Guvernul anunţă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

24 iun. 2021
Vizualizari: 402

La finalul ședinței de Guvern de joi, premierul Florin Cîțu a anunțat noi măsuri de relaxare, impuse în contextul scăderii incidenței pandemiei de COVID-19.

Între altele, se permite organizarea de festivaluri, spectacole, concerte și evenimente culturale cu peste 2.500 de spectatori, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați, să poarte mască de protecție și să li se asigure o suprafață de un metru pătrat pentru fiecare”, scrie News.ro.

„Organizarea de nunți, botezuri, mese festive, parastase este permisă începând cu data de 01.07.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. Evenimente private pot fi organizate în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, mai scrie News.ro.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a trimis o scrisoare doamnei președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui executiv al CE, Frans Timmermans, în care reclamă „practicile nedemocratice curente” ale coaliției de guvernare din România și arată că aceasta încalcă statul de drept.

„El (n.n. Marcel Ciolacu) scrie că deciziile privind SRTv și SRR au fost respinse de către Curtea Constituțională, faptul că partidele de la guvernare «au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moțiunii simple împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor» și că partidele de guvernare au decis demiterea Avocatului Poporului fără să respecte procedurile legale”, relatează News.ro.

„Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de problemele menționate mai sus și să ceară partidelor din Guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democrației și statului de drept în România și contăm pe imparțialitatea dumneavoastră de a susține rezolvarea acestor probleme”, mai arată Marcel Ciolacu, care adaugă că „este dispus să se vadă cu liderii UE pentru a discuta despre subiectele menționate în scrisoarea sa”, notează News.ro.

Presa scrie și despre primul caz de deces survenit în România din cauza tulpinii indiene a noului coronavirus.

„O femeie în vârstă de 72 de ani, din județul Argeș, a decedat, după ce a fost infectată cu tulpina Delta, cunoscută și tulpina indiană a COVID, transmite, joi, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Autoritățile au precizat, la solicitarea Libertatea, că femeia suferea de alte afecțiuni și nu era vaccinată anti-COVID”, arată Libertatea.

De la 1 iulie, Certificatul verde digital pentru COVID-19 devine operațional și în țara noastră. Anunțul a fost făcut de premierul Cîțu.

„O să fie operațional și o să fie exact ca în alte țări, o să călătorească cu certificatul verde, exact în condițiile care sunt scrise acolo. Am avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al Guvernului care se ocupă de aceste certificate, care este, de fapt, o aplicație. Și am avut un update ieri, o să fie gata săptămâna viitoare, deci o să fie la 1 iulie operabil”, a declarat Florin Cîțu, joi, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Ministrul Transporturilor anunță că pregătește o schimbare a modalității de plată a taxelor pentru circulația autovehiculelor pe drumurile publice.

„Nu mă gândesc doar eu, se gândește toată Europa. Este chiar în discuție acum un regulament european, este o obligație a României în PNRR, tocmai cumva în contrapartidă oarecum cu construcția de autostrăzi și faptul că am cerut atâția bani pentru infrastructură, ceea ce este atipic pentru celelalte state membre. E vorba despre introducerea taxării traficului greu, a vehiculelor de peste 7,5 tone, nu pe timp, ca în prezent, se cumpără o vignetă care este pentru o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanță parcursă, ceea ce se întâmplă deja în Bulgaria, în Ungaria, în total în 23 din 27 state membre. Numai patru state mai sunt pe vinietă ca noi”, susține ministrul Transporturilor.

„Transportatorii care au și operațiuni internaționale sunt complet familiarizați cu acest sistem. Imediat după ce ies peste granițele României, fie în Ungaria, fie în Austria, Germania, Bulgaria, folosesc acest sistem. Evident, va fi o discuție asupra nivelului taxei, cât costă per kilometru și pe tip de vehicul pe care o vom face în consultare. Nu o vom introduce imediat. În PNRR orizontul este 2023. Deci este o aliniere la sistemul european de taxare pentru traficul greu. Vinieta rămâne la fel ca în Austria, spre exemplu pentru vehiculele mici”, a afirmat ministrul Drulă, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Guvernul anunță noi măsuri de relaxare de la 1 iulie was last modified: iunie 24th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: