accidentul s-a produs pe un munte din regiunea Varzaghan, în nord-vestul Iranului, în condiții meteo dificile care au încetinit foarte mult sosirea serviciilor de urgență. Potrivit agenției iraniene de știri Tasnim, cel puțin opt persoane au fost ucise. Pe lângă președintele Ebrahim Raissi, printre victime se numără ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati și ayatollahul din Tabriz Mohammad Ali Al-e-Hashem. Numele celor doi piloți și al unui mecanic de la bord nu au fost dezvăluite”, relatează News.ro.
„Ayatollahul Ali Khamenei a aprobat ca prim-vicepreședintele Mohammad Mokhbar să devină președinte interimar și să se ocupe de organizarea de noi alegeri pentru președinte. De asemenea, au fost decretate cinci zile de doliu national”, mai scrie News.ro.
Libertatea scrie despre Mohammad Mokhbar viitorul Președinte interimar al Iranului.
„Născut pe 1 septembrie 1955, Mokhber, ca și Raisi, este considerat un apropiat al Ayatollahului Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte”, scrie Libertatea, citând Reuters.
„Înainte de numirea sa în funcția de vicepreședinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcția de șef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic. Organizația, care se află sub controlul direct al liderului suprem iranian Khamenei, are o valoare estimată la zeci de miliarde de dolari, potrivit unei anchete Reuters”, mai arată Libertatea.
Premierul Marcel Ciolacu a dat, vineri, asigurări că România va menține ajutoarele pe care le acordă refugiaților ucraineni.
„O să ne menținem ajutorul pe care îl dăm refugiaților ucraineni. Știți foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulți dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoți, i-am încadrat în sistemul școlar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învățământ. Până acum am avut un efort de la bugetul statului decontat prin fonduri europene. România va continua să susțină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este și normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului”, a afirmat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.
Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că sistemul de vot românesc este primitiv.
„Implicarea în viața cetății, schimbarea în bine a destinului națiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare și presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferința ta politică, în clipa în care tu ai pus ștampila… Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există țară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu știi cine le-a tipărit și automat, de multe ori să nu știi cine le numără”, a declarat Mircea Geoană, scrie România liberă.
Un tribunal din Malta a respins, luni, cererea autorităților române de extrădare a prințului Paul Philippe al României.
„În timpul procedurilor din instanța din Malta, au fost audiați un fost procuror francez, avocatul american al lui Paul de România, care a prezentat succesiunea de evenimente ce au dus la această ultimă cerere a autorităților române, în timp ce avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, concluzionând că exista un ‘risc real’ ca drepturile fundamentale ale lui Paul al Romaniei să fie încălcate. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe. În cele din urmă, magistratul Leonard Caruana a concluzionat că, pe baza tuturor probelor prezentate, dacă mandatul european de arestare ar fi fost executat, exista un ‘risc real’ ca acesta să ducă la încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanei căutate. Prin urmare, instanța a refuzat punerea în execuție a mandatului”, relatează News.ro.
„Incendiu la Parchetul Vaslui, luni dimineața. O angajată ar fi dat foc mai multor documente și ar fi încercat să se sinucidă. La fața locului, au sosit pompieri și o ambulanță”, scrie Gândul.
„Detașamentul de pompieri Vaslui intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD de Terapie Intensivă Mobilă și echipaje specializate, pentru limitarea și lichidarea unui mic incendiu izbucnit într-o clădire din municipiul Vaslui, situată pe strada Mihail Kogălniceanu, precum și pentru evaluarea și acordarea primului ajutor unei femei. Până la sosirea echipajului de pompieri, incendiul a fost limitat de lucrătorii instituției, care au folosit mijloacele de primă intervenție avute la dispoziție. Femeia a fost găsită cu o marcă traumatică, drept pentru care a fost preluată de echipajul ambulanței de Terapie Intensivă Mobilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, Marius Stanciu, mai notează Gândul.
Luptele din Gaza intră în atenția Curții Penale Internaționale.
„Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al instanței, Karim Khan, într-un interviu în exclusivitate pentru CNN”, scrie RFI.
„Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, CPI pretinde că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial să fie legați de principiile fondatoare ale curții în 2015”, mai scrie RFI.
Seară liniștită!