Atac fără precedent al Iranului asupra Israelului

15 apr. 2024
Vizualizari: 140

Fără îndoială, evenimentul care a ținut lumea cu sufletul la gură a fost un atac fără precedent al Iranului asupra Israelului, cu sute de drone și rachete, ca răspuns la un atac asupra consulatului iranian din Damasc.

„Iranul a lansat sâmbătă seara peste 350 de proiectile, rachete balistice, rachete de croazieră, rachete și drone către Israel și alte țări din regiune ar fi putut fi afectate de această amenințare”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, scrie Agerpres.

„Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă seara că forțele americane au ajutat la doborârea, aproape în totalitate, a dronelor și rachetelor trase de Iran asupra Israelului, adăugând că și-a reafirmat sprijinul «neclintit» pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, Statele Unite au avertizat că nu vor participa la o eventuală ripostă israeliană împotriva Iranului. Avioanele militare britanice au doborât ‘mai multe’ drone iraniene, a indicat Londra”, mai notează Agerpres.

„Atacul iranian a fost lansat ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie, atribuită Israelului și în care au murit șapte militari iranieni”, mai arată Agerpres.

„«Nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război», a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la «reținere maximă» în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a adăugat Antonio Guterres, scrie Agerpres.

„Nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război”, a subliniat responsabilul ONU, mai scrie Agerpres.

„El a condamnat din nou atacul lansat sâmbătă de Iran împotriva Israelului, denunțând o «escaladare gravă». În același timp, el a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind «principiul inviolabilității» instituțiilor diplomatice”, mai scrie Agerpres.

Turcia și-a exprimat duminică preocuparea față de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, subliniind temerea de un potențial „război regional”.

„Astăzi, transmitem mesajele noastre prin care le cerem încetarea escaladării oficialilor iranieni și țărilor occidentale care au influență asupra Israelului. Atacul israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc, contrar dreptului internațional, a justificat îngrijorările noastre. Represaliile Iranului (…) au arătat încă o dată că evenimentele se pot transforma rapid într-un război regional”, se arată într-un comunicat de presă, scrie România liberă.

„Conform unei surse diplomatice turce, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a comunicat duminică omologului său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, că Turcia, în calitate de vecin al Iranului, are ca obiectiv evitarea unei «escaladări suplimentare în regiune». În conformitate cu aceeași sursă, șeful diplomației iraniene a afirmat că «operațiunea de represalii împotriva Israelului s-a încheiat», adăugând că Iranul își păstrează dreptul de a reacționa «mai ferm» în cazul unui «atac» israelian”, mai arată România liberă.

La București, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adian Câciu, anunța, duminică după-amiază, că gradul de absorbție a fondurilor europene din exercițiul financiar 2014-2020 a ajuns la 97%.

„Nu mai puțin de 23,288 miliarde euro a primit România, până la acest moment, din exercițiul financiar 2014-2020, pe Politica de Coeziune, ajungând la un grad de absorbtie de 97%. Să mai spun că, la momentul intrării la guvernare, noiembrie 2021, România primise doar 11,8 miliarde euro din cele 24 mld cuvenite pe Politica de Coeziune? Avand un grad de absorbție de 50%? (50% la un an dupa terminarea perioadei normale de absorbtie si intrand in perioada de extindere n+3)”, a scris, duminică, pe Facebook, Adrian Câciu, notează News.ro.

„Să mai spun că în acesti doi ani si jumatate de când suntem la guvernare, iată, au intrat în România sume duble față de cei sapte ani anteriori de când exercițiul financiar 2014-2020 intrase în vigoare? Cum ar fi arătat România fără acest rezultat?”, a mai scris ministrul, arată News.ro.

Alianța Dreapta Unită îi cere demisia președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

„Toni Greblă, omul numit de PSD la șefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetățeni români, experți electorali, care ar urma să conducă secțiile de vot din țară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înțelege gravitatea situației, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse”, susțin liderii Alianței Dreapta Unită, scrie News.ro.

„Date personale a peste 1.300 de experți electorali – CNP și domiciliul -au putut fi accesate, pentru câteva ore. Autoritatea Electorală Permanentă a declanșat o anchetă internă. Potrivit HotNews, incidentul s-a produs joi, iar scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal”, arată News.ro.

Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat, pentru sursa citată, că, dintr-o «eroare», într-un județ lista nu a fost trimisă pe emailul securizat, cum ar fi trebuit, ci pe un alt email.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”, a arătat președintele AEP, Toni Greblă pentru HotNews.ro, mai scrie News.ro.

Ministerul Finanțelor emite o nouă emisiune de titluri de stat, pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice.

„Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată”, informează Ministerul Finanțelor, scrie România liberă.

„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, mai scrie România liberă.

Renumitul filosof și cineast francez Bernard-Henri Lévy avertizează că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial” pe fondul unei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”.

„Nu uitați că suntem țara Acordurilor de München. În 1938, Anglia și Franța au fost cei doi nași ai Acordului de la München (cu Hitler – n.r.). Spiritul de la München nu a murit încă în Franța. Dacă hrănești puțin fiara, poate că își va păstra calmul. Acesta este spiritul de la München. Președintele Macron este printre cei care au înțeles că nu trebuie să dai nimic fiarei. Dacă îi dai puțin, fiara va dori întotdeauna mai mult”, a explicat Bernard-Henri Lévy, scrie Libertatea.

„Cred că Rusia va ezita mai mult de-acum încolo. Rusia, la fel ca toate dictaturile, este puternică atunci când suntem slabi. Avansează când ne retragem. Când ești ferm, (…) când stai în bocanci, dictaturile ezită. Și aș spune că acum există mai puține șanse de escaladare din partea lui Putin”, a declarat filosoful francez, mai arată Libertatea.

Bernard-Henri Lévy spune că lumea nu riscă un Al Treilea Război Mondial, ci se află deja în mijlocul lui, notează Libertatea.

„Suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial. Al Treilea Război Mondial este acesta! Ne aflăm în mijlocul lui, cu Rusia, cu Iran, cu China, cu Coreea de Nord, cu Israel și Hamasul susținut de Putin, cu marea alianță dintre islamismul radical și ortodoxia rusă. Totul a fost pus deja în mișcare. Suntem în mijlocul acestui război”, a afirmat Bernard-Henri Lévy, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Atac fără precedent al Iranului asupra Israelului was last modified: aprilie 15th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: