Investiții de 1,5 miliarde de euro în infrastructura Portului Constanța

Veniturile românilor sunt astăzi în atenția mass-media, după ce ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a declarat că salariul mediu net al românilor a depășit suma de 1.000 euro.

 „Aşa cum spuneam la începutul anului, salariul mediu net de peste 1000 euro va deveni normalitate în 2024. Iată că cifrele de la Institutul Naţional de Statistica ne confirmă acest lucru: Salariul mediu net a depăşit 1000 euro/lună, ajungând la 1043 eur în valoare nominală”, a scris Adrian Câciu pe Facebook, notează Gândul.

„Toată lumea a înțeles că, dacă dorim dezvoltare, avem nevoie de forţă de muncă bine calificată şi bine plătită!”, mai susţine ministrul Câciu, mai arată Gândul.

Premierul Marcel Ciolacu atrage atenția asupra necesității unei reforme urgente în sistemul de impozitare a veniturilor salariale pentru a reduce povara fiscală asupra muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici sau copii. Până atunci însă, salariul minim va crește din nou de la 1 iulie, o măsură necesară deoarece, spune premierul, o treime din angajații din România sunt plătiți cu minimum pe economie.

„Toată lumea știe că impozitarea muncii e cea mai mare în România. Mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferența, de fapt, între noi și Europa. O treime dintre români în acest moment sunt plătiți cu salariul minim pe economie. O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, așa cum e în Germania și în toate țările civilizate, restul au o impozitare progresivă după anumite praguri, ar duce, de fapt, să mărim de la o treime, să ajungem la jumătate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Antena 3 CNN, scrie Newstandard.

„Din punctul meu de vedere, trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. Pentru că în acest moment, România, de exemplu, pilonul 2 de pensii, se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul 2 de pensii, un lucru care duce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie și lungă. E un efort bugetar de peste 1% din PIB. Dar ai sănătatea. Ai educația. În toate statele, aici dezvolți serviciile private la sănătate, educație și pensii private. Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-și facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private și pentru școală, grădiniță, afterschool. Toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii”, a mai arătat premierul Marcel Ciolacu, notează Newstandard.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunţat, miercuri, investiții de 1,5 miliarde de euro în Portul Constanţa şi în infrastructura feroviară din vecinătatea acestui obiectiv economic.

„Potrivit ministrului Grindeanu, din totalul de 1,5 miliarde de euro, suma 500 de milioane de euro va fi alocată pentru investiţii în interiorul Portului Constanţa în vederea modernizării drumurilor interne, a creşterii capacităţii de transport mărfuri, în vederea dragării unor zone pentru a permite accesul unor nave şi în infrastructura de apă, canalizare şi energie electrică”, arată Agerpres.

În altă ordine de idei, ministrul Grindeanu a precizat că în momentul de față sunt în achiziție 160 de garnituri de tren, care ar trebui livrate până la finele anului.

În acest moment, pe toate culoarele europene se investește în această infrastructură (feroviară, n.red.), astfel încât să crească viteza de circulaţie, fie că vorbim de fonduri din PNRR, fie că vorbim de fonduri din programe operaţionale”, a mai spus Sorin Grindeanu, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că în dosarul accidentului provocat de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai se cer daune de zeci de milioane de euro.

„Familiile tinerilor uciși, precum și cei trei răniți de Vlad Pascu în accidentul din localitatea 2 Mai cer daune morale și materiale de cel puțin 33 de milioane de euro, sumă pe care o va plăti inițial Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), urmând ca apoi această asociație să se îndrepte împotriva inculpatului, în cadrul unui proces civil”, scrie Libertatea.

„Procesul penal în care este inculpat Vlad Pascu, autorul tragediei de pe litoral din 19 august 2023, se va judeca pe fond, cel mai probabil, pe data de 23 mai 2024 la Judecătoria Mangalia. (…) Pe lângă pedeapsa lui Vlad Pascu, judecătoarea va calcula cuantumul daunelor materiale și va aprecia și daunele morale totale pe care tânărul va fi obligat să le plătească”, mai arată Libertatea.

„Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor și părăsirea locului accidentului. Pentru că a recunoscut faptele și a ales să fie judecat în procedura simplificată, Vlad Pascu va beneficia automat de scăderea a 1/3 din fiecare pedeapsă, astfel că nu va lua cuantumul maxim prevăzut de lege pentru niciuna dintre fapte”, notează Libertatea.

„Președintele ucrainean Vladimir Zelensky și-a anulat călătoria în Spania și Portugalia «din cauza situației interne grave din Ucraina»”, scrie CNN Portugalia, arată Cotidianul.

„Potrivit sursei citate, Kievul se confruntă cu o situație dificilă în mai multe secțiuni ale liniei frontului, în special în regiunea Harkov, ceea ce face nepotrivit ca delegația ucraineană să călătorească în străinătate. Curtea Regală a Spaniei, la rândul său, a informat despre anularea întâlnirii dintre monarhul Filip al VI-lea și Zelensky programată pentru 17 mai. Pe 13 mai, postul de televiziune SIC Notícias a raportat intenția lui Zelensky de a vizita Portugalia în zilele următoare pentru o posibilă semnare a unui acord de securitate între țări”, mai notează Cotidianul.

Seară liniştită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II