Noi proteste ale salariaţilor statului

18 mai 2023
Vizualizari: 141

O decizie a CCR deschide Revista din această seară.

„Curtea Constituțională a decis miercuri, 17 mai, că infracțiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată și fără să existe un prag valoric. Judecătorul este cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei”, informează CCR, printr-un comunicat de presă, scrie Libertatea.

„CCR a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că instanțele judecătorești pot remedia prin interpretare – cu luarea în considerare a deciziilor CCR – inconsistențele și incongruențele existente în textele de incriminare”, arată Libertatea.

„Astfel, chiar dacă legiuitorul nu a reglementat un anume prag valoric al pagubei sau o anumită intensitate a vătămării intereselor legitime ale persoanelor fizice/juridice pentru reținerea infracțiunilor de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu (…), acțiunea instanțelor judecătorești – concordantă cu jurisprudența Curții Constituționale – este de natură să mențină și să consolideze prezumția de constituționalitate a textului, care trebuie să îmbine într-un mod armonios aspectele de tipicitate obiectivă și subiectivă a infracțiunii”, au explicat judecătorii CCR, mai scrie Libertatea.

„Ministerul Muncii centralizează grilele pentru viitoarea Lege a salarizării, în cadrul căreia se vor regăsi inclusiv așteptările angajaților din sistemul de educație’’, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

„El a amintit că, la Palatul Victoria, a avut loc o întâlnire a liderilor sindicali din Educație cu premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu’’, mai scrie Agerpres.

„Domnul Prim-ministru a anunțat decizia de a închide aplicarea salarizării într-o formă unitară în sistemul educațional, în general. Mă refer acum la cei care intrau în așa-numita categorie regăsită în Anexa 8, personalul nedidactic, care își vor putea, practic, atinge nivelul corespunzător, potrivit legislației în vigoare, și, în condițiile în care la nivelul Guvernului s-a și anunțat public acest angajament, domnul prim-ministru a transmis acest lucru în cursul acestei zile, a transmis-o și direct liderilor de sindicat din Educație, la nivelul Ministerului Muncii sunt centralizate grilele de salarizare pentru viitoarea lege a salarizării, unde se vor regăsi inclusiv așteptările salariaților din sistemul de educație, care merită întregul nostru respect, nu doar al Guvernului, ci și al societății pentru munca pe care o realizează”, a mai afirmat Cărbunaru.

După greva profesorilor, și Sindicatul Național Finanțe Publice organizează, joi, pichetarea Ministerului Finanțelor și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Sindicaliștii reclamă finanțarea defectuasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă, discrepanțele salariale existente în instituții (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă și sporuri specifice, în condiții similare de muncă și pregătire/specializare)”, scrie News.ro.

„Sindicaliștii mai reclamă: Lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu al altor categorii de funcționari care desfășoară activități specifice, precum activitatea desfășurată de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor; Pregătirea profesională continuă este deficitară; Necorelarea fișelor de post cu realitățile activității desfășurate; Sisteme informatice și structuri IT, greoaie, uzate moral; Necorelări salariale în concordanță cu actualele restricții/incompatibilități și răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanțiști (cu referire la proiectul de act normativ ce privește responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali și imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituția)”, mai arată News.ro.

„Alegerile din 2024 pentru Parlamentul European se vor desfășura între 6 și 9 iunie, au convenit ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a anunțat, miercuri, președinția suedeză a Consiliului UE, citată de agențiile de presă străine, scrie Cotidianul.

„Acest acord politic urmează să fie validat oficial luni de un Consiliu de miniștri europeni. Alegerea eurodeputaților, ce are loc la fiecare cinci ani prin sufragiu universal în fiecare stat membru, va da startul reînnoirii conducerii principalelor instituții ale Uniunii Europene (Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European)”, mai notează Cotidianul.

Odată cu eșecul ofensivei cu rachete al Rusiei asupra Kievului, apar acuzații grave ale organelor Statului rus, asupra unor cercetători implicați în construcția rachetelor rusești distruse de apărarea ucrainiană.

„Trei cercetători ruși care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice se confruntă cu «acuzații foarte grave», a confirmat miercuri Kremlinul, referindu-se la o anchetă pentru trădare care a speriat comunitatea științifică din Rusia”, relatează Reuters, citată de Cotidianul.

„Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este la curent cu o scrisoare deschisă din partea oamenilor de știință siberieni în apărarea celor trei bărbați, dar cazul este de competența serviciilor de securitate. În scrisoarea deschisă publicată luni, colegii celor trei – Anatoli Maslov, Aleksandr Șipliuk și Valeri Zveghințev – le-au susținut nevinovăția și au considerat că urmărirea penală a acestora amenință să aducă grave prejudicii științei rusești. (…) Scrisoarea afirmă că bărbații sunt urmăriți penal pentru activitatea științifică normală, inclusiv realizarea de prezentări la conferințe internaționale, publicarea de articole în reviste importante și participarea la proiecte internaționale. În text se precizează că materialele prezentate de aceștia au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu include «informații restricționate»”, mai arată Cotidianul.

„Muharrem Erkek, un vicepreședinte al Partidului Popular Republican (CHP) din care face parte candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu, a declarat că neregulile de la fiecare secție variază de la un singur vot numărat greșit la sute de astfel de voturi”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„Verificăm fiecare vot, chiar dacă nu schimbă scorul final”, a declarat Erkek, notează Libertatea.

„Alianța de opoziție care include CHP a făcut apel la tinerii alegători să se unească pentru a-l susține pe Kilicdaroglu în turul doi de scrutin, spunând că primul tur a arătat că Erdogan nu a primit votul de încredere pe care îl dorea”, mai scrie Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 Seară liniștită!

 

Noi proteste ale salariaților statului was last modified: mai 18th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: