Discuţiile privind comasarea alegerilor: amânate pentru miercuri

19 feb. 2024
Vizualizari: 496

Dacă la începutul săptămânii trecute, președintele PNL, Nicolae Ciucă, aprecia că vineri PSD și PNL ar trebui să ajungă la un acord privind comasarea alegerilor, iată că după ziua de vineri nu avem încă un acord. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, la finalul întâlnirii de vineri că discuțiile au fost suspendate, urmând să fie reluate duminică.

„Din păcate, nu s-a ajuns nici astăzi la un acord între cei doi parteneri de coaliție. Discuțiile vor continua și în weekend, iar foarte probabil la începutul săptămânii viitoare să avem un rezultat concret. Noi, liberalii, în continuare considerăm că soluția comasării ar aduce cel puțin trei beneficii concrete pentru România”, a declarat Stroe, scrie Agerpres.

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, declarase joi, pentru Agrerpres, că blocajul negocierilor din coaliție privind comasarea alegerilor s-a produs deoarece PSD a dorit să impună un candidat comun al celor două partide la prezidențiale, în persoana lui Marcel Ciolacu.

„Eu am crezut că se va ajunge la începutul săptămânii la o înțelegere pentru că declarațiile venite din zona PSD, majoritatea, și a decidenților importanți, au mers pe varianta comasării alegerilor. Iar principala problemă a fost dorința PSD-ului, motivată de faptul că este cel mai mare partid în momentul de față, ca persoana susținută de ei la funcția de președinte, în speță Marcel Ciolacu, să fie candidatul comun al celor două partide. A fost o abordare pe care noi am respins-o din fașă, în sensul că întotdeauna am declarat cât se poate de tranșant că Partidul Național Liberal va avea candidat la Președinție. În România este aproape o cutumă că dreapta dă candidat la Președinție, iar PNL, în calitate de cel mai mare partid de dreapta, va da credem noi viitorul președinte al României. Și atunci vă dați seama că lucrurile s-au blocat acolo”, a mai declarat Fenechiu, scrie Agerpres.

„Cea de-a treia rundă a negocierilor privind alegerile comasate și susținerea candidaților comuni la alegeri a eșuat. Totuși, surse liberale spun că au fost discuții mult mai așezate față de cele de luni, iar tema negocierilor privind susținerea unui candidat unic la prezidențiale a fost eliminată. Cel puțin până în vară. Cea de-a patra rundă de negocieri va fi reluată duminică, iar până marți trebuie luată o decizie în privința comasării, doar că luni și marți Nicolae Ciucă va fi plecat în Spania, ceea ce însemnă că discuțiile ar putea fi încheiate definitiv duminică, fără să fie luată nicio decizie, adică rămâne să avem alegeri la termen”, relatează Gândul.

„Ideea comasării alegerilor a rămas de definitivat, fără a discuta liste comasate, pentru că au fost discuții să fie liste comasate pentru parlamentul României, o coaliție de susținere a domnului Ciolacu, așa a fost luni, lucrurile acestea au fost abandonate. Am discutat doar de comasări și după data de 9 iunie, după alegerile europarlamentare când vom vedea fiecare ce susținere avem la nivelul cetățenilor. Este o evoluție față de ce a fost luni, nu se mai discută despre candidat comun la funcția de președinte nici acum, nici după 9 iunie”, a spus Gheorghe Falcă, în direct la Antena 3, după întâlnirea de vineri din coaliție, scrie Gândul.

Întâlnirea programată duminică pentru continuarea discuțiilor din coaliție, pe tema comasării alegerilor a fost contramandată de PSD cu doar câteva ore înainte de ora anunțată.

„Ședința coaliției PSD-PNL, care ar fi trebuit să se desfășoare începând cu ora 18.00 a fost amânată. Surse politice spun că social-democrații sunt cei care au decis să amâne ședința, dat fiind faptul că au fost deranjați de declarațiile făcute în spațiul public de liderii PNL”, scrie Antena 3.

„Întâlnirea Coaliției din această seară de la ora 18 a fost amânată pentru miercuri. Cel mai probabil, vor fi alegeri la termen”, mai arată ziarul Gândul, care citează și o declarație a purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, făcută duminică înainte de întâlnirea amânată de social-democrați.

„Este foarte probabil să ajungem la această soluție (nr. comasarea alegerilor). Ne dorim să punem capăt acestui episod. În orice fel de scenariu, vă pot asigura că PNL este pregătit pentru alegeri, are candidați pentru toate funcțiile, guvernarea va merge mai departe, nu va exista niciun fel de sincopă. Credem că avem maturitatea să guvernăm împreună, responsabil și să ne prezentăm separat în alegeri, dacă o fi cazul, dacă nu, evident că guvernarea de coaliție a fost și rămâne o oportunitate de a oferi stabilitate României”, a declarat Ionuț Stroe în direct la Antena 3, mai scrie Gândul.

Săptămâna politică externă începe cu o știre care vine din Rusia și care ar putea produce o polarizare a opoziției ruse.

„Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit vineri, potrivit autorităților, într-o închisoare, în Arctica, un deces care are loc cu o lună înainte de alegeri prezidențiale care urmează să cimenteze din nou puterea lui Vladimir Putin”, relatează AFP, scrie News.ro.

„Autoritățile ruse nu au furnizat aproape niciun detaliu despre condițiile decesului lui Navalnîi, limitându-se la un comunicat lapidar în care dau asigurări că au făcut totul pentru a-l reanima pe opozant, a cărui sănătate a fost fragilizată de o otrăvire cu noviciok și încarcerare, după ce i s-a făcut rău. (…) Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la «extremism», într-o colonie penitenciară izolată, în Arctica, în condiții foarte dificile”, mai scrie News.ro.

„Uniunea Europeană (UE) consideră «regimul rus» drept «singurul responsabil de moartea tragică» a opozantului rus Alekjsei Navalnîi în închisoarea din Arctica în care ispășea 19 ani de închisoare”, arată președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP, citată de News.ro.

Opozantul și omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, cere rușilor să își demonstreze rezistența scriind numele „Alexei Navalnîi” pe buletinele de vot pe 17 martie, în semn de omagiu pentru cea mai recentă și mai proeminentă victimă a regimului.

„Salutăm curajul lui Navalnîi și condamnăm lașitatea ucigașului său – un lider atât de slab, încât nu poate tolera nicio opoziție reală la adresa puterii sale. Acum, Putin are sângele lui Navalnîi pe mâini, așa cum are sângele atâtor alții înaintea lui. Fie ca acesta să fie un semnal de alarmă pentru lume – nu că ar fi fost nevoie de unul: Regimul criminal al lui Putin este ilegitim și trebuie tratat ca atare.Putin a comis această crimă bolnăvicioasă cu o lună înainte de a avea loc simulacrul cunoscut oficial sub numele de «alegeri prezidențiale rusești». Alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte. Orice opozant autentic al lui Putin nu are voie să candideze, dacă nu a fost încarcerat, forțat să plece în exil sau, așa cum soarta lui Navalnîi arată atât de tragic de clar, ucis”, scrie Hodorkovski într-un editorial din Politico, scrie Adevărul.

„Președintele rus Vladimir Putin și complicii săi nu vor rămâne nepedepsiți dacă moartea lui Alexei Navalnîi, raportată de oficialii ruși, se va dovedi a fi adevărată”, a declarat vineri, 16 februarie, soția principalului opozant al Kremlinului, Iulia Navalnaya, potrivit The Telegraph, scrie România liberă.

„Cred că sunteți la curent veștile îngrozitoare. M-am gândit o vreme dacă să țin acest discurs sau să mă întorc la copiii mei. M-am întrebat ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că ar fi stat aici pe această scenă. Nu știu dacă ar trebui să credem veștile groaznice, știrile pe care le primim doar din presa oficială. De mulți ani suntem în această situație, nu-i putem crede pe Putin și guvernul său, mint în mod constant”, a transmis soția lui Alexei, mai scrie România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Premierul ungar Viktor Orban a asigurat sâmbătă că parlamentul țării sale este «pe calea bună» de a ratifica în această lună aderarea Suediei la NATO, Ungaria fiind ultimul stat din cadrul Alianței Nord-Atlantice nu o făcuse”, informează AFP, scrie România liberă.

„Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă spre o concluzie. Împreună cu premierul suedez, am făcut pași importanți cu scopul de a reface încrederea. Vom ratifica bineînțeles accederea Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului”, a subliniat Viktor Orban, mai notează România liberă.

Viitoarea sesiune a Parlamentului ungar începe pe data de 26 februarie.

Seară liniștită!

 

Discuțiile privind comasarea alegerilor: amânate pentru miercuri was last modified: februarie 19th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: