Telenovela discuţiilor din coaliţie pe tema comasării alegerilor – încă un episod!

20 feb. 2024
Vizualizari: 622

Dacă duminică seară ne așteptam la un eșec pe tema comasării alegerilor, acum, pe surse, vin noi informații potrivit cărora membrii coaliției PSD-PNL ar putea ajunge totuși la o înțelegere.

„Conducerea PNL și cea a PSD urmează să aibă miercuri o nouă discuție privind comasarea, ultimul scenariu negociat și pentru care se va lua o decizie fiind cel de organizare în comun a alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar și o listă comună pentru Parlamentul European”, susțin sursele Adevărul.

„O primă discuție a fost duminică, între președinții celor două partide. Potrivit informațiilor Adevărul, s-a discutat doar pentru aducerea localelor odată cu europarlamentarele, pe 9 iunie, iar lista comună PSD-PNL ar urma să fie negociată în perioada următoare. De altfel, liberalii pregătesc un Birou Politic Național pentru miercuri, în care să valideze atât comasarea, dar și lista comună pentru Parlamentul European. Liberalilor le-a fost transmisă în ședința celor aflați în conducerea grupului parlamentar de la Cameră, de către secretarul general formațiunii, Lucian Bode, stadiul discuțiilor din Coaliție, potrivit surselor Adevărul. În plan local, vor exista înțelegeri punctuale în ceea ce privește politica de alianțe, adică susținerea unui candidat comun la primării care în prezent nu sunt la PSD sau PNL. Nu va exista o decizie de obligare a colaborării PSD cu PNL, prin hotărâre de sus, la nivel de județe”, mai scrie Adevărul.

„În PSD încă există percepția că liberalii ar trebui să cedeze și să fie de acord cu susținerea unui candidat social-democrat la prezidențiale, pentru că o comasare îi ajută mai ales pe cei din partidul lui Ciucă”, mai notează Adevărul.

Newstandard face o analiză a posibilei înțelegeri care se conturează între PSD-PNL pe tema comasării alegerilor.

„România pare să realizeze o premieră europeană: două partide din grupuri politice diferite ar putea candida pe listă comună la alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European”, scrie Newstandard.

„Cele două mari partide, care fac parte din familii politice diferite (PSD – socialiștii europeni, PNL – popularii europeni), vor candida la europarlamentare pe o listă comună, care ar urma să fie deschisă de candidat PSD. Nu este clar în acest acest moment care va fi ponderea celor două partide pe locurile eligibile. În total, România are 33 de locuri de europarlamentar. Nu s-a stabilit încă nici cine va deschide lista pentru europarlamentare. Un alt principiu asupra căruia s-ar fi convenit duminică este candidatul la prezidențiale: tema nu va mai fi discutată acum, ci după europarlamentare. Decizia finală ar urma să fie luată miercuri, după revenirea liderului PNL, Nicolae Ciucă în țară”, mai arată Newstandard.

Rămâne de văzut ce variantă vor alege miercuri cele două mari partide.

Trecem la o altă temă din presa de azi. Pericolul consumului băuturilor energizante a intrat și pe agenda Parlamentului român, după ce a fost dezbătut în mai multe forumuri naționale europene. După o serie de discuții, și în Parlamentul nostru a fost aprobat un proiect de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor sub vârsta de 18 ani.

„Acest proiect vizează băuturile care conțin cofeină, taurină sau alte substanțe cu efect energizant. Această decizie vine ca urmare a preocupărilor legate de impactul negativ al consumului acestor băuturi asupra sănătății tinerilor. Legea ar urma să fie supusă votului în următoarele zile, în speranța de a proteja sănătatea și bunăstarea copiilor și adolescenților din România”, scrie România liberă.

Despre mișcările de pe scena politică scrie azi România liberă.

Președintele AUR, George Simion, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, înscrierea în AUR a europarlamentarului Tudor Ciuhodaru și a deputatul de Iași, Marius Ostaficiuc.

„Am venit astăzi la Iași pentru a vă asigura că ne luptăm cu Mihai Chirica și cu mafia PSD-PNL care domină orașul. (…) Îi cer public lui Marius Bodea să formăm împreună o alianță pentru susținerea la Primăria Iași a doctorului Ciuhodaru. Mă aștept la colegii de la USR și la orice altă formațiune să o facă. Îi invit pe toți ieșenii de bună credință care înțeleg că Mihai Chirica trebuie îndepărtat să se alieze, cum o facem și noi, în spatele domnului doctor Tudor Ciuhodaru”, a spus președintele AUR, George Simion, notează România liberă.

Un anunț vine și de la Berlin. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni într-o reuniune a Uniunii Creștin Democrate (CDU, centru-dreapta) că va candida la un nou mandat.

„Această susținere a CDU este doar prima etapă a unui proces lung. Următorul pas este Congresul Partidului Popular European (PPE), prevăzut în perioada 6-7 martie, la București, în cursul căruia președinta CE urmează să fie desemnată în mod oficial «spitzenkandidat» – reprezentanta dreptei europene în alegerile europene din iunie. Aceasta este doar o formalitate, în contextul în care von der Leyen nu are un contracandidat în cadrul PPE. Președinta în exercițiu a Comisiei este «candidata naturală» la propria succesiune, subliniază surse de la Bruxelles”, scrie News.ro.

Dizidența Ungariei față de UE și NATO apropie această țară de…China.

„China s-a oferit să sprijine Ungaria, un partener strategic de lungă durată, în materie de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban și ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, chiar într-un moment în care noi țări europene bat la ușa NATO pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina”, informează luni Reuters, scrie Cotidianul.

„China speră să aprofundeze legăturile cu Ungaria în materie de aplicare a legii și de securitate, în contextul în care cele două țări marchează 75 de ani de relații diplomatice, a declarat săptămâna trecută ministrul securității publice, Wang Xiaohong, în cadrul întâlnirii cu Orban, potrivit agenției oficiale de presă Xinhua. În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie «un nou punct culminant al relațiilor bilaterale» în domenii precum combaterea terorismului și a criminalității transnaționale. Acestea ar cuprinde consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Inițiativei «Noul Drum al Mătăsii» («Belt and Road Initiative») a președintelui Xi Jinping, care urmărește să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură. De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în materie de aplicare a legii și de securitate, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii”, arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa străină scrie azi despre situația de pe frontul ucrainean, acolo unde rușii au obținut o serie de victorii.

„Rusia și-a propus să obțină victoria în Ucraina până în 2026 și va încerca să facă acest lucru prin implementarea unui proces în trei etape care va forța în cele din urmă fosta republică sovietică să cedeze teritoriul sub control rusesc, potrivit Royal United Services Institute (RUSI)”, scrie Adevărul.

„Perspectiva unor discuții de pace între Kiev și Moscova a fost evocată de mai multe ori de când Putin a lansat invazia la scară largă. Președintele rus a indicat că un acord de pace este încă posibil atunci când a fost intervievat de fostul prezentator al postului Fox News Tucker Carlson într-un interviu amplu, difuzat pe 8 februarie. Kremlinul a specificat câteva condiții care nu sunt negociabile pentru Rusia, inclusiv că Ucraina trebuie să accepte anexarea a patru dintre regiunile sale — Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie— în urma referendumurilor convocate de Putin în septembrie 2022, care au fost considerate ilegale de către comunitatea international”, mai arată Adevărul.

Presa mai scrie că Ucraina reclamă lipsa muniției și a artileriei, precum și a rachetelor cu rază lungă, care ar putea să restabilească echilibrul militar în zona de conflict.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a anunțat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Armata daneză va transfera Ucrainei toată artileria pe care o deține, pentru a ajuta Kievul să facă față agresiunii ruse.

„Nu este doar o chestiune de producție, întrucât avem arme, avem muniții, avem apărare antiaeriană pe care noi acum nu avem nevoie să le folosim și trebuie să le oferim Ucrainei”, a spus șefa Guvernului de la Copenhaga, scrie Gândul.

Seară liniștită!

 

Telenovela discuțiilor din coaliție pe tema comasării alegerilor – încă un episod! was last modified: februarie 20th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: