Parţial, prin noi înşine

22 feb. 2024
Vizualizari: 345

Liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor. Europarlamentarele și localele vor avea loc împreună în 9 iunie. Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie.

„Suntem în fața dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitor la modul în care se vor desfășura alegerile auroparlamentare și locale, anume decizia coaliției de a comasa cele două rânduri de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finala care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea deciziei politice, responsabilitate politică”, a afirmat președintele PNL, Nicolae Ciucă, scrie News.ro. 

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că această variantă agreată de către cele două partide este singura prin care cele două formațiuni pot face față unui val extremist.

„Am dovedit și noi și liberalii că putem să luăm decizii în momentedificle, nu ale noastre ca și persoane, entități politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniță, au fost exercițiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-și asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Prezența cea mai mare la alegeri este prezența de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democrației, este pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis să avem și o alianță electorală și pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă. E vorba de stabilitate României, de coerență, de asumare și este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor”, a explicat Marcel Ciolacu, arată News.ro.

„Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am hotărât în afară de comasare și o alianță electorală între PSD și PNL pentru lista de parlamentare, în septembrie să avem alegeri prezidențiale: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită și 8 decembrie pentru alegerile generale. Vor fi întrebări de ce se decalează. Nu văd nimic deoseobit ca predarea primerea între fostul președinte și actualul președinte să se desfășoare în normalitate”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, notează News.ro.

Ciolacu a vorbit și despre viitoarele obiective ale României și anume intrarea cu drepturi depline în acest an în Spațiul Schengen și ca țara noastră să fie membră a OCDE în anul 2026.

„România a mai luat astfel de decizii în trecut. Așa am intrat în UE și în NATO. Avem două obiective la fel de importante, de a intra cu drepturi depline în Schengen în acest an și în 2026 să fim membri OCDE. Nu văd nimic nedemocratic să îți asumi niște lucruri în primul rând bune pentru români și pentru România. Trebuie să dezvoltăm serviciile publice, să convingem tinerii să nu mai plece din România și ca plus valoarea plecată departe de țara lor să se întoarcă în România. Avem un deficit egal cu investițiile. Nu vorbim de cheltuieli pe consum. România este în direcția corectă. Pentru a rămâne în această direcție trebuie o asumare politică. Toată lumea a vorbit de rotație mai puțin de provocările pe care le avem”, a mai spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai scrie News.ro.

Fostul președinte, Traian Băsescu, s-a pronunțat miercuri împotriva deciziei coaliției PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale.

„Nu aș discuta despre legalitate, las specialișii de la CCR să se pronunțe. Vă rog să mă credeți că, gândindu-mă la Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, se rupe sufletul în mine să-i văd comasați pe liste comune cu PSD. Asta e viața și politica”, a spus Traian Băsescu, scrie Libertatea.

„Nu este vot liber, este vot calculat. Românii vor fi duși într-un sistem politic astfel încât nimic să nu se schimbe. Dar se va schimba. Să ai candidați comuni între PNL, în care sunt Boc, Blaga, Falcă și mulți alții, cu PSD mi se pare ireal. Mi se pare că nu e posibil să ai liste comune”, a mai spus fostul șef de stat, notează Libertatea.

Liderii coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, anunță că nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL și PSD la primăria Capitalei.

„În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu și un răspuns cât se poate de onesc este că, și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare ca să vedem care este poziționarea candidaților. Ne interesează foarte mult profilul candidatului în percepția alegătorilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, scrie România liberă.

România liberă scrie că directorul FBI, Christopher Wray, a efectuat o vizită fulger în România.

„El s-a întâlnit la Ministerul Public cu procurorul general al României, dar și cu șefii principalelor direcții DIICOT, pe de o parte, dar și Direcția Națională Anticorupție și a discutat despre cooperarea dintre autoritățile judiciare de la București și Biroul Federal de Investigații din Statele Unite ale Americii, mai ales că între aceste instituții există deja o cooperare. Șeful DNA, Marius Voineag, a ajuns la o înțelegere cu șeful FBI, prin care, pe de o parte, să existe o cooperare în materia schimbului de informații”, notează România liberă.

Seară liniștită!

 

Parțial, prin noi înșine was last modified: februarie 22nd, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: