România, la un pas de aderarea la spaţiul Schengen

7 mart. 2024
Vizualizari: 367

Aderarea României la spațiul Schengen este mult mai aproape decât se credea, după ce Partidul Popular European a adoptat, miercuri, în unanimitate, în cadrul congresului său de la București, manifestul care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, document care a fost semnat și de delegația austriacă a Partidului Popular.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată că blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplina a României la spațiul Schengen”, a declarat, miercuri seară, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

În manifestul adoptat de PPE, se menționează că „avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria și România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene și maritime, ci și a controalelor la frontierele terestre”, mai arată Agerpres.

„Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spațiului Schengen, astfel că România și Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectă toate criteriile”, a subliniat Manfred Weber în cadrul conferinței de presă susținute la începerea Congresului PPE, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă, mai scrie Agerpres.

Câteva sute de simpatizanți AUR au protestat, miercuri, în fața Romexpo, unde are loc congresul Partidului Popularilor Europeni (PPE).

„Protestatarii aflați la Romexpo, printre care se află și europarlamentarul Cristi Terheș, au fluturat steaguri tricolore și au scandat lozinci precum «Hoții, hoții!», «Ursula nu uita, România nu te vrea», «Rușine, rușine, rușine să vă fie», «Jandarmeria – apără hoția», «PSD și PNL, aceeași mizerie» și «Suveranitate»”, notează Agerpres.

„Pensiile militare intră la recalculare. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial”, titrează Evenimentul Zilei.

„În Monitorul Oficial nr. 171/01.03.2024 a fost publicată H.G. nr. 181/28.02.2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, act normativ care privește întreg personalul contractual (PC), atât din MAI, cât și din SAOPSN. Până la data de 1 septembrie 2024, când va intra în vigoare, integral, noua Lege a pensiilor publice nr. 360/2023, urmează instalarea softurilor de calcul și se derulează procedura de recalculare a pensiilor aflate deja în plată, conform Normelor de aplicare sus-menționate. Persoanele care se pensionează până la data de 31 august 2024 li se aplică prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii și ale celorlalte acte normative incidente, dar și acestea vor beneficia de recalculare, în baza noii legi”, scrie Evenimentul Zilei.

„Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – s-a întâlnit cu Președintele rus, Vladimir Putin, pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci”, relatează newsmaker.md, scrie Cotidianul.

„Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine despre complexa problemă regională și geopolitică, în centrul căreia se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a scris Guțul pe rețelele de socializare, mai notează Libertatea.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va semna un acord de cooperare în domeniul apărării cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu.

„Președintele Republicii va reitera susținerea Franței pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, anunță Palatul Elysée, conform unui comunicat citat de site-urile Boursorama.com și Tagesschau.de., scrie Gândul.

„Parisul va organiza o videoconferință la nivelul liderilor statelor occidentale pentru discuții despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și pentru Republica Moldova”, mai arată Gândul.

Prim-ministrul bulgar, Nikolai Denkov, a demisionat, marți, deschizând calea pentru ca partenerul său de coaliție, partidul de centru-dreapta – GERB, să conducă Guvernul, așa cum au convenit în urma alegerilor de anul trecut.

„GERB și un bloc pro-occidental condus de «Continuăm schimbarea», din care face parte Denkov, au semnat anul trecut un acord prin care ministrul de externe și fostul comisar european Maria Gabriel ar urma să preia funcția de prim-ministru după ce Denkov își va finaliza mandatul de nouă luni. Agenția BTA din Bulgaria a declarat că demisia premierul Denkov va fi transmisă Parlamentului, dar nu a informat când va depune jurământul Maria Gabriel. Site-ul de știri Sofia Globe www.sofiaglobe.com a avertizat că, în pofida acordului, coaliția s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul de a proceda după demisia lui Denkov. (…) La alegerile din aprilie 2023, GERB a ieșit pe primul loc, câștigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de «Continuăm schimbarea» a obținut 64 de mandate”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

România, la un pas de aderarea la spațiul Schengen was last modified: martie 7th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: