91 views
Rând pe rând, speranţele românilor legate de sprijinul european pentru marile lucrări de infrastructură se risipesc. Comisia Europeană nu este de acord cu proiectul în valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, din Planul Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv Național, în care liberalii s-au arătat nemulțumiți de negocierile purtate la Bruxelles.
„La finalul ședinței, Orban a spus că «sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate». Comisia a respins, de asemenea, și proiectul Guvernului care prevede alocarea unor fonduri în valoare de 2,5 miliarde de euro din PNRR pentru irigații. În total, propunerea de alocare din PNRR pentru reţeaua de apă şi canalizare, sisteme de irigaţii şi dezvoltarea reţelei de gaze ar fi de 4,6 mld. de euro. Comisia Europeană a avut observații și în legătură cu cele 4,5 miliarde de euro pentru transportul rutier şi autostrăzi”, notează Digi 24.
Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că sunt „rezerve” ale Comisiei și în legătură cu racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități.
„În anumite puncte au existat rezerve. Sunt discuții legate de cele 600 de milioane pentru înființarea de distribuție de gaz unde au existat discuții tehnice care trebuie clarificate, privitoare la folosirea hidrogenului în aceste rețele de gaz. Sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate. (…) Trebuie să convingem că aceste proiecte tehnice pe care le propunem nu afectează mediul”, a declarat președintele PNL, scrie Digi 24.
Presa scrie că deputatul USR-PLUS, Alin Apostol, a depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor, care vizează decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, scopul proiectului fiind stimularea turismului.
„Susţin adoptarea unui «nou model de vacanţă» pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România, putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”, a afirmat deputatul USR-PLUS Alin Apostol, potrivit unui comunicatul de presă al Alianţei USR-PLUS dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, notează News.ro.
Ministrul Educaţiei a reacţionat la proiectul USR, susţinând că nu a reuşit să „identifice interesul elevului” în acest proiect de act normativ.
„Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare: Mă interesează interesul elevului. Nu am reuşit să identific interesul elevului. Sigur, sunt interese legitime, foarte importate, ale operatorilor din turism, nu am nimic împotrivă, dar la Ministerul Educaţiei nu o să susţinem niciodată un proiect care nu este în interesul elevului. Nu am reuşit să văd niciun element, ba dimpotrivă; dacă începem decalat pe regiuni înseamnă că vom avea o diferenţă de cel puţin o lună între data la care vor susţine examenele naţionale, bacalaureat şi evaluare naţională unii şi alţii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări, scrie News.ro.
Ministrul Educaţiei comentează iniţiativa deputatului USR-PLUS, Alin Apostol, privind decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, pentru încurajarea turismului.
Bulgaria anunţă reguli noi pentru intrarea în ţară.
„Începând cu 1 mai, turiștii pot intra în Bulgaria cu unul dintre următoarele trei documente: certificatul de vaccinare emis după a doua doză de vaccin anti-COVID-19, un test negativ PCR ori antigen făcut cu 72 de ore înainte sau dovada că au avut COVID în ultimele 6 luni, au anunțat autoritățile de la Sofia, citate de TVR. În prezent, în țara vecină, se poate intra numai pe baza unui test PCR negative”, scrie Libertatea.
News.ro scrie că Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, notează News.ro.
Documentarul Colectiv rămâne doar cu o nominalizare la Oscar după recenta Gală de la Los Angeles.
„Gala premiilor Oscar a avut loc în Los Angeles, într-o ceremonie desfășurată în cadru restrâns, dar cu prezența nominalizaților și a mai multor vedete. Pentru prima oară, România a fost prezentă la această gală, după de documentarul Colectiv regizat de Alexander Nanau a reușit o dublă nominalizare: cel mai bun lungmetraj internaţional, unde trofeul a fost câștigat de filmul danez Another Round, și cel mai bun lungmetraj documentar, unde Oscarul a mers la My Octopus Teacher”, arată Libertatea.
Seară frumoasă!