A început lupta electorală pentru Timişoara

17 mai 2024
Vizualizari: 124

Deschidem Revista din această seară cu Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, inițiat de Ministerul Justiției, adoptat joi de Guvernul României.

„Prin actul normativ numărul de procurori desemnați va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfășurarea în bune condiții a activității de urmărire penală. De asemenea, e propusă reglementarea atribuției procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistrați  în cazul în care numărul de procurori anume desemnați în acest sens la nivelul Secției de urmărire penală din PÎCCJ sau al parchetelor de pe lângă curțile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispozițiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menționate, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Justiției”, notează News.ro.

Va ceda România un sistem PATRIOT Ucrainei? – este una dintre întrebările prezente în presa din România. Nicolae Ciucă, președinte al PNL și fost militar de carieră a afirmat, joi, că eventuala decizie de a ceda un sistem PATRIOT către Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ciucă a fost întrebat cu privire la declarația de la Washington a Președintelui Klaus Iohannis privind disponibilitatea de a ceda un asemenea sistem către țara vecină.

„Domnia sa a spus că este o solicitare care va fi analizată în CSAT. România este țară de graniță a Ucrainei. Ca atare, în momentul de față, sigur, avem patru sisteme PATRIOT și în funcție de evoluția situației operative și în funcție de ceea ce ar putea să se primească în schimbul unei asemenea capabilități, decizia va fi luată în CSAT”, a răspuns Nicolae Ciucă, notează Agerpres.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcțional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, precizase anterior președintele Iohannis, după întâlnirea de la Casa Albă cu  omologul său american, Joe Biden, mai scrie Agerpres.

Partidul România Puternică dorește organizarea unui referendum pe această temă.

„Partidul România Puternică solicită Președintelui României să emită, în regim de maximă urgență, un Decret pentru organizarea unui referendum național la prima dată posibilă legal, privind donarea unui sistem de rachetă Patriot către Ucraina”, scrie Newstandard.

„Partidul România Puternică dorește să sublinieze că nu agreează sub nici o formă, slăbirea capacității de apărare a României. De aceea, insistăm pentru consultarea directa a cetățenilor prin intermediul unui referendum, pentru a asigura că orice decizie reflectă voința poporului român și nu pune în pericol securitatea națională. (…)Prin acest referendum, dorim să garantăm că toate vocile sunt auzite și că orice acțiune în domeniul apărării naționale este luată cu responsabilitate maximă și în deplin acord cu principiile și valorile statului român,” se spune într-un comunicat transmis de de partidul România Puternică, notează Newstandard.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat pe pagina sa de internet un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secțiile de votare din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European.

„Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea și desfășurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secție și modul de funcționare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal”, arată MAE, notează News.ro.

Alfred Simonis (PSD) și Nicolae Robu (PNL), și-a lansat, joi seara, candidaturile pentru președinția Consiliului Județean Timiș, respective pentru Primăria Timișoara, în prezența a peste 3.000 de social-democrați și liberali.

„Am convingerea că Fredi (n.n. Alfred Simonis) va câștiga președinția Consiliului Județean (CJ). Alături de el stă azi Nicolae Robu, candidatul Alianței PSD PNL pentru Primăria Timișoara. Este esențial să existe colaborare între Timișoara și Timiș, între primar și președintele administrației județene pentru a face proiecte, a atrage bani și a dezvolta județul. Tandemul Simonis – Robu este șansa Timișului și a Timișoarei. Dacă se va pierde această șansă, nu ne vor mai rămâne nici speranțele pe care le avem azi. În ultimii patru ani, noi am ratat oportunități și am pierdut zeci de milioane de euro. (…). Simonis și Robu trebuie să lucreze împreună”, a spus ministrul Grindeanu, prezent la eveniment, scrie Agerpres.

Candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat că tandemul electoral din care face parte va câștiga alegerile.

Proiecte majore au fost anulate, altele au fost continuate, dar prost și cu mari întârzieri. Am lăsat proiecte pe fonduri europene de 570 milioane de euro. S-au pierdut circa 50% din fonduri. Avem un program de guvernare locală foarte ambițios: pe infrastructură de mobilitate, de educație, sport, sănătate, cultură. Dincolo de acestea, ne preocupă oamenii, calitatea vieții lor să fie cât mai sus. Avem toate condițiile pentru asta, avem o economie puternică. (…). Alfred Simonis s-a dovedit a fi un tânăr serios, capabil, care ține la locurile lui de baștină. A reușit să deblocheze problema cu institutul oncologic, clinica de mari arși, cu stadionul. Cu Sorin Grindeanu la acest minister, vom avea parte de modernizări uriașe”, a afirmat Nicolae Robu, mai arată Agerpres.

„Principalii contracandidați ai lui Robu și Simonis sunt cei ai Alianței Dreapta Unită (ADU), edilul în funcție al Timișoarei, Dominic Fritz (USR), și președintele Consiliului Județean, Alin Nica (Forța Dreptei)”, notează Agerpres.

 „Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că a primit amenințări după tentativa de asasinat asupra omologului său slovac, iar presa a relatat că protecția sa va fi întărită”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„«Ieri a fost prea mult», a declarat Tusk într-o postare pe platforma  X, ilustrată cu o captură de ecran a unui comentariu, tot de pe X, în care se spune: «Astăzi, slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk», dacă acesta decide să nu facă investiții într-un mare aeroport din centrul Poloniei”, scrie News.ro.

„Parlamentul de la Chișinău a adoptat joi o hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, informează MOLDPRES și Radio Chișinău, arată Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al republicii. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată obiectiv strategic al țării. (…) Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 56 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională. Deputații din opoziția socialist comunistă și din fostul partid Șor au criticat organizarea referendumului, afirmând că acesta ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

A început lupta electorală pentru Timișoara was last modified: mai 18th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: