Franţa face bilanţul ajutoarelor trimise Ucrainei: 3,8 miliarde de euro

5 mart. 2024
Vizualizari: 121

În lupta pentru Primăria Capitalei, PNL va include în sondaje și un fotbalist din generația de aur. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni seară, că fostul fotbalist Ionuț Lupescu este „testat” de PNL în sondajele de opinie care i-ar putea ajuta să desemneze candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.

„Ne-am uitat și am căutat să vedem acei oameni care au în spate un background, inclusiv managerial. Ionuț Lupescu a făcut parte din staff-ul UEFA, a gestionat un buget de 5,5 miliarde pe an și l-a gestionat foarte bine. S-a întors cu credențiale foarte bune din această funcție. Eu îl evaluez, ca de altfel pe toți cei care au făcut performanță în sport, ca oameni care au disponibilitatea să se sacrifice pe sine pentru a-și îndeplini un anumit obiectiv. Face parte din «generația de aur» și la acea vreme «generația de aur» a făcut istorie. Eu consider că este o persoană foarte bună pentru a fi testată și sondată în acest moment. Vedem ce zic bucureșteni”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă la Digi24, scrie Agerpres.

Presa nota în ultimele zile câteva dintre posibilele măsuri fiscale care s-ar putea aplica din 2025. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii.

„Nu. Sunt unul din susținătorii impozitului progresiv, dar impozit progresiv nu înseamnă… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. (…) De ce avem cea mai mare? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde îmi plătesc impozitul – l-am dat deoparte. Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de…, am arende, am…, toate se adună într-un coș și în momentul în care depășește anumite sume, oriunde în lumea asta, îți vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri excepționale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu 1.000 euro și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu plătesc 10%, chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îți vine altă impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, că în marja Congresului Partidului Popular European, organizat la București, se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Layen, și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, fără a confirma însă și o întâlnire cu un alt lider PPE, cancelarul austriac Karl Nehammer

„Nu este confirmată întâlnirea până în acest moment. Am cu președinta Comisiei, o să mă văd cu președinta Parlamentului. În acest moment nu este confirmată o întâlnire cu cancelarul Nehammer”, a precizat Ciolacu la Antena 3, scrie Agerpres.

Premierul a subliniat, că, peste o lună, România va intra „aerian și maritim” în spațiul Schengen.

„Normal că ar trebui o atenție și mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârșitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru. Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America. Iar în anul 2026, România va intra în OECD. Cel mai important proiect de țară al României este aderarea la OECD”, a afirmat Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat luni, la evenimentul „Cunoașterea. Întâi”, organizat la Moscova, în fața unei hărți cu Ucraina, împărțită între vecinii săi, inclusiv România, că nu vor exista discuții de pace cu Kievul.

„Unul dintre foștii lideri ai Ucrainei a spus la un moment dat că Ucraina nu este Rusia. Acest concept trebuie să dispară pentru totdeauna. Ucraina este cu siguranță Rusia”, afirmă Medvedev, într-un moment al discursului său, scrie România liberă.

„Medvedev a vorbit luni în fața unei hărți care arată o versiune ciopârțită a Ucrainei, în care Rusia ocupă estul și sudul țării, Polonia vestul, România regiunile Cernăuți și Vinița, în timp ce statul ucrainean ar urma să rămână într-un teritoriu mic concentrat în jurul Kievului. Oficialul rus a declarat la momentul respectiv despre hartă că ar fi fost întocmită de «analiști occidentali», fără a oferi mai multe detalii. Singura diferență între harta pe care a prezentat-o atunci și cea în fața căreia a vorbit acum este reprezentată de culorile diferite folosite pentru a ilustra teritoriile diferitelor țări cu care Ucraina se învecinează”, mai notează România liberă.

Presa mai scrie că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în aceste zile la București.

„În perioada 5-6 martie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la București unde va discuta cooperarea bilaterală și va participa la congresul Partidului Popular European. În cadrul vizitei, Maia Sandu va avea întrevederi cu președinte Klaus Iohannis și prim-ministrul Marcel Ciolacu, și se va întâlni cu comunitatea moldovenilor din București. De asemenea, președintele Republicii Moldova va participa la congresul Partidului Popular European, unde va ține un discurs și va avea întrevederi cu mai mulți omologi”, notează Gândul.

„Franța a trimis Ucrainei, între 24 februarie 2022 și 31 decembrie 2023, un ajutor militar de peste 3,8 miliarde de euro, constând în asistență de securitate. Suma include 2,615 miliarde de euro în echipamente militare și 1,2 miliarde de euro ca donație către Facilitatea europeană pentru pace (EFF)”, a relatează The Kyiv Independent, scrie Libertatea.

„Lista include 30 de sisteme de artilerie autopropulsate Caesar, 38 de vehicule blindate de luptă AMX10, 250 de vehicule blindate VAB în diferite variante, 160 de drone și 10 sisteme de detectare a dronelor. De asemenea, Franța a furnizat Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană, inclusiv SAMP/T (o unitate), Mistral (șase unități) și Crotale (două unități), precum și o cantitate nespecificată de rachete pentru aceste sisteme. Forțele ucrainene au mai primit 1,1 milioane de cartușe mici, aproximativ 1,74 milioane de cartușe de 12,7 mm, 30.000 de obuze de artilerie de 155 mm și peste 1.000 de lansatoare antitanc AT4.(…) Separat de suma totală de 4,1 miliarde de dolari, armata franceză a ajutat și la antrenarea a aproape 10.000 de soldați ucraineni în Franța și Polonia”, notează Libertatea.

Evenimentul zilei aduce în atenția publicului o declarație a fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, mutată la  Sankt Petersburg, care susține că Rusia este o „țară cu adevărat liberă” și nu are niciun motiv să o părăsească.

„Karin Kneissl s-a mutat în Rusia în vara anului 2023 și susține că este statul «complet liber» pentru locuit, însă, nu dorește să renunțe la cetățenia austriacă. Fosta ministră de Externe a Austriei a stârni controverse, încă, 2018, când l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta sa. Conform BBC, ea ar repeta acest gest și acum, chiar dacă președintele Rusiei a intrat în dizgrația oficialilor europenei din cauza războiului declanșat în Ucraina”, notează Evenimentul Zilei.

„În septembrie 2023, presa de stat din Rusia relata că fostul ministru de externe al Austriei se mută la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, pentru a conduce un centru academic”, mai relatează Reuters, scrie Evenimentul Zilei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Franța face bilanțul ajutoarelor trimise Ucrainei: 3,8 miliarde de euro was last modified: martie 5th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: