Transnistria cere sprijin Rusiei

29 feb. 2024
Vizualizari: 140

Este weekend, dar nu și pentru liderii partidelor din coaliție. Săptămâna viitoare, Bucureștiul va fi gazda Congresului Partidului Popular European (PPE), care se va desfășura pe 6 și 7 martie, la Romexpo.

„Peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, printre care se vor număra președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, președinții de partide din partea Popularilor Europeni, dar și comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE, se vor reuni săptămâna viitoare la București. (…) Programul Congresului PPE va cuprinde pregătirile și strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European. Reuniunea de la București este găzduită de Partidul Național Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European”, relatează Agerpres.

După o serie de negocieri, coaliția a ajuns la un acord în privința celorlalte runde de alegeri din acest an.

„Coaliția de guvernare a stabilit ca alegerile prezidențiale să se desfășoare la primul tur pe 15 septembrie, iar al doilea tur pe 29 septembrie, a anunțat miercuri seară premierul și liderul PSD Marcel Ciolacu”, la România TV, scrie Libertatea.

„În acest moment, am stabilit foarte clar că sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe 9 iunie. Pe 15 și 29 septembrie avem alegerile prezidențiale, turul 1 și turul 2. Și pe 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României. În coaliție așa am stabilit. Urmează și PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, la România TV, mai notează Libertatea.

Presa mai scrie azi că deocamdată candidatul coaliției la primăria Capitalei nu a fost stabilit și citează o declarație a președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

„PSD și PNL vor decide candidatul comun în urma unor sondaje separate interne preliminare. PSD o va evalua pe Gabriela Firea, iar PNL pe Sebastian Burduja. Învingătorul convenit în Coaliție îl va înfrunta pe Nicușor Dan, reprezentantul opoziției regrupate de dreapta, USR-Forța Dreptei-PMP-Reper. Soluția cu două candidaturi separate ar fi catastrofală”, a susținut Marcel Ciolacu la RomâniaTV, scrie Gândul.

„Ciolacu susține că doar forumurile interne vor horărî candidații. Gabriela Firea și-a asumat deja candidatura, va fi evaluată în sodaj, apoi se va decide. Ciolacu estimează că în una, două săptămâni candidatul comun PSD-PNL va fi decis în coaliție”, mai scrie Gândul.

Congresul convocat la Tiraspol, în republica separatistă Transnistria, a votat miercuri o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii și cere ajutor în acest sens de la Moscova și de la forurile internaționale, inclusiv de la Uniunea Europeană.

News.ro citează agenția oficială de știri a regimului transnistrean și publică principalele decizii care au fost luate la cel de-al VII-lea „Congres al aleșilor poporului de la toate nivelurile”. Iată două dintre aceste decizii, publicate de News.ro:

„1. Să facă apel la Consiliul Federației și la Duma de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului rus – n.r.) cu solicitarea de a implementa măsuri de protecție a Transnistriei în condițiile creșterii presiunii din partea Republicii Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu rugămintea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean garantate de normele internaționale, de a împiedica Republica Moldova vecină să încalce drepturile și libertățile cetățenilor transnistreni și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunilor”.

„MAE rus a transmis miercuri seară că toate cererile separatiștilor de la Tiraspol «sunt analizate cu atenție», precizând că protejarea intereselor populației din Transnistria este «una dintre prioritățile Rusiei»”, transmite agenția rusă de presă de stat TASS, notează Libertatea.

„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate cererile sunt întotdeauna analizate cu atenție de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, într-un comunicat, scrie Libertatea.

„De partea cealaltă, pentru Republica Moldova, apelul congresului de la Tiraspol are ca scop alimentarea temerilor privind o agresiune rusă pe teritoriul său”, subliniază AFP, mai scrie Libertatea.

Guvernul de la Chișinău respinge declarațiile venite de la Tiraspol.

„Regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, declară vicepremierul pentru reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian, scrie RFI.

Biroul politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare europeană pe care le promovează Chișinăul. Aceste politici avantajează toți cetățenii R.Moldova, indiferent de faptul dacă sunt pe malul drept sau stâng al Nistrului, susține vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, mai notează RFI.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În cadrul unui discurs video adresat participanților la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est de miercuri, președintele Erdogan a subliniat sprijinul Turciei pentru independența, suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Președintele turc a subliniat că eforturile în direcția păcii nu au fost, până în acest moment, suficiente. Totodată, acesta a declarat că rămâne «un susținător al faptului că diplomației și dialogului trebuie să li se dea o șansă pentru a pune capăt războiului cu o pace dreaptă și durabilă»”, potrivit sursei citate, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Transnistria cere sprijin Rusiei was last modified: februarie 29th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: