Medicul Cătălin Cîrstoiu: „A mă considera un candidat de sacrificiu e o mare greşeală!”

21 mart. 2024
Vizualizari: 171

Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea deputaților USR și ai Forței Dreptei privind Legea pentru devansarea alegerilor prezidențiale.

 „În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, au argumentat judecătorii CCR, scrie RFI.

„Legea criticată nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor, ci realizează o modificare de natură temporală în cadrul sistemului pentru care a optat legiuitorul român încă din anul 2004. Plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs se înscrie în coordonatele democrației constituționale pentru a se asigura succesiunea firească a mandatelor, fără a se afecta caracterul plenar al mandatelor în curs. Între data anunțării alegerilor și data alegerilor există o distanță temporală rezonabilă pentru a permite tuturor factorilor politici interesați să se pregătească pentru competiția electorală”, se arată în comunicatulde presă al CCR citat de News.ro, scrie RFI.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, susținut de PSD și PNL pentru a candida la funcția de primar al Capitalei, afirmă că a ales acest moment, pentru a candida, pentru că i se pare important ca abordarea clasei politice față de Capitală și față de cetățeni să se schimbe.

„A venit un moment în care cred eu că decizia de a candida pentru Primăria Generală a Capitalei a fost determinată nu neapărat de dorința mea de a ocupa o funcție (…) cât am simțit că este un moment foarte important pentru Capitală, pentru București, pentru cetățenii acestui oraș. Este un moment în care cred că trebuie să resetăm toată gândirea, toată atitudinea și, de ce nu, toată abordarea clasei politice față de Capitală și față de cetățeni”, a declarat medicul Cătălin Cîrstoiu, miercuri seară, la Antena 3, scrie News.ro.

Medicul Cătălin Cîrstoiu a mai declarat, miercuri, că ar fi o mare greșeală să fie considerat un candidat de sacrificiu.

Părerea mea e că a mă considera un candidat de sacrificiu e ca și când nu m-ați cunoaște. Eu m-am înscris în această competiție fiind ferm convins că finalul va fi unul câștigător, nu pentru mine personal”, a spus Cătălin Cîrstoiu, la conferința de presă în care a fost anunțat drept candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, scrie Agerpres.

„Am oferit instituțiilor pe care le-am condus o stabilitate. De ce nu aș oferi această stabilitate Primăriei Generale? (…) Din punctul meu de vedere, a mă considera un candidat de sacrificiu e o mare greșeală. Toate liniile mele comportamentale nu duc spre un candidat, așa, o păpușă în mâna a doi oameni”, a mai adăugat medicul Cîrstoiu, mai arată Agerpres.

Presa mai scrie despre viitorul politic al fostului candidat PSD, Gabriela Firea. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, marți, că Gabriela Firea se va afla pe lista comună a PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Firea a fost întrebată, la Palatul Parlamentului, dacă locul eligibil pe lista la alegerile europarlamentare din partea PSD-PNL i-a fost oferit sau l-a cerut ea.

„Nu am cerut nimic eu, personal. Nu am discutat despre europarlamentare, am discutat despre primărie. Eu am sperat până în ultima clipă că voi fi candidat și că voi câștiga. Acum trebuie să mă resetez și de aici înainte vorbim și despre alte planuri”, a spus liderul PSD București, notează Agerpres.

„Mai multe explozii au fost auzite joi dimineață în centrul capitalei Kiev după o alertă aeriană de rachete și drone lansate de Rusia”, a notat un jurnalist AFP, scrie Agerpres.

„În jur de zece explozii puternice s-au auzit începând cu ora 05:00 (03:00 GMT), precum și tiruri ale apărării antiaeriene. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat într-un mesaj pe Telegram că resturi de rachete au căzut în anumite cartiere ale capitalei, în special asupra unei «clădiri rezidențiale», menționând și «mașini în flăcări»”, mai arată Agerpres.

„Acțiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 15,5% miercuri, după informații conform cărora SUA presează banca austriacă să anuleze planurile de cumpărare a unei participații de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) la o companie a magnatului rus Oleg Deripaska”, transmite CNBC, scrie News.ro.

„Reuters a scris miercuri că Washingtonul cercetează achiziționarea de către bancă a unui grup de construcții despre care se spune că este controlat de oligarhul sancționat Oleg Deripaska, citând mai multe persoane care cunosc planurile”, mai arată News.ro.

„Comisia Europeană a propus miercuri ca țările candidate la aderarea la UE, precum Ucraina, Republica Moldova și cele din Balcanii Occidentali, să fie integrate blocului comunitar în mod „gradual” și printr-un proces cu măsuri «reversibile», iar în paralel să fie reformat mecanismul decizional european în sensul de a diminua aplicarea regulii unanimității, astfel încât state individuale sau grupuri mici de state să nu mai poată bloca decizii ce impun în prezent aplicarea acestei reguli, precum cele referitoare la fiscalitate sau politica externă”, relatează agențiile DPA și EFE, scrie Cotidianul.

„Actualele state candidate la aderare sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. Și Turcia este oficial candidată, dar procesul de aderare a acesteia este înghețat”, mai notează Cotidianul.

Bulgaria ar putea adera la moneda europeană chiar anul viitor. Șeful misiunii FMI în Bulgaria, Jean-Francois Dauphin, și-a exprimat încrederea că aderarea țării la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist.

„Această declarație vine în urma evaluării performanței economiei bulgare de către FMI, care prognozează pentru acest an un avans al PIB-ului de 2,7% și o rată a inflației de 3,5%. În plus, Dauphin a subliniat că adoptarea euro de către Bulgaria ar contribui la atenuarea unor riscuri cu care se confruntă economia țării. Un cadru monetar stabil ar putea îmbunătăți stabilitatea economică și ar facilita comerțul cu zona euro”, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În încheierea Revistei, vă invităm la film. În perioada 21-31 martie, la București și în alte 12 orașe din țară, se va desfășura a XXVIII-a ediție a Festivalul Filmului Francez în România.

„Peste 100 de proiecții de film vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, au informat, miercuri, organizatorii. Proiecțiile din București vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, unde spectatorii se vor putea întâlni cu actorul din «Vincent doit mourir» și «Goutte d’or» – Karim Leklou, Sandra Parfait și Claire Duburcq – actrițele din «Connan» și regizoarea filmului «Paula», Angela Ottobah”, scrie Agerpres.

„Totodată, prin secțiunea «Vertiges VR», Festivalul Filmului Francez propune în premieră o selecție inedită de cinci filme în realitate virtuală. Filmele VR sunt accesibile publicului cu vârste peste 12 ani și pot fi văzute la București în Atriumul Institutului Francez din România în zilele de sâmbătă, 23 și 30 martie, între orele 10,00 și 19,00. Biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook sau de la casieria cinematografului”, mai arată Agerpres.

Seară liniștită!

Medicul Cătălin Cîrstoiu: „A mă considera un candidat de sacrificiu e o mare greșeală!” was last modified: martie 21st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: