Sondaj CURS: La „locale”, PSD – 35%, PNL – 21 %, AUR – 13%, Dreapta Unită – 13%

1 apr. 2024
Vizualizari: 136

Luna aprilie debutează cu protestul poștașilor, nemulțumiți de nivelul scăzut al salariilor.

„Sindicatul Lucrătorilor Poștali, care a declanșat de luni greva generală, acuză compania că face presiuni asupra greviștillor, trimițând angajați de la București la hub-ul logistic de la Cluj pentru a-i înlocui pe cei care protestează. Sindicatul afirmă că 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajați ai Poștei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități și de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie, aceasta fiind motivul nemulțumirii. Sindicaliștii cer creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților și creșterea sporului de loialitate. Sindicatul își exprima disponibilitatea de a negocia și pe perioada de desfășurare a grevei. La rândul lor, reprezentanții companiei consideră că că escaladarea conflictului de muncă și dau asigurări că pensiile vor fi distribuite la termen, în pofida protestului”, relatează News.ro.

„Vreau să îi asigur, în primul rând, pe toți cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naționale „Poșta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu își primească drepturile în termen, în luna aprilie! Toate pensiile vor fi distribuite la timp, până la 15 aprilie, așa cum ne-am angajat până acum! Informațiile cu privire la afectarea populației sunt false și sunt transmise cu rea-credință!”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, mai scrie News.ro.

România liberă scrie despre rezultatele ultimului sondaj CURS,  realizat în perioada 19-28 martie, care plasează alianța PSD-PNL pe primul loc în opțiunile electoratului pentru europarlamentare, iar PSD pe primul loc pentru alegerile locale.

„Astfel, 53% dintre respondenți au spus că vor vota la alegerile europarlamentare Alianța PSD-PNL. Pe locul 2 în preferințele celor chestionați, la mare distanță, se află Alianța Dreapta Unită, formată din USR-PMP-FD, cu 14% din preferințele românilor, la egalitate cu AUR. Sunt urmate de alte două formațiuni care ating pragul electoral, SOS România și UDMR, cu câte 5% din intențiile de vot”, notează România liberă, pe baza rezultatelor sondajului CURS.

„La alegerile locale, PSD conduce în topul preferințelor, cu 35%, urmat de PNL, cu 21% din intențiile de vot. Locul următor este ocupat de AUR, cu 13%, la egalitate cu Alianța Dreapta Unită, urmate de UDMR, cu 5%. Restul partidelor sunt sub pragul electoral”, mai scrie România liberă, comentând pe marginea sondajului amintit.

Presa mai scrie că Guvernul Ciolacu prelungește valabilitatea cardurilor de energie cu încă două luni.

„Fără această nouă măsură, aproape jumătate dintre beneficiari ar fi rămas cu fonduri neutilizate pe aceste carduri. Această decizie vine ca răspuns la numeroasele solicitări primite din partea cetățenilor, care au evidențiat dificultatea de a folosi fondurile alocate pentru a plăti facturile de energie din timpul iernii, având în vedere că acestea sunt emise abia în luna aprilie. Atât premierul Marcel Ciolacu cât și ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, au luat în considerare această problemă, iar singura soluție a fost prelungirea valabilității cardurilor. Aceste carduri sunt finanțate din fonduri europene”, scrie Gândul.

Achiziția de vaccinuri anti-COVID, de către Comisia Europeană, a intrat în atenția procurorilor Parchetului European.

„Procurorii europeni investighează acuzații de infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla”, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège, scrie site-ul POLITICO, notează Cotidianul.

„Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez. Plângerea lui Baldan s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită «Pfizergate». Pfizer și EPPO au refuzat să comenteze subiectul, mai scrie Politico.eu”, relatează Cotidianul.

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și familia sa au obținut un venit total de 317.000 de dolari în 2023, potrivit unei declarații de avere publicate la sfârșitul săptămânii”, relatează în ediția de duminică kyivindependent.com., scrie News.ro.

„Șeful statului ucrainean și membrii familiei sale declară că au obținut în 2023 venituri în valoare de 12.423.008 grivne (316.700 de dolari, 292.211 de euro), a anunțat sâmbătă președinția ucraineană. El precizează că 7.455.972 de grivne (190.100 de dolari, 175.377 de euro) provin din vânzarea de obligațiuni de stat. Restul de 4.967.036 (126.600 de dolari, 116,833 de euro) reprezintă salarii, dobânzi bancare și venituri din închirierea unor bunuri imobile, potrivit președinției. Soldul în numerar al familiei Zelenski a scăzut cu aproape 2,8 milioane de grivne (71.000 de dolari, 65.861 de euro), la sfârșitul lui 2023, anunță președinția”, mai notează News.ro.

Seară liniștită!

Sondaj CURS: La „locale”, PSD – 35%, PNL – 21 %, AUR – 13%, Dreapta Unită – 13% was last modified: aprilie 1st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: