Decizie favorabilă României în dosarul Roșia Montană

11 mart. 2024
Vizualizari: 421

Știrea acestui weekend este legată de cazul Roșia Montană.

„DECIZIE-BOMBĂ în dosarul Roșia Montană. România CÂȘTIGĂ procesul cu Gabriel Resources. Cum s-a ajuns la judecată”, titrează Gândul.

„Tribunalul de Arbitraj din Washington a luat decizia finală – vineri, 8 martie 2024 – în procesul „Roșia Montană”. România CÂȘTIGĂ procesul intentat de Gabriel Resources Ltd., după ce compania care deține pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier”, scrie Gândul.

România scapă de plata unei sume colosale în cazul Roșia Montană. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, vineri seară, că a primit cu multă bucurie și încredere decizia ICSID.

„Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată”, a declarat Marcel Boloș la Digi24, mai scrie Gândul.

„Sunt 20 de zile în care decizia și motivele nu se pot comunica, dar după aceea instanța publică pe pagina de internet decizia, și apoi sunt 4 luni la dispoziție pentru a fi atacată. Să vedem ce va urma în perioada care urmează. Deocamdată aș vrea să lămurim toate aspectele de natură procedurală și partea de apărare, o să revenim asupra ei”, a mai spus ministrul Marcel Boloș, mai arată Gândul.

Liderii alianței Dreapta Unită – Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac – anunță că vor depune o contestație cu privire la Ordonanța de Urgență care comasează alegerile locale din anul 2024 cu alegerile europarlamentare.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului (O.U.G.) care reglementează comasarea alegerilor în România a fost aprobată în cea mai recentă ședință a guvernului Ciolacu și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 martie 2024. Drulă, Orban și Tomac vor depune la Avocatul Poporului, în ziua de luni, 11 martie, o solicitare de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR) asupra acestei O.U.G. Cei trei politicieni din Opoziție susțin că au identificat în această O.U.G. încălcări ale Constituției, precum și ale unor decizii anterioare ale CCR. În ședința din 8 martie 2024, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență care stabilește că alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din România se vor desfășura în ziua de duminică, 9 iunie 2024, în aceeași zi cu alegerile pentru viitorii membri din România în Parlamentul European. Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 începe la data de 12 martie 2024”, scrie România liberă.

Presa mai scrie că Gabriela Firea lansează un atac la adresa adversarilor politici din PNL.

 „Sunt convinsă că bucureștenii știu că orice candidat din partea PNL e parte a politicii administrative dezastruoase din București”, afirmă Firea, arată Gândul.

„Sunt onorată să am sprijinul doamnelor social-democrate din București pentru candidatura la misiunea complexă de a fi primarul general al Capitalei! Am primit cu mare responsabilitate mandatul pe care toate organizațiile femeilor social-democrate din București mi l-au dat! În ședințe interne, fiecare dintre cele șase organizații OFSD de sector și organizația OFSD București au votat, în unanimitate, susținerea candidaturii mele. Mă înclin în fața doamnelor care sunt social-democrate de foarte mulți ani, unele fiind membre ale Partidului Social Democrat de peste 30 de ani. Așadar, femei cu multă experiență politică și adevărate activiste de partid. Mă onorează de asemenea, susținerea organizațiilor PSD din toate sectoarele Capitalei. Le mulțumesc, membrilor consiliilor politice și președinților celor șase sectoare pentru încredere!”, anunță Firea pe Facebook, mai scrie Gândul.

Participanții la manifestările dedicate Zilei Libertății Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș, au adoptat, duminică, o petiție, adresată autorităților statului, prin care solicită Guvernului și Parlamentului României autonomie teritorială pentru regiunea „Ținutului Secuiesc”.

„Azi, 10 martie 2024 noi, secuii adunați în Târgu Mureș și cei care se solidarizează cu noi în țară și în străinătate, urmând calea legii și a democrației, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ținutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertății Secuiești: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este și ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. Afirmăm din nou: autonomia Ținutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială și suveranitatea României, nu restricționează interesele cetățenilor de naționalitate română și a altor naționalități din Ținutul Secuiesc, și nu este în contradicție cu Constituția țării”, se arată în petiție, scrie Cotidianul.

„Acest lucru este și în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat și colectivitate, exercită competențele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competențe publice delegate de stat. Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voința liber exprimată a comunității locale, cu respectarea principiilor democratice și prin cooperarea solidară și constructivă a cetățenilor”, se mai subliniază în document, notează Cotidianul.

„Petiția mai precizează că România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care prin acest angajament a devenit obligatoriu”, mai scrie Cotidianul.

„Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta din Portugalia a câștigat alegerile parlamentare de duminică, a anunțat liderul acesteia, Luis Montenegro, deși nu este clar dacă va putea guverna fără sprijinul extremei dreapta Chega, cu care a refuzat din nou să negocieze”, relatează Reuters, scrie News.ro.

„Reprezentarea parlamentară a lui Chega a crescut de mai mult de patru ori, ajungând la cel puțin 48 de parlamentari în legislativul de 230 de locuri, ceea ce conferă o majoritate dreptei combinate. Rezultatul subliniază o înclinație politică spre extrema dreaptă în întreaga Europă. Portugalia, care a revenit la democrație abia după căderea unei dictaturi fasciste în urmă cu 50 de ani, a fost mult timp considerată imună la ascensiunea populismului de dreapta de pe continent, care se așteaptă ca partidele de extremă dreapta să câștige la alegerile europene din iunie”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Decizie favorabilă României în dosarul Roșia Montană was last modified: martie 11th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: