Speranţe risipite

26 apr. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 228

Rând pe rând, speranțele românilor legate de sprijinul european pentru marile lucrări de infrastructură se risipesc. Comisia Europeană nu este de acord cu proiectul în valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, din Planul Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv Național, în care liberalii s-au arătat nemulțumiți de negocierile purtate la Bruxelles.

„La finalul ședinței, Orban a spus că «sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate». Comisia a respins, de asemenea, și proiectul Guvernului care prevede alocarea unor fonduri  în valoare de 2,5 miliarde de euro din PNRR pentru irigații. În total, propunerea de alocare din PNRR pentru rețeaua de apă și canalizare, sisteme de irigații și dezvoltarea rețelei de gaze ar fi de 4,6 mld. de euro. Comisia Europeană a avut observații și în legătură cu cele 4,5 miliarde de euro pentru transportul rutier și autostrăzi”, notează Digi 24.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că sunt „rezerve” ale Comisiei și în legătură cu racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități.

„În anumite puncte au existat rezerve. Sunt discuții legate de cele 600 de milioane pentru înființarea de distribuție de gaz unde au existat discuții tehnice care trebuie clarificate, privitoare la folosirea hidrogenului în aceste rețele de gaz. Sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate. (…) Trebuie să convingem că aceste proiecte tehnice pe care le propunem nu afectează mediul”, a declarat președintele PNL, scrie Digi 24.

Presa scrie că deputatul USR-PLUS, Alin Apostol, a depus o inițiativă legislativă la Camera Deputaților, care vizează decalarea vacanțelor școlare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, scopul proiectului fiind stimularea turismului.

„Susțin adoptarea unui «nou model de vacanță» pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe țări europene, poate fi și o soluție cu impact pozitiv asupra economiei naționale. Și în România, putem implementa împărțirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanța intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând și fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”, a afirmat deputatul USR-PLUS Alin Apostol, potrivit unui comunicatul de presă al Alianței USR-PLUS dat publicității la începutul acestei săptămâni, notează News.ro.

Ministrul Educației a reacționat la proiectul USR, susținând că nu a reușit să „identifice interesul elevului” în acest proiect de act normativ.

„Din punctul de vedere al ministrului Educației, lucrurile sunt foarte clare: Mă interesează interesul elevului. Nu am reușit să identific interesul elevului. Sigur, sunt interese legitime, foarte importate, ale operatorilor din turism, nu am nimic împotrivă, dar la Ministerul Educației nu o să susținem niciodată un proiect care nu este în interesul elevului. Nu am reușit să văd niciun element, ba dimpotrivă; dacă începem decalat pe regiuni înseamnă că vom avea o diferență de cel puțin o lună între data la care vor susține examenele naționale, bacalaureat și evaluare națională unii și alții”, a afirmat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări, scrie News.ro.

Ministrul Educației comentează inițiativa deputatului USR-PLUS, Alin Apostol, privind decalarea vacanțelor școlare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, pentru încurajarea turismului.

Bulgaria anunță reguli noi pentru intrarea în țară.

„Începând cu 1 mai, turiștii pot intra în Bulgaria cu unul dintre următoarele trei documente: certificatul de vaccinare emis după a doua doză de vaccin anti-COVID-19, un test negativ PCR ori antigen făcut cu 72 de ore înainte sau dovada că au avut COVID în ultimele 6 luni, au anunțat autoritățile de la Sofia, citate de TVR. În prezent, în țara vecină, se poate intra numai pe baza unui test PCR negative”, scrie Libertatea.

News.ro scrie că Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, notează News.ro.

Documentarul Colectiv rămâne doar cu o nominalizare la Oscar după recenta Gală de la Los Angeles.

„Gala premiilor Oscar a avut loc în Los Angeles, într-o ceremonie desfășurată în cadru restrâns, dar cu prezența nominalizaților și a mai multor vedete. Pentru prima oară, România a fost prezentă la această gală, după de documentarul Colectiv regizat de Alexander Nanau a reușit o dublă nominalizare: cel mai bun lungmetraj internațional, unde trofeul a fost câștigat de filmul danez Another Round, și cel mai bun lungmetraj documentar, unde Oscarul a mers la My Octopus Teacher”, arată Libertatea.

Seară frumoasă!

Speranțe risipite was last modified: aprilie 26th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter