Proiectul de Lege privind jocurile de noroc a fost adoptat de Senat

9 apr. 2024
Vizualizari: 103

Deschidem Revista din această seară cu o serie de modificări legislative care au fost adoptate de Parlament în ultimele zile. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, Proiectul de Lege privind jocurile de noroc cu 243 de voturi „pentru” și patru abțineri. Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

„Potrivit acestui proiect, spațiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus. (…) Se instituie, de asemenea, obligativitatea creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online și actualizat cel puțin o dată la fiecare 24 de ore, care va cuprinde operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități în domeniul jocurilor de noroc”, notează Agerpres.

Senatul a adoptat tacit, în plenul de luni, propunerea legislativă care prevede modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în sensul ca sporurile pentru condițiile de muncă să fie incluse în salariul de bază, Camera Deputaților fiind în acest caz for decizional.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiții de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară, se introduce în salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție și indemnizațiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se arată în proiectul inițiat de PNL, scrie News.ro.

„Prezenta  lege intră în vigoare începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial, mai arată sursa citată. Senatul este prim for sesizat pe proiect, decizională fiind Camera Deputaților”, mai arată News.ro.

Și tot plenul Senatului a adoptat tacit, luni, proiectul legislativ privind Ordonanța de urgență care prevede ca alegerile europarlamentare și locale să se desfășoare în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024.

„Proiectul de act normativ mai propune ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie și să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României. Potrivit proiectului, la alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al Consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare”, scrie Agerpres.

Liderul grupului USR, senatorul Radu Mihail, a afirmat, în plen, că adoptarea tacită a acestei inițiative legislative este un „atentat” la democrația din România.

„Faptul că trece tacit este un atentat la democrația din România. Să ai Camera superioară a Parlamentului care își declină responsabilitatea în a dezbate și a vota legislație electorală și lasă Guvernului să facă ce vrea în materie electorală cu trei luni înainte de alegeri este o responsabilitate pe care v-o asumați, pentru că dați cu piciorul la soclul democrației. Vă atrag atenția că această inițiativă trece tacit nerespectându-se nimic din ceea ce este constituțional și vă atrag atenția că este repetată această intenție de a scoate Senatul din circuitul legislativ pe subiectul alegerilor din România”, a transmis Radu Mihail, mai arată Agerpres.

News.ro mai scrie că din această vară românii vor putea vizita și Caucazul.

„Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță, marți, că, din 3 iunie, vor exista trei zboruri săptămânale către Azerbaidjan, în urma solicitării pe care a făcut-o în cadrul întâlnirii cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Baku. Sebastian Burduja precizează că vor fi operaționalizate 3 zboruri pe săptămână, București – Baku, iar durata unui zbor va fi de 3 ore”, notează News.ro.

Newstandard scrie despre „planul secret” a lui Trump pentru a pune capăt războiului din Rusia.

„Donald Trump are «un plan secret» pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, și anume acela de a convinge Ucraina să cedeze teritorii lui Putin. Iar asta în condițiile în care fostul președinte american susține că ar putea negocia un acord de pace în doar 24 de ore după ce va fi reales la Casa Albă. Informația, difuzată duminică de The Washington Post, a fost preluată și de presă din Rusia”, scrie Newstandard.

„Astfel, propunerea lui Trump constă în a presa Ucraina să cedeze Rusiei peninsula Crimeea și regiunea de graniță Donbas, potrivit unor persoane care au discutat acest plan cu Trump sau cu consilierii săi, dar care au furnizat informația sub rezerva anonimatului, întrucât acele conversații au fost confidențiale”, mai arată Newstandard, citând The Washington Post.

O poziție asemănătoare cu Trump a avut și fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, care la ultima întâlnire de la Davos a spus tranșant că Ucraina ar trebui să dea teritoriile înapoi Rusiei pentru a găsi o soluție pentru viitorul acord de pace.

Henry Kissinger a mai spus că Occidentul ar trebui să înceteze să încerce să preseze pentru a cauza o înfrângere zdrobitoare Rusiei și a sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriul estic. A mai recomandat Ucrainei să înceapă negocierile «înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință». În alocuțiunea sa, Kissinger a mai zis că ar fi «fatal» ca Occidentul să fie cuprins de «dispoziția momentului» și să uite poziția de putere a Rusiei în Europa. Potrivit The Telegraph, el a precizat că Rusia a fost o «parte esențială a Europei» timp de patru secole, menționând că liderii europeni «nu trebuie să piardă din vedere relația pe termen lung» sau, altfel, riscă să arunce Rusia într-o alianță permanentă cu China”, relatează Newstandard.

Seară liniștită!

Proiectul de Lege privind jocurile de noroc a fost adoptat de Senat was last modified: aprilie 9th, 2024 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: